logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie uprawnienia są potrzebne do montażu alarmów i systemów ppoż?

laasek 24 Gru 2006 01:25 8964 18
  • #1 3364757
    laasek
    Poziom 13  
    Witam
    Chciałem sie zapytać jak wygląda sprawa uprawnień, aby modz montować alarmy, jakie sa koszta wyrobienia tych że uprawnien i do czego uprawniaja (wiem, że są 2 stopnie)? Czy trzeba je posiadac nie zaleznie od tego czy montujemy system w domu prywatnym czy w jakiejś firmie? Jakie kryteria trzeba spelnić?
    Kolejne pytanie czy do systemów przeciw pozarowych tez trzeba cos takiego posiadać?

I jeszcze jedno jak sie zabezpieczacie w momencie, gdy zamontujecie taki alarm w domu, a i tak bedzie wlamanie i cos zginie? Zeby pozniej klient nie mial jakis spekulacji na wasz temat ze moze komus pomogliscie.
    Z gory dzieki za odpowiedz :)
  • #2 3364898
    adi_al
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Ten temat był już poruszany na forum poszukaj a napewno znajdziesz.
  • #3 3366340
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    licencja jest potrzebna tylko na niektóre obiekty w domach prywatnych firmach ,sklepach itd. z tego co wiem to tylko trzeba miec działalność .
    Alarm nie zabezpiecz budynku tylko sygnalizuje włamanie a jak nikt nie reaguje to jego sprawa ,chuba że żle zamontujesz i nie zadziała
  • #4 3366355
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Firma ELTCRAC przeprowadza kompleksowe szkolenia z alarmów.
  • #5 3366665
    CENTURION_ALARMY
    Poziom 22  
    Ocena: 63
    pkhenr napisał:
    licencja jest potrzebna tylko na niektóre obiekty w domach prywatnych firmach ,sklepach itd. z tego co wiem to tylko trzeba miec działalność .
    Alarm nie zabezpiecz budynku tylko sygnalizuje włamanie a jak nikt nie reaguje to jego sprawa ,chuba że żle zamontujesz i nie zadziała

Sprostowałbym kolegę
    Licencja jest wymagana przy montazu i konserwacji systemów zabezpieczenia technicznego na obiektach objętych obowiązkowa ochroną.
    A takie obiekty znajdują się w specjalnej ewidencji wojewody w danym województwie.
    Nie kazdy bank nawet znajduje sie na liście.
    Jeśli chodzi to wpis do ewidencji, nip, regon etc.....
    Pozdrawiam
  • #6 3366688
    gigi-44
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    SSWiN Licencja 1 lub 2 stopnia skończoną jakąś szkołę z profilem technicznym np.elektryk,elektronik itd... świadectwo o nie karalności wystawione przez sąd, oraz badania lekarskie.Jeżeli nie masz szkoły z tym profilem to można zrobić kurs patrz wyżej.A P.P.O.Ż żeby zakładać jest potrzebny papier którego zdobycie kosztuje ok 2000 zł przynajmniej tak było ok 3 lata temu.Kończyliśmy kurs który trwał ok tyg. i potem egzamin.Ale możliwe że teraz się zmieniło.
  • #7 3366903
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Do montażu alarmów na obiektach z listy trzeba mieć KONCESJE a nie licencję Wyrobienie licencji kosztuje ok 300zł i trzeba mieć opinię pozytywną z policji zaświadczenie lekarskie (medycyna pracy) i wykształcenie techniczne (nie musi być elektryczne bo montaż zamków też zgodnie z ustawą wymaga licencji) Mnie nikt z klientów o licencję nie zapytał a wyrabiałem ją na początku po wejściu ustawy w życie. W razie włamania jeżeli właściciel obiektu udowodni ci iż alarm nie został wykonany z należytą starannością lub został zamontowany niewłaściwie to może w sądzie dochodzić od ciebie pokrycia strat Jeszcze jedno na licencję nie ma egzaminów
  • #8 3367597
    adi_al
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    Temat naprawdę był już wałkowany tylko poszukać.A jeśli już to są Dzienniki Ustaw gdzie jest zapisane wszystko jakie są wymagania nieznam na pamięć numerów ale widziałem to na elektrodzie.A zgodnie z prawem do prowadzenia takiej działalności nawet na zwykłych obiektach właściciel firmy musi mieć licencje w tych ustawach jest wszystko napisane.
  • #9 3368199
    nikspol
    Poziom 24  
    Ocena: 85
    Dla zainteresowanych tematem - unikniemy niescisłości j.w Dz.U.98.78.511 Dz.U.97.114.740
  • #10 3369737
    laasek
    Poziom 13  
    Czy jest jakas mozliwosc unikniecia takiej sytuacji jak mowi kolega Zbych034
    "W razie włamania jeżeli właściciel obiektu udowodni ci iż alarm nie został wykonany z należytą starannością lub został zamontowany niewłaściwie to może w sądzie dochodzić od ciebie pokrycia strat"

Czy mozna sie ubezpieczyc od tego? Lub dać klientowi odpowiedni papier do podpisania zeby pozniej nie bylo zadnych nie do mowien?
    W takiej sytuacji klient mogl by wziasc adwokata i zawsze cos by mogl znalesc na nasza nie korzysc.
  • #11 3370102
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Jak dasz klientowi do podpisania papier o jakim myślisz to pewnie se odpóści alarm u ciebie.
    Prawda jest taka że jak jest włamanie to na pierwszy ogień idzie instalator. I jak zrobisz wszystko zgodnie z technologią to nie ma sie czym przejmować.
    Jest coś takiego jak Ubezpieczenie od błędu w sztuce, al to chyba bardziej dotyczy czegoś co można przy okazji rozwalić. Jak np. wypadnie ci śrubokręt z 3 piętra i wbije się w dach nowej eski...
    A co do włamań, alarm ma tylko sygnalizować włamanie a nie mu zapobiec
  • #12 3370184
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Przeczytaj to co jest napisane na gwarancji kazdego urządzenia ktróre instalujesz np. centrala satela cytuję:
    punkt 6 : Odpowiedzialnośc producenta względem nabywcy ogranicza się się do wartości produktu i nie obejmuje szkód powstałych w wyniku jego uszkodzenia lub wadliwego działania.
    I tu masz w zasadzie gotową odpowiedz na swoje pytanie.

Bo skoro producent nie odpowiada za swój towar to jak Ty mozesz?
    Mozesz owszem dla swietego spokoju wykupić sobie polise oc na jakąs kwotę od prowadzonej działalnosci jak to czynia np. firmy ochoniarskie tyle ,że one sa zobligowane ustawowo.

Wadliwe działanie np czujnik z jakiegoś powodu nie zadziałał w czasie włamania powód był zasłonięty jakimś przedmiotem który w trakcie wizji po włamaniu został usuniety z pola widzenia czujnika!
    I co wtedy ? Jak udowodnić swoją niewinność ?
    Centrala nie została załączona jakiś prosty model bez możliwości przeglądu pamięci ,proponowałeś lepszą centralę ,ale skąpy inwestor wolał tańszą o 100 zł zabezpieczyć magazyn z towarem wartym np.milion złotych i co wtedy? bedziesz spłacał całe zycie ,a ktos bedzie sie cieszył bo nie załączył alarmu i wszedł tam jak po swoje.

I jeszcze wiele innych przykladów z zycia mozna by tu cytowac dlatego najlepiej sie ubezpieczyć .

Ja staram sie zawsze podpinać system do jakiejś firmy ochroniarskiej zawsze jest to kolejny albo raczej w naszych warunkach ostateczny stopień zabezpieczenia przynajmniej wtedy jest to co najważniejsze monitorowane załączenie,wyłącznie ,brak sieci,brak AUX, alarm.

Pozdrawiam Andrzej
  • #13 3370559
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    dodatkowo jeszcze klient jest zobowiazany wzywac instalatora na tzw"przeglad" który ma za zadanie niwelowac wszelkie usterki. Oczywiscie gdy chce miec
  • #14 3372872
    laasek
    Poziom 13  
    A takie ubezpieczenie zabezpieczy mnie przed kosztami odszkodowania? Pokrywa ono cale koszty? Jak wyglada sprawa takiego ubezpieczenia? Moze ktos by sie wypowiedzial na ten temat?
    Zdarzylo sie komus ze klient rzadal odszkodowania od was?
  • #15 3372931
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Moje ubezpieczenie OCcgroni mnie przedwzelkimi skutkami błędów popełnionych podczas instalacji oraz od szkód wyrządzonych w trakcie instalacji np. klientowi spadł młotek z drabiny na głowę.Płacę ok 800 zł rocznie i mam kwotę ubezpieczenia 200 tys.
  • #16 3373013
    laasek
    Poziom 13  
    Czyli jak by klient chcial Cie skarzyc to musialbys placic z wlasnej kieszeni?
  • #17 3373078
    kzaw
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Jeśli już rzeczywiście dozło by do tego że udowodniono by ci, iż jakaś tam szkoda powatała ewidentnie z Twojej winy to wtedy do akcji wkracza likwidator szkód danego towarzystwa.Jeśli wartość szkody przekroczy sumę ubezpieczenia to wtedy nadwyżkę musiałbyś pokrywać z własnej kieszeni ewentulnie odwoływać się w sądzie
  • #18 3379260
    kramer
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W zasadzie to nie wina niesprawnego alarmu, że doszło do włamania. O ile pamiętam w zależności od klasy alarmu powinien on być przelgądany przez serwis co pewin okres czasu. Powinna też być stosowna karta lub książka przeglądów w której ujmuje się uszkodzenia itp. Ale nie róbmy sobie żartów jak ktoś chce wydać 1500 zł i chce mieć sejf z domu no to nie ma o czym rozmawiać. JEśli chodzi o alarmy to zazwyczaj nie psują się w momencie włamania:D. Tylko stosownie wcześniej. Wina też może być po stronie niesprawnej łączności telefonicznej gsm itp.
  • #19 3379598
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Zgadzam się z tobą iż tak jest ale przekonanie okradzonego gościa iż alarm nie zadziałał z jago winy (skąpstwa) nie jest sprawą przyjemną. Ja do tej pory miałem tylko jedną taką sprawę ale jak gość wszystko przemyślał dał mi spokój
    Poz

Podsumowanie tematu

✨ Do montażu systemów alarmowych i przeciwpożarowych na obiektach objętych obowiązkową ochroną wymagane są odpowiednie uprawnienia, takie jak licencja lub koncesja. Licencja 1 lub 2 stopnia wymaga wykształcenia technicznego (np. elektryk, elektronik) lub ukończenia specjalistycznego kursu, zaświadczenia o niekaralności oraz badań lekarskich. Koszt uzyskania uprawnień do systemów ppoż. wynosił około 2000 zł, a kurs trwał około tygodnia, choć mogą występować zmiany w przepisach. Do montażu alarmów na zwykłych obiektach prywatnych często wystarczy prowadzenie działalności gospodarczej, natomiast na obiektach z listy wojewody konieczna jest koncesja. Alarmy sygnalizują włamanie, ale nie zabezpieczają fizycznie budynku. W przypadku szkód powstałych wskutek niewłaściwego montażu lub działania systemu, klient może dochodzić odszkodowania, dlatego zaleca się regularne przeglądy techniczne instalacji oraz prowadzenie dokumentacji serwisowej. Ubezpieczenie OC na prowadzenie działalności może chronić instalatora przed skutkami błędów i roszczeń, jednak suma ubezpieczenia ma swoje limity. Producent urządzeń, np. centrali Satel, ogranicza swoją odpowiedzialność do wartości produktu, co również wpływa na zakres odpowiedzialności instalatora. W praktyce zabezpieczenie się przed roszczeniami klienta poprzez podpisanie oświadczeń jest trudne, a kluczowa jest staranność i zgodność z technologią montażu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA