logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

swiece zarowe grzeja nawet jak jest cieply samochod Golf IV

rufus111 13 Lip 2008 13:20 5020 14
REKLAMA
  • #1 5338235
    rufus111
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    Witam wszystkich mam mały problem z Golfem IV TDI, tzn. swiece zarowe mi grzeja po uruchomieniu silnika(swiece nie grzeja po przekreceniu kluczyka tylko juz po odpalaniu) swiece grzeja dosc dlugo(napewno ponad 30 sek), przy temperaturze 25 stopni C na dworze i 80 stopni C silnika. nie jestem pewien czy nie byl gdzies wlozony jakis przekaznik z rezystorem ktory zekomo mial poprawiac odpalanie. wlascicielem auta jestem dopiero ok 2 miesiecy i nie wiem czy ktos nie wlozyl takiego urzadzenia. moze ktos ma jakis schemat gdzie mozna byloby sprawdzic polaczenia przewodów. Moze ktos sie spotkal z takim problemem i jest mi w stanie pomoc??
  • REKLAMA
  • #2 5338862
    mactronic
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Podepnij Vaga i spójrz w parametrach na temperature silnika jeżeli odpowiada temperaturze rzeczywistej to wszystko jest ok.
    W tych silnikach sterownik dogrzewa świece żeby silnik po odpaleniu równiej pracował
  • #3 5339008
    tomatrix1
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam
    Sprawdż czujnik temperatury pewnie jest wstawiony rezystor .
  • REKLAMA
  • #4 5342940
    rufus111
    Poziom 14  
    czujnik podmieniałem od innego golfa i jest to samo, przewody do pierwszej kostki dokladnie sprawdziłem miernikiem i nic na nim nie ma, ale niestety nie wiem gdzie dalej one prowadza?? wiem ze bezposrednio do komputera nie ida, takze gdzie??
  • #5 5343541
    mactronic
    Poziom 20  
    Nie napisaleś jaki masz silnik np dla AGR przewody czujnika temp. przychodzą na 104(nieb-biały) i 112(brąż-nieb) pin złącza sterownika - bezpośrednio bez żadnych kostek.
    Przez kostke idą przewody do wskaźnika temp. w zegarach
  • REKLAMA
  • #7 5343968
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Czy Ty sprawdzasz świece żarowe czy od podgrzewania czynnika chłodniczego
    Załączniki:
    • EDC 15 V.pdf (94.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5344059
    rufus111
    Poziom 14  
    sprawdzałem kable, czujnik itp, ale bylem na diagnostyce . Zadnych bledow nie wykrylo oprocz nastawnika w pompie wtryskowej ale nie przypuszczam zeby pompa miala co kolwiek do swiec zarowych i jestem w kropce bo koputer zczytuje temperature prawidlowo :/
  • #9 5344139
    kszysztof1966
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Spotkałem się z takim problemem w WV IV TDI . Problem ten gryzłem kilka dni u znajomego.Odnalazłem na forum WV kilka postów odnośnie poobnych przypadków. WV przy którym głowiłem się po każdym uruchomieniu silnika grzały świece, niezależnie czy silnik był ciepły czy zimny. A jeszcze żeby było śmieszniej a praktyczniej świece załączały się przy otwarciu drzwi od strony kierowcy.

Dodano po 32 [minuty]:

I jeszcze odnośnie tego przypadku ,załączaniem świec steruje modół elektroniczny który zbiera sygnały od wyłącznika drzwiowego i czujnika temperatury . Też zedawało mi się że tak nie powinno być, ale gdy zapytałem w sklepie oto pudełeczko powiedziano że jest to ciężko dostać a cena to ponad 1000 zł. Modół ten znajduje się koło nadkola od strony kierowcy.
  • #10 5344348
    jarecki04
    Poziom 26  
    Ocena: 283
    Świece sterowane są przez przekaźnik J52 a ten sygnał masowy dostaje ECU z przodu lewej strony jest moduł od wentylatorów.
  • REKLAMA
  • #11 5344583
    kszysztof1966
    Poziom 12  
    Przepraszam pomyliłem nazwy nazywa to się automat sterujący czasem grzania świec .
  • #12 5344852
    mactronic
    Poziom 20  
    mactronic napisał:
    W tych silnikach sterownik dogrzewa świece żeby silnik po odpaleniu równiej pracował

Podtrzymuje to co napisłlem: konstruktor tego auta tak zrobił żeby silnik po odpaleniu równiej pracował i spaliny miały określony skład. Co do lampki to też nie trudno się domyślić, że w momencie otwarcia drzwi świece już są podgrzewane żeby kierowca nie musiał czekać po przekręceniu kluczyka
  • #14 5347434
    kszysztof1966
    Poziom 12  
    Nie potrzeba bo znajduje się w środku po stronie kierowcy ,obok nadkola za skrzynką bezpieczników.

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie IV 1.9 TDI (silnik ALH) problem polega na tym, że świece żarowe grzeją się długo po uruchomieniu silnika, nawet przy wysokiej temperaturze zewnętrznej (25°C) i silnika (80°C). Świece nie grzeją się tylko po przekręceniu kluczyka, lecz już po odpaleniu silnika. Możliwe, że w układzie zastosowano dodatkowy przekaźnik lub moduł sterujący czasem grzania świec, który może zawierać rezystor poprawiający rozruch. Czujnik temperatury został wymieniony i przewody sprawdzone, a komputer prawidłowo odczytuje temperaturę, co wyklucza jego uszkodzenie. Świece żarowe sterowane są przez przekaźnik J52, a sygnał masowy pochodzi z modułu wentylatorów. Dodatkowo istnieje moduł elektroniczny (automat sterujący czasem grzania świec) umieszczony po stronie kierowcy za skrzynką bezpieczników, który zbiera sygnały z czujnika temperatury i wyłącznika drzwiowego. Moduł ten może powodować podtrzymane grzanie świec nawet przy ciepłym silniku i jest kosztowny w wymianie. Lokalizacja bezpieczników i modułu może się różnić – bezpieczniki są pod kierownicą lub nad akumulatorem, a moduł znajduje się obok nadkola po stronie kierowcy. Konstrukcja układu ma na celu zapewnienie równomiernej pracy silnika i optymalnego składu spalin po uruchomieniu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA