logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCP Aiwa E101DK - brak reakcji na sygnał z czujnika kasety, Syscon 41/42 pin

Remeknapr 23 Gru 2006 08:49 2717 8
REKLAMA
  • #1 3361383
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Witam

Naprawiam wideo-odtwarzacz Aiwa E101DK, który nie bierze kasety. Z czujnika do 29 nóżki Syscon przychodzi sygnał z czujnika podajnika kasety. Pytanie brzmi na którym pinie Syscon powinna nastąpić reakcja? Póki co nie mam schematu. Jest chyba na Elektrodzie, tylko ciekawe, czy będzie pasował.

Remeknapr

Dodano po 32 [minuty]:

Mam już schemat. Wynika z niego, że sygnały sterujące silnikiem ładowania kasety powinny wychodzić z 41 i 42 nogi Syscon. Po załączeniu odtwarzacza na 29 nodze jest 5V, na 41 i 42 - 0V. Po popchnięciu podajnika na 29 nodze stan zmienia się na niski, natomiast na 41 i 42 pozostaje bez zmian. Gdzie szukać przyczyny?

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #2 3361572
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    O rozpoczęciu pracy silnika LOADING nie decyduje tylko stan logiczny na p.29 procesora SYSCON. Aby silnik wystartował muszą zaistnieć odpowiednie stany logiczne na pinach:
    - 5, 6, 7, 8 - wejścia styków przełącznika funkcyjnego oraz klawiatury
    - 25, 26 - wejścia sensorów START, END
    - 28, 30 - pozostałe styki windy
    Ponadto:
    - SYSCON - zasilanie +5V
    - musi pracować kwarc 4,19MHz
    - RESET - p.45 w stanie wysokim
    Spełnienie tych wszystkich wymagań gwarantuje pracę silnika LOADING o ile sterownik BA6209 jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 3361641
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Dzięki za odpowiedź. Jak sądzę nie będziesz w stanie podać mi z pamięci właściwych stanów logicznych, a na schemacie oczywiście ich nie ma. Potrzebna byłaby fabryczna serwisówka. Jak zwykle chyba w takich przypadkach pierwszym podejrzanym jest mode switch, ale jak się do niego bezpiecznie dobrać? Jest dobrze ukryty. Znam dość dobrze Philipsa i Sharpa, w których jest łatwy dostęp do przełącznika, a tego odtwarzacza dobrze nie znam.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3361925
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Przełącznik funkcyjny jest integralnie związany z płytką drukowaną PCB-E i znajduje się pod głównym kołem rozrządu.
    Dla pozycji EJECT stany logiczne są następujące:
    5 - L, 6 - H, 7 - L, 8 - L
    Do pozostałych stanów logicznych na pinach łatwo dojść samemu.
  • #5 3363564
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Wielkie dzięki za pomoc. Teraz mam niezbędne informacje.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #6 3365023
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Niestety. Na pinach 5-8 jest L. Czy na linii mode com od 14 pinu (i na samym pinie) Syscon powinno być 5V?

Remeknapr
  • #7 3365123
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Tego nie jestem pewien. Trzeba mieć jednak na uwadze, że równolegle do wyjść przełacznika funkcyjnego są podłączone przyciski klawiatury (Power, Eject, Stop, Play) i któryś z nich może przywierać.
    Ponadto, warto załadować manualnie (pokręcając ręcznie mechanizm rozrządu) kasetę do pozycji STOP a następnie załączyć VCP do sieci. Mechanizm powinien sam odpracować i wyładować kasetę.
  • #8 3366508
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Klawiaturę sprawdziłem. Nie ma zwarć, wszystkie kluczyki działają prawidłowo. Chyba jednak muszę kupić przełącznik funkcji i dopiero szukać ewentualnie innych przyczyn. Póki co z przełącznika nie przychodzą sygnały i procesor głupieje. Mam problem ze swoim magnetowidem, ale założę nowy temat.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego z okazji świąt Bożego Narodzenia.

Remeknapr
  • #9 15446175
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Przelacznik funkcji nalezy wyczyscic za pomoca "kontakt PR".
    Jezeli zadne z blaszek ( stykow ) nie jest uszkodzone, taki zabieg w zupelnosci wystarczy. Nigdy nie wymienialem przelacznika funkcji w tym sprzecie.

Niestety zabieg ten wiaze sie z ponownym ustawieniem mechanizmu.

Na pocieszenie dodam ze zlozenie i ustawienie mechanizmu nie jest skomplikowane.

Pozdr
    Michal

Podsumowanie tematu

✨ Wideo-odtwarzacz Aiwa E101DK nie pobiera kasety, mimo że sygnał z czujnika podajnika kasety dociera do pinu 29 procesora Syscon. Sygnały sterujące silnikiem ładowania kasety powinny wychodzić z pinów 41 i 42 Syscon, jednak na tych pinach utrzymuje się stan 0V, co wskazuje na brak reakcji. Uruchomienie silnika loading wymaga spełnienia wielu warunków logicznych na pinach 5, 6, 7, 8 (wejścia przełącznika funkcyjnego i klawiatury), 25, 26 (sensory START, END) oraz 28, 30 (styki windy), a także prawidłowego zasilania +5V, pracy kwarcu 4,19 MHz i stanu RESET na pinie 45. Przełącznik funkcyjny jest umieszczony pod głównym kołem rozrządu na płytce PCB-E. Dla pozycji EJECT znane są stany logiczne na pinach 5-8 (5-L, 6-H, 7-L, 8-L). W przypadku problemów z sygnałami z przełącznika funkcyjnego zaleca się jego wyczyszczenie preparatem Kontakt PR, co zwykle rozwiązuje problem bez konieczności wymiany. Po czyszczeniu konieczne jest ponowne ustawienie mechanizmu, które nie jest skomplikowane. Sprawdzenie klawiatury wykluczyło zwarcia. Wskazane jest także ręczne załadowanie kasety do pozycji STOP i ponowne uruchomienie urządzenia, aby mechanizm mógł samodzielnie wykonać cykl ładowania i wyładowania kasety.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA