logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować układ LPC2103 w kicie AVT-949 z plikiem bin?

beyma 26 Gru 2006 10:07 3731 14
REKLAMA
  • #1 3370274
    beyma
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Zbudowalem kit AVT-949 i mam broblem z zaprogramowaniem ukladu LPC2103.Do programowania chce uzyc programu LPC2000 flash ISP utility lecz obsługuje on tylko pliki hex a soft do kitu jest w binie.
    Moze ktos ma pomysl jak zaprogramowac ten uklad????
  • REKLAMA
  • #2 3370375
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Poszukać programu "bintohex"
  • REKLAMA
  • #4 3557921
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    Witam, temat juz lekko stary al e moze sprobuje;
    kolego beyma-> mozesz mi wyslac artykol do tego projektu bo tez przymiezam sie do zbudowania tego i jak mozesz to schemat tego programatorka.

Wielkie dzieki

P.S.
    troche minelo juz od ostatniego postu twego, zrobiles juz ten konwerter ,dzial ci dobrze i czy niemiales problemow.
  • #5 3558112
    beyma
    Poziom 18  
    Projekt dziala wysmienicie.
    Najwiekrzym problemem bylo prawidlowe ustawienia obrazu dla roznych rozdzielczosci.
    Załączniki:
    • SCHEMAT.rar (4.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3558152
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Dzieki za schemat, tylko jeszcze mi powiedz co to za schemat bo niezabardzo jaze:D znaczy do czego on jest.
    I jakbys byl tak mily to moglbys zamiescic artykul do tego konwertera bo na ep niema tego jest sam kod zrodlowy.

dzieki
  • REKLAMA
  • #8 3558516
    TWl
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    beyma napisał:
    Projekt dziala wysmienicie.

Milo to slyszec :)
    beyma napisał:
    Najwiekrzym problemem bylo prawidlowe ustawienia obrazu dla roznych rozdzielczosci.

Co konkretnie sprawilo Ci problemy?
  • #10 3560788
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Masz moze inny schemat programatora, jakis bardziej przejzysty bo niezabardzo wiadomo co do czego, jak to ma programowac jak tam widze tylko wyprowadzenia do RS232 i zasilanie 3.3V, a nadodatek na dole tranzystor niema polaczonej bazy nigdzie :D.
    Szkoda ze niemasz skanera, moze ktos inny ma ten artykul i moglby sie nim podzielic bo jak dziala dobrze to nowosc w projektach avt.
  • #11 3563612
    beyma
    Poziom 18  
    Poprawka programatora.

Programator jest wziety z EP9/2006 str.89
    Ja kupiłem plytke z AVT i do tego dodali komplet artykolow.Wykonanie plytki bez POSITIVa graniczy z cudem.
    Załączniki:
    • PROGRAMATOR.rar (7.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3566851
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Dzieki za schemat a moglbys podac nazwe tego programatora i kit to bym sobie go poszukal, a pcb to raczej tez bede zamawiam bo mi sie niechce robic jeszcze nadodatek 2 stronna wiec napewno odpada a jezeli chodzi o samorobe pcb to czemu tylko positivem , przy duzej starannosci i wprawie to i kredowka da sie, robilem juz podobne tylko oczywiscie nie 2 stronne.

Dodano po 6 [minuty]:

Mala poprawka:
    mam juz nazwe tego kitu/ukladu "epFlashLink", a pro po jest ktos prenumeratorem miesiecznika EP?
    jezeli tak to czy moglby mi sciagnac artykuly z EP (podam link nizej):

- Konwerter VGA – LCD, część 1 i 2
    - Analizator widma audio z wyświetlaczem graficznym
    - epFlashLink - programator JTAG dla mikrokontrolerów STR9 (rdzeń ARM)

bede wdzieczny
    oto link http://www.ep.com.pl/?strona=archiwum.php&r=2006&m=9
  • #13 3568611
    TWl
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    pawelcb33 napisał:
    a jezeli chodzi o samorobe pcb to czemu tylko positivem , przy duzej starannosci i wprawie to i kredowka da sie,

Masz racje, da sie. Prototyp VGA-LCD byl zrobiony papierem kredowym. Trwalo to (razem z montazem) jakies 3 wieczory. Dla porownania, 2 takie plytki w wykonaniu super-express (na za 3 dni, przy dostarczeniu wlasnych klisz) w jednej z warszawskich firm kosztowaly 40 zl. Oplaca sie babrac z papierem?

Cytat:

jezeli tak to czy moglby mi sciagnac artykuly z EP (podam link nizej):
    - Konwerter VGA – LCD, część 1 i 2

OMFG, na prawde szkoda Ci tych 3 zlotych na SMSa? jesli tak, to zamow sobie bezplatny egzemplarz e-prenumeraty na stronie AVT. Akurat EP 9/06 tam jest. Bez smsow. Poza tym ktos wrzucil juz jakis czas temu skany na forum DIY elektrody, jak dobrze poszukasz to znajdziesz.
  • #14 3571278
    pawelcb33
    Poziom 24  
    No wiesz gdybym mial komorke to wyslal by tego esa 3zl to nie az tak duzy wydatek ale niemam komorki, niepotrzebna mi wiec dlatego pytam. Skoro mowisz ze na elce jest skan to poszukam go.

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Kolego TWl-> pamietasz moze nazwe tematu bo niemoge cos znalesc a tematow mi wyszukuje dosyc sporo. Dzieki
  • #15 9084196
    alf44
    Poziom 11  
    Witam
    Szukam takiego układu gotowego uruchomionego
    Potrzebuję podłączyć do matrycy z komputera panasonic cf 27 13 cali matryca chyba to samo co w cf28 .
    Proszę odpisać

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem programowania mikrokontrolera LPC2103 w zestawie AVT-949, gdzie oprogramowanie LPC2000 Flash ISP Utility obsługuje jedynie pliki w formacie HEX, natomiast dostępny firmware jest w formacie BIN. Zaproponowano użycie konwertera "bintohex" do przekształcenia pliku BIN na HEX. Udostępniono również link do gotowego firmware w formacie HEX. Wątek rozwinął się o kwestie dotyczące programatora opartego na schemacie z czasopisma Elektronika Praktyczna (EP 9/2006), nazwanego epFlashLink, który wykorzystuje interfejs RS232 i zasilanie 3.3V. Dyskutowano o trudnościach w wykonaniu płytki drukowanej programatora bez użycia techniki pozytywowej (POSITIV) oraz o problemach z konfiguracją wyświetlacza LCD, w tym dostosowaniem liczby linii i szerokości obrazu do różnych matryc. Wskazano na dostępność artykułów i schematów w archiwum EP oraz na forum DIY elektrody. W końcowej części pojawiło się pytanie o gotowy układ do podłączenia matrycy LCD z komputera Panasonic CF-27 (13 cali), prawdopodobnie kompatybilnej z matrycą CF-28.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA