logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson T610i - Zniekształcone i ciche dźwięki dzwonków po naprawie

DJF1 23 Gru 2006 02:27 2520 19
REKLAMA
  • #1 3361252
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 106
    Panowie kupilem na allegro tego fonika z uszkodzonym wyswietlaczem i gniazdem od wyswietlacza,wymienilem oba elementy i wszystko w telefonie dziala lecz problem jest z dzwiekami.Rozmowce slychac bardzo dobrze ale dzwieki dzwonkow sa o wiele za ciche,nawet jak jest na cala pare.Dodatkowo dzwieki slychac tak jakby bylo one troche znieksztalcone.Co moze byc uszkodzone w nim bo ja jeszcze w zadnym sony ericsonie z takim problemem sie nie spotkalem.
  • REKLAMA
  • #2 3361512
    dudi-7
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    głosnik od dźwięków jest inny niż od słuchawki.na początek spróbuj go zmienić.
  • REKLAMA
  • #6 3367278
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    Tak jak w każdym SE czyli:

>*<<*<*

">" , "<" - joystickiem w lewo bądź w prawo
    "*" - klawisz funkcyjny
  • #7 3367437
    DJF1
    Poziom 22  
    Panowie nie wiem co jest z tym fonem ale w menu serwisowym nie ma funkcji ustawienia dzwieku ani zadnej innej funkcji oprucz ustawienia kontrastu.Czy to jest wina orpogarmownia telefonu czyli softu bo na chlopski rozum to w menu serwisowym powinny byc wszystkie podstawowe ustawienia.
  • REKLAMA
  • #8 3367452
    Aaadam
    Poziom 26  
    Nie jestem pewien ale głośność jest chyba w testach, jednak nie służy do regulacji a jedynie do przetestowania głośniczka i regulacji.
  • #9 3367515
    DJF1
    Poziom 22  
    Wgralem nowsza wesje softu i dalej to samo,dzwieki sa ciche jak diabli.Wyczytalem gdzies ze tym programem mozna zwiekszyc gloscnosc tych dzwiekow ''GNMIDI'' ale to jest chyba platny program i trzeba go zarejestrowac,ma moze ktos tren program w wesji free lub jakis podobny ktory tez zwiekszy ta glosnosc.
  • #10 3367525
    Aaadam
    Poziom 26  
    Znalazłem ten program, jest to shareware czyli możesz go sobie w tym wypadku 5 dni potestować, jednak póżniej nie przestanie działać. Faktycznie zwiększysz sobie głośność MIDI jednak będzie to tylko obejście problemu.
    Załączniki:
    • gnmidi.zip (757.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #12 3367958
    Aaadam
    Poziom 26  
    Głośność teoretycznie zmienia się tutaj:

Sony Ericsson T610i - Zniekształcone i ciche dźwięki dzwonków po naprawie

jednak mi ta opcja jakoś nie chce działać.

Twój kabel to kabel serwisowy więc nie wgrasz nim dzwonków. Zobacz ten temat.
  • REKLAMA
  • #14 3376665
    DJF1
    Poziom 22  
    Kolego przerobilem kabelek z powrotem tak jak byl,mi ta opcja tez nie dziala.Dziwi mnie jednak jedna sprawa,nie spotkalem sie w zyciu z programem ktory komunikuje sie z telefonem i ktory by nie mial w swych opcjach ustawien komunikacji,ten nie ma i wogole nie widze zeby nastepowala jakakolwiek komunikacja miedzy kompem a telefonem.Mozesz mnie troche bardziej naprowadzic jak mam to zrobic zeby sie polanczyl.
  • #15 3376696
    Aaadam
    Poziom 26  
    Ten program nie komunikuje się z telefonem. Napisaleś ze gdzies przeczytales ze można nim zwiększyć głośność. To prawda bo on tylko edytuje MIDI. Można nim zwiększyć głośność pliku MIDI (chociaż tak jak pisalem jakoś to nie chce działać). A do komunikacji z telefonem najlepiej użyj FMA.
  • #16 3376750
    DJF1
    Poziom 22  
    A moze znasz jakis inny program ktorym zwieksze glosnosc w tym telefonie,dziewczyna mnie menczy i dzis mnie opierniczyla ze robie ten telefon juz tydzien a ja juz nie wiem czego mam sie czepic bo wymienilem juz wszystko jezeli chodzi o tor audio bo mialem drugiego na czesci a glosnosc dalej jest taka sama jak byla.
  • #17 3379740
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Moze to HW? jak gniazdo było wyrwane i pekniety lcd to tym bardziej.
  • #18 3383499
    DJF1
    Poziom 22  
    Masz racje kolego,wnioskuje ze to wina HW.Moze ktos mi podpowiedziec co moge jeszcze sprawdzic bo wymienilem uklad od dzwiekow,glosnik,sprawdzilem tez caly uklad ktory jest odpowiedzialny za dzwieki i wedlug schematu wszystkie lementy sa sprawne,nie wiem czego juz sie czepic.
  • #19 3383788
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    W pobliżu sprężynek jest kilka elementów biernych o ile dobrze pamiętam możliwe że to one. Nigdy nie miałem czasu tego sprawdzić to pewności nie mam, tylko takie przypuszczenie.
  • #20 3384130
    DJF1
    Poziom 22  
    Wiem o ktorych mowisz ale to sa 2 kondensatory i 2 cewki i one sa sprawne.

Dodano po 56 [minuty]:

Przyjzalem sie bardzo dobrze plycie glownej i zauwazylem ze jednak telefon musial byc zamokniety,widac w jednym miejscu slady ale nie w okolicach audio.Wedlug schematu glowne wyjscie audio wychodzi z ukladu N660 i leci do wejscia koncowki mocy N610,ale lanczy sie tez z ukladem N600.POdejzewam ze jest uszkodzony N660 i dlatego dzwieki sa slabe i lekko znieksztalcone ale nie wiem do czego jest ten uklad N600 bo wejscie sygnalu lanczy sie razem z nim przez rezystor R675.Czy mozliwe jest uszkodzenie N600 i moze to wplywac na dzwiek,jaka role spelnia ten uklad?

Dodano po 7 [minuty]:

Chyba cos zle popatrzalem,wyglada na to ze sygnal wejsciowy wychodzi z N600 i leci do wejscia N610,natomiast wychodzi z N660 i leci do N600 ale nie wiem po co lanczy sie przez ten rezystor R675.Wyglada na to ze glowne wyjscie sygnalu jest z N660 ale po co przechodzi przez N600,jaka role spelnia ten uklad?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson T610i, u którego po wymianie uszkodzonego wyświetlacza i gniazda wyświetlacza dźwięki dzwonków są zniekształcone i bardzo ciche, mimo że rozmowy są słyszalne prawidłowo. Wymieniono głośnik na sprawny, co nie rozwiązało problemu. Próby regulacji głośności dzwonków przez menu serwisowe nie przyniosły efektu, gdyż w tym modelu menu serwisowe oferuje jedynie ustawienia kontrastu. Użytkownik próbował również aktualizacji oprogramowania oraz użycia programu GNMIDI do zwiększenia głośności plików MIDI, jednak program ten nie komunikuje się z telefonem i działa jedynie jako edytor plików dźwiękowych, co jest tylko obejściem problemu. Podejrzenia skierowano na uszkodzenia sprzętowe, zwłaszcza w układzie audio. Analiza schematu wskazuje na układy N660, N610 oraz N600 jako elementy odpowiedzialne za sygnał audio. Podejrzewa się uszkodzenie układu N660, który jest głównym wyjściem sygnału audio, oraz możliwy wpływ układu N600, który jest połączony z N660 przez rezystor R675. Sprawdzone zostały również elementy bierne (kondensatory i cewki) w pobliżu sprężynek, które są sprawne. Telefon mógł być zamoknięty, co mogło wpłynąć na uszkodzenia układów audio. Problem nie został jednoznacznie rozwiązany, ale wskazano na konieczność dalszej diagnostyki układów N660 i N600 oraz ewentualnych elementów pasywnych w torze audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA