logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T4 2.5 TDI 1993 - Świece żarowe nie grzeją przy wyższej temp. płynu?

balcer69 24 Gru 2006 15:38 9746 11
REKLAMA
  • #1 3366234
    balcer69
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    VW T4-93r. 2.5tdi-czy wie ktoś w jakich warunkach grzeją świece . Z pomiarów wynika że zaczynają grzać przy temperzturze płynu poniżej +9°C.Czujnik temp. płynu działa prawidłowo, iniby jest wszystko ok. ,silnik zimny , świece startują , i od "kopa " zapala. Problem zaczyna się gdy płyn ma temperaturę trochę wyższą, świece nie grzeją no i zaczyna się problem z uruchomieniem -trzeba naprawdę długo kręcić.
    Powiedzcie mi czy problem tkwi w braku podgrzewania czy raczej po stronie zasilania paliwem-regulacja wyprzedzenia,coś z pompą,czy jakaś inna usterka
  • REKLAMA
  • #2 3366390
    elektr.sa
    Poziom 15  
    Ocena: 74
    trzeba wtedy jak nie grzeje podłączyć świece na krótko i zobaczyć co będzie,ja sądzę ze to jest kondycja silnika,-nie znaczy to też że konieczny remont-w takim przypadku należy dołożyć przekażnik który będzie grzał świece
  • #3 3366501
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Powinien grzać podczas kręcenia rozrusznikiem pomimo że kontrolka nie świeci, jeżeli nie chce zapalić lepszy efekt daje kilkakrotne krótsze kręcenie, niż długie "do skutku" , jeżeli problem jest uciążliwy można dorobić przycisk który będzie przerywał obwód czujnika temperatury, wtedy przekaźnik załączy grzanie niezależnie od temp. płynu.
  • #4 3367038
    speccar
    Poziom 18  
    Ocena: 123
    z tego co piszesz problem lezy po stronie pompy wtryskowej...
    zdejmij wtyczke z czujnika temperatury w momencie jak masz problem z rozruchem silnika i sprawdz czy pomoze,jesli bedzie palil bez problemu przesle ci na priv info co z tym zrobic...
  • REKLAMA
  • #5 3367370
    nojer
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    albo kończy się silniczek i brak cisnienia na cylindrach ;)
  • #6 3367787
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    prawdopodobnie z tej sytuacji masz 3 wyjscia:
    - naprawić pompe
    - sprawdzić czy to nie padniety silnik (ciśnienie)
    - naprawić sterownik (wada fabryczna oprogramowania)
  • #7 3369293
    riko419
    Poziom 13  
    T4 2,5 TDI z 93r to coś nie tak.podaj kod silnika?
  • REKLAMA
  • #8 3369361
    elpast
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Witaj
    Myślę że Jacek79 ma rację. Ja miałem podobną sytauację w Golfie. Ale mi pomogło wymiana akumulatora. Silnik pali od razu na zimnym i ciepłym, ale jak długo.....
    Pzdr SP
  • REKLAMA
  • #9 3369441
    Jacek79
    Poziom 37  
    riko419 napisał:
    T4 2,5 TDI z 93r to coś nie tak.podaj kod silnika?

jak to sporo samochodów w polsce pewnie papiery z 93 buda z 97 :)
  • #10 3372953
    balcer69
    Poziom 13  
    tak jak piszesz "cysiek" zdjęcie wtyczki z czujnika temp powoduje natychmiastowy odpał silnika gdyż wtedy grzeją świece,bo sterownik przechodzi w tryb awaryjny. O tym że kończy się silnik to raczej nie ma mowy, gdyż usterka ta pojawiła się nagle,pewnego dnia.Też wydaje mi się że coś jest z pompą lub zapłonem
  • #11 3372968
    Jacek79
    Poziom 37  
    wyobraż sobie ze ostatnio przyjecjała na warsztat S'ka z 2002r do tej pory chodziła dobrze lecz nagle przestała - diagnoza silnik padniety
    napisalem Ci dokładna odpowiedz Twojego tematu , skoro uważasz ze silnik ok to pozostaja juz tylko 2 rzeczy (jedno i drugie jest do zrobienia - tą trzcia moge zrobić)
  • #12 3413390
    balcer69
    Poziom 13  
    klient zabrał auto i miał jechac do serwisu i o efektach ma poinformowac

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W VW T4 2.5 TDI z 1993 roku świece żarowe zaczynają grzać przy temperaturze płynu poniżej +9°C, co jest zgodne z działaniem czujnika temperatury płynu. Problem pojawia się, gdy temperatura płynu jest wyższa, a świece nie grzeją, co utrudnia rozruch silnika i wymaga długiego kręcenia rozrusznikiem. Dyskusja wskazuje na kilka możliwych przyczyn: uszkodzenie pompy wtryskowej, problemy z ciśnieniem w cylindrach (możliwa awaria silnika), wadliwe działanie sterownika (błąd oprogramowania) lub niewystarczające zasilanie świec żarowych. Zalecane jest sprawdzenie działania świec poprzez bezpośrednie podłączenie, zastosowanie dodatkowego przekaźnika do wymuszenia grzania niezależnie od temperatury, a także test odłączenia wtyczki czujnika temperatury płynu, co powoduje przejście sterownika w tryb awaryjny i wymusza grzanie świec. Wymiana akumulatora również może poprawić rozruch. Ostatecznie, jeśli silnik jest sprawny, należy skupić się na naprawie pompy wtryskowej lub sterownika. Klient planuje dalszą diagnostykę w serwisie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA