Witam! Mam problem z ustawieniem balansu czerni w tym telewizorze. Czerń i szarości są zazielenione. Odbiornik ten jest wyposażony w procesor wideo XC44000PU (Motorola). Najprawdopodobniej jest to coś spokrewnionego z MC44001. Układ ten ma wbudowany układ samokontroli prądu kineskopu i wyrównywania tego prądu na poszczególnych katodach w celu korekcji balansu czerni w wyniku starzenia się kineskopu. Powoduje to, że jakiekolwiek moje próby skorygowania czerni zewnętrznie (w układzie wzmacniaczy końcowych wizjii, które nie posiadają żadnych elementów regulacyjnych) spełzają na niczym gdyż układ samoczynnie dopasowuje się i powraca zielony kolor. W menu dostępnym z pilota jest możliwość wyboru lekkiej zmiany temperatury barwy obrazu. Można lekko zmienić w kierunku zimniejszych barw (kolor niebieski) lub cieplejszych (kolor czerwony). Zmiany te działają ale stopień zmiany jest zbyt mały aby skorygować zieleń a ponadto są to dwie stałe pozycje do wyboru - nie mżna regulować tego płynnie. Wynika z tego, że cały odbiornik umożliwia korekcję balansu czerni. Być może jest to realizowane przez zmianę wartości składowych stałych dla poszczególnych kolorów wprowadzonych w procesorze lecz nie wiem jak te wartości zmienić. Być może jest jakaś metoda aby z pilota dostać się do ustawień fabrycznych lub serwisowych i tam to skorygować ale nie wiem jak. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.