Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linux na laptopie. ASUS AP-075. Rozdzielczość ekranu.

_Zabson_ 24 Dec 2006 16:32 2384 7
    _Zabson_
    Level 15  
    Witam posiadam laptopa ASUS AP-075 posiada on ekran o przekątnej 15,4'' i rozdzielczości 1280x800 i tak w windowsie tez mam po zainstalowaniu grafiki windows ustawia tą rozdzielczosc jest wszystko wyraźne i ładne ale ostatnio zachciało mi sie zainstalowac linuxa i wypadło na OpenSuse Linux 9.2 wszystko ładnie pieknie przy instalacji została wykrta karta graficzna i obok niej rozdzielczosc monitora 1280x800 czyli tak jak ma byc, nastepnie instalacja dobiegła konca uruchamiam pierwszy raz Linuxa i widze rozdzielczosc 1024x768 i ta rozdzielczosc jest największa bo do wyboru mam tylko trzy rozdzielczosci 640x480, 800,600 i 1024x768 ale jak wejde na root to w ustawieniach monitora jest 1280x800 no ale jak daje tą rozdzielczosc to on i tak ustawia na 1024x768 nie wiem co mam robic i jak ustawic tą zalecaną rozdzielczosc dla mojego lcd pomózcie.

Dane laptopa.
    Model: F3F-AP075
    Procesor: INTEL MEROM, T5500(1.66GHz) 667Mhz FSB 2MB Cache, Core 2 Duo
    Pamięć cache [kB]: 2 MB
    Pamięć RAM [MB]: 1GB (2x512MB) DDR II SDRAM 667,
    Dysk twardy [GB]: 80GB 2.5" - 9.5mm, SATA, 5400RPM
    Karta graficzna: Intel 945GM
    Wyświetlacz: 15.4" TFT WXGA 1280x800 - COLOR SHINE
    Sieć: Intel High Definition audio modem and 10/100 Base T
    Pass and support worldwide regulation
    802.11a/b/g
    Bluetooth 2.0
    Napędy: DVD Super Multi (DL)
    Karta dźwiękowa: AZALIA, SB PRO compatibile, speakers build in

tyle chyba wystarczy.

Prosze o pomoc bo nie wiem co źle robie nie moge zmienic rozdzielczosci na 1280x800 POMOCY!!!!
    Anonymous
    Anonymous  
    krzychoocpp
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam, to znany problem z niektórymi kartami intela. Upewnij się że masz zainstalowany pakiet 915resolution i jako root uruchom "915resolution -l". Wyświetli to listę obsługiwanych rozdzielczości przez kartę. Wybierz jedną z tych których nie używasz i zamień ją na 1280*800. Polecenie którego użyłeś, dodaj do pliku /etc/init.d/boot/local. Wszystko powinno działać, opis czynności jest tu: http://www.geocities.com/stomljen/readme.html

I tak BTW, jest już SuSE 10.2

Pozdrawiam, Krzysztof.
    leszekraczka
    Level 23  
    Zainstaluj innego linuxa. Ja ma teraz Ubuntu i o dziwo w miarę chodzi. A tak w ogóle to po co Ci linux. Przelicz czas jaki stracisz na konfigurację. Kup jakiegoś win jeśli zależy Ci na legalności i korzystaj z freewaru. Ja też mam linuxa, ale ... Windows the best. ( to moja prywatna opinia, prosze nie polemizować, jestem niereformowalny) ;-)
    _Zabson_
    Level 15  
    sorki pomyłka mam suse 10.2 mam jeszcze jeden problem a konkretnie po instalacji tego linuxa czasami wyswietla mi sie wybór systemów bo posiadam tez xp a częsciej pokazuje mi sie ramka pokryta lodem tak jak przy instalacji no i ona jest pusta nic nie moge zrobic zadnego systemu wybrac bo nic nie jest napisane tylko reset i modlic sie zeby ponownie sie nie pojawiła czemu tak jest ??
    _Zabson_
    Level 15  
    witam zrobiłem wszystko z tą zmianą rozdzielczosci do tego punktu nie wiem o co w nim chodzi

7. 915resolution must run before the X server is started. So I don't need to
    do this every time I put it in my startup scripts. I'm running SUSE 9.2,
    so I put the definition in /etc/init.d/boot.local:

#! /bin/sh
    #
    # Copyright (c) 2002 SuSE Linux AG Nuernberg, Germany. All rights reserved.
    #
    # Author: Werner Fink , 1996
    # Burchard Steinbild, 1996
    #
    # /etc/init.d/boot.local
    #
    # script with local commands to be executed from init on system startup
    #
    # Here you should add things, that should happen directly after booting
    # before we're going to the first run level.
    #

/usr/bin/915resolution 38 1280 800

8. Start up the X server
    $ startx

do tego punktu mam wszystko zrobione dalej nie wiem jak mozecie to napiszcie w pinktach o co chodzi z góry dzieki!!
    krzychoocpp
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Witam, chodzi o to żebyś otworzył dowolnym edytorem plik /etc/init.d/boot.local (z prawami roota) i dodał w nim linijkę z poleceniem jakiego użyłeś wcześniej, w przypadku autora było to "/usr/bin/915resolution 38 1280 800" Potem masz wystartować X'y (jeśli nie robiłeś wszystkiego z konsoli, to zamiast tego zrestartuj system).

Pozdrawiam, Krzysztof.
    _Zabson_
    Level 15  
    WItam u mnie wystarczy w pliku /etc/init.d/boot.local wpisac 915resolution 38 1280 800 24 i wszystko działa teraz jak instalowałem ponownie system to dalem aktualizacje on-line to rozdzielczosc juz była poprawna sam zainstalował jakiegos patcha bo w tym pliku nic nie ma dopisanego dzięki za pomoc temat uwazam za zamknięty!!!