logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić antenę z podwójnym konwerterem dla Astry i HotBirda?

biemdablju 24 Gru 2006 15:41 7226 13
REKLAMA
  • #1 3366244
    biemdablju
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,
    przedstawie w miarę treściwie swój problem.Do tej pory miałem antene z pojedyńczym konwerterem oraz siłownik wraz z pozycjonerem.Podczas silnego wiatru antena została wykręcona tak, że nie działa mi teraz siłownik i nie mam rzadnej stacji oprócz TVN bo ustawiłem antene ręcznie i ją przymocowałem w tej pozycji.Chcę teraz kupić podwójny konwerter zamiast mojego pojedyńczego, i mam takie pytania:czy jak zamontuje ten konwerter to będe miał i TVN i wszystkie pozostałe programy z Astry i HotBirda, w jaki sposób ustawić antene z podwójnym konwerterem aby odbierać wszyskie stacje czy może być ustawiona w dowolny sposób?Mam talerz prawdopodobnie średnicy 120cm.I czy jest możliwość aby na podwójnym konwerterze łapać jeszce jakieś inne satelity??dziękuje za wszelką pomoc.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 3366393
    biemdablju
    Poziom 11  
    a jaka będzie różnica jeśli założe dwa pojedyńcze konwertery niz jeden podwójny??chce kupić ten podwójny ale z podłączeniem do jednego tunera.A jak kupie dwa pojeduyncze to jak go podłącze jesli w tunerze mam jedno wejscie(nie jestem peeien czy napewno tylko jedno).Czyli z podłączenia podwójnego konwertera nie będe miał stacji z astry i hotbirda??:cry:może jest jakiś inny sposób jeszzce.

a i jedno pytanie:czy tyle konwerterów ile bym miał zamontowanych to tyle różnych satelit moge odbierać bez przestaweiania anteny??jestem w tym temacie laikiem będe wdzięczny jeśli ktoś przybliży mi tą dziedzine z lekka.pozdr.
  • #4 3366450
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    -Jeżeli zamontujesz monoblocka to dołozenie następnych konwerterów bedzie utrudnione ale nie niemozliwe.
    -dwa konwertery lub więcej podłanczasz jak już wspomniałem do przełacznika diseqc i jeden kabel podłanczasz do tunera. http://laki.dvhk.pl/faq/2konwert_au.htm
    -Tyle konwerterów ile zamontujesz na antenie tyle bedziesz miał satelit.
    opisy tutaj wystarczy czytać http://laki.dvhk.pl/faqs_tunery_podstawy1.htm
  • REKLAMA
  • #5 3366459
    biemdablju
    Poziom 11  
    właśnie o coś takiego mi chodziło zeby mozna było podłączyc kilka konwerterów jednym kablem do tunera.zmierzyłem w miare dokładniej swoją antene i ona ma około 140zm a nie 120 jak pisałem.a są takie przełączniki żeby podłączyć 3 konwertery lub więcej??
  • REKLAMA
  • #7 3366738
    biemdablju
    Poziom 11  
    tak właśnie tez znalazłem.I teraz tak.Jak juz będe to miał i dwa konwertery to musze połączyć każdy konwerter z tym przełącznikiem a później puścić kabel od tunera ten co mam na wyjście z tego przełącznika i ustawiać tylko konwertery na odpowiednią satelite czy dobrze rozumiem??acha i czy ten przełącznik będzie działał z każdym tunerem??mój jest dosyć stary mam Amstrad.Mam antene typu offset.pozdr.

Dodano po 1 [godziny] 32 [minuty]:

będzie działał ten przełącznik diseqc z tunerem analogowym??
  • Pomocny post
    #8 3366993
    pajo21
    Poziom 35  
    Jeżeli ten tuner jest taki stary to moze nie działać.
    Możesz znaleść instrukcje obsługi i sprawdzić.
    Zobacz też czy w menu tunera jest taka opcja.
  • #9 3367207
    biemdablju
    Poziom 11  
    ok jutro sprawdze i dam znac.pozdr.
  • #10 3367667
    biemdablju
    Poziom 11  
    niestety chyba nie bedzie obsługiwał mój tuner tego przełącznika diseqc, nigdzie w instrukcji nie znalazłem nic na ten temat:cry:jest jakaś inna opcja jeszcze żeby łapać sygnał z kilku satelit na tunerze analogowym czy pozostaje mi tylko założenie monoblocka(podwójnego konwertera) z jednym wyjściem, na talerz 140cm??:|pozdr.

Dodano po 33 [minuty]:

sorki jeszzce cos wyczytałem.Ten konwerter podwójny monoblock ma wbudowany przełącznik diseqc, więc chyba i on nie będzie działał z analogowym tunerem dobrze myśle?? a i czy jeśli on ma wbudowany przełącznik to mozna do niego dokupić dwa pojedyńcze konwertery podłączyc do monoblocka i jednym kablem do tunera??(jeśli oczywiście analogowy tuner obsłuży wbudowany diseqc w monoblocku).dzięki z góry pozdr.
  • REKLAMA
  • #11 3367723
    pajo21
    Poziom 35  
    monoblock nie bedzie działał bo też jest sterowany sygnałem diseqc i tez dlatego ze masz za duzą czasze do monoblocka.
    Mozna wykorzystac taki przełacznik http://dipol.com.pl/sklep/r85245.php?sid=669c6cf3000739b lub napięciowy http://www.allegro.pl/item150875991_napieciowy_przelacznik_konwerterow_8_nozka.html
    i podłaczyć dwa pojedyńcze konwertery.
  • #12 3367785
    biemdablju
    Poziom 11  
    ten pierwszy musi być w zasięgu pilota czyli musi znajdowac sie w pomieszczeniu a co za tym idzie trzeba by było prowadzić kabel od konwertera az do tego przełącznika???mysle że chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie kupić tuner cyfrowy prawda?i bawić sie wtedy w instalacje kilku konwerterów z przełącznikiem diseqc, jak mówisz??chyba tak będzie najlepiej aczkolwiek troche drożej.Jak juz będzie tuner cyfrowy to za darmo normalnie będe mógł odbierać stacje z tylu satelit ile będe miał konwerterów??podłączonych do przełącznika diseqc i kablem do tunera??

zreszta ze względy na to że mam czasze prawie 1,5 metra(mieszkam na wschodzie) lepszy efekt będzie chyba stosując kilka pojedyńczych konweterów?
  • #13 3368085
    pajo21
    Poziom 35  
    Kupno cyfrowego tunera bedzie najlepszym rozwiazaniem.Tylko że TVN w przekazie cyfrowym jest kodowany.Zostaw sobie tuner analogowy do TVN-u,chyba że masz zamiar skożystać z oferty cyfrowego polsatu,N-ki lub cyfry+.
  • #14 3368270
    biemdablju
    Poziom 11  
    tak właśnie zrobie kupie cyfrowy tuner.Antena może zostać ta co mam zgadza się??a w jaki sposób połączyć te 2 tunery i jaki najlepiej tuner kupić??jak możesz to wejdz na gadu wysłałem Ci wiadomość prywatną z moim numerem.

Podsumowanie tematu

✨ Autor posiada antenę satelitarną offset o średnicy około 140 cm, wcześniej używał pojedynczego konwertera z siłownikiem i pozycjonerem, które uległy uszkodzeniu. Planuje wymianę na podwójny konwerter (monoblock) do odbioru sygnałów z satelitów Astra i HotBird. W dyskusji wyjaśniono, że monoblock jest przeznaczony do czasz o średnicy 75-95 cm, więc na 140 cm może nie działać prawidłowo. Zalecane jest zastosowanie dwóch pojedynczych konwerterów podłączonych do przełącznika DiSEqC, który umożliwia odbiór wielu satelitów jednym kablem do tunera. Przełączniki DiSEqC 4:1 lub 8:1 pozwalają na podłączenie kilku konwerterów, jednak tuner musi obsługiwać protokół DiSEqC, co może być problemem w przypadku starszych tunerów analogowych, takich jak Amstrad. Monoblock ma wbudowany przełącznik DiSEqC, więc również wymaga kompatybilnego tunera cyfrowego. W przypadku braku obsługi DiSEqC w tunerze analogowym, najlepszym rozwiązaniem jest zakup tunera cyfrowego, który umożliwi odbiór wielu satelitów z kilku konwerterów podłączonych przez przełącznik DiSEqC. Antena może pozostać obecna, a zastosowanie kilku pojedynczych konwerterów na dużej czaszy (140 cm) zapewni lepszy efekt odbioru. Wskazano również, że sygnał TVN w przekazie cyfrowym jest kodowany, więc do odbioru kanału analogowego można pozostawić stary tuner.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA