logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Subwoofer z samochodu - jak go podłączyć do domowego użytku.

simex98 26 Gru 2006 12:36 2312 8
  • #1 3370681
    simex98
    Poziom 11  
    Czytałem już masę artykułów ale i tak nic mi to nie dało, czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać ten problem:

Zbudowałam subwoofer na wzmacniaczu firmy Matronix 200W z głośnikiem 300W w RMS, chciałbym go używać w domu i potrzebuję jakiegoś sposobu aby zasilić go, ale zamiast gniazdkowego 230V potrzebuje 12V, czytałem że jest jakiś sposób na zasilacz komputerowy (posiadam niepotrzebny 250W) jak można byłoby go użyć? Czytałem o jakiś tam kabelkach czarnych, czerwonych... i sposobie ich podłączenia tylko że ja mam całkiem inne wyjścia (patrz załącznik ze zdjęciem).

Subwoofer z samochodu - jak go podłączyć do domowego użytku.

Proszę o pomoc, z góry dziękuję za pomoc.
  • #2 3370708
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Można to zasilić zasilaczem ATX bądź też AT ale można również kupić trafo od halogenów (12V 300W) dać mostek prostowniczy pojemność filtrującą i tez będzie dobrze.
  • #3 3370770
    zielu_lodz
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    W zasilaczu komputerowym masz 2 napięcia, 5V i 12V. No a co do wejść no to lutownica i do dzieła!

pozdrawiam
  • #4 3370931
    simex98
    Poziom 11  
    gdybym chciał podłączyć zasilacz atx to jakie kolory kabelków do jakich wtyczek?
  • #5 3370956
    Jarek_AD
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ... Masz dwa wejścia +12V... Jedno:+12V jest do bezpośredniego zasilania całego układu, a drugie :+12V ON jest najprawdopodobniej do sterowania funkcją stand-by, czyli pobudza jakąś nóżkę na scalaku i pobudza go do życia... Zasilacz atx ?? raczej chyba at... Atx musi dostać jakiś sygnał z płyty, żeby zacząć działać, a at... poprostu pstryk i chodzi:) Zresztą nie do końca wiem, jak atx chodzi, ale at jak najbardziej... minimum 350W... pamiętaj że w takich zasilaczach masz różne napięcia... co daje w efekcie podział mocy zasilacza na nie... na +12V wypada w tym przypadku chyba mniej niż 200W( około połowy mocy zasilacza... bardzo duży prąd ma +5V... cała cyfrówka:) A z trafo od halogenów... myślę, że jest to też dobra opcja, ale trochę bym go odwinął, bo po sprostowaniu da ci przy obciążeniu jakieś... 15,5V... nie wiem, czy ten twój wzmacniacz jest przystosowany do takiego napięcia... jak tak, to na pewno zwiększ troszkę radiator, bo będziesz miał wzrost mocy:) i trafo daj 300W+ mostek min40A + jakieś 22000mikroF na 25V...Powinno starczyć:) Pozdrawiam
  • #6 3371093
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    ATX załącza się zwierając dwa przewody we wtyczce nie pamiętam dokładnie ale wystraczy zewrzeć chyba szary z czarnym i będzie chodził
  • #7 3371458
    simex98
    Poziom 11  
    dziękuje za pomoc, coś może z tego wyjść:)
  • #8 3371772
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Jak odpalic zasilacz ATX na sucho: LINK.
  • #9 3372709
    15jacek15
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    zielony z czarnym obok niego i zaczyna chodzic ;)

POzdrawiam Jacek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia subwoofera samochodowego z wzmacniaczem Matronix 200W do użytku domowego zasilanego napięciem 12V zamiast standardowego 230V. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie zasilacza komputerowego ATX lub AT o mocy około 250-350W, który dostarcza napięcia 5V i 12V. Aby uruchomić zasilacz ATX, należy zewrzeć przewody – najczęściej zielony z czarnym – co powoduje jego załączenie. Wzmacniacz wymaga podłączenia do linii +12V, a także sygnału sterującego (np. +12V ON) do aktywacji zasilacza. Alternatywnie można zastosować transformator halogenowy 12V o mocy około 300W z mostkiem prostowniczym i kondensatorem filtrującym, jednak należy zwrócić uwagę na ewentualny wzrost napięcia po prostowaniu (około 15,5V) i dostosować radiator do wzrostu mocy. Wskazano również konieczność lutowania odpowiednich przewodów do wejść wzmacniacza. Podsumowując, zasilacz ATX można wykorzystać do zasilania subwoofera, pod warunkiem prawidłowego załączenia i podłączenia przewodów zasilających +12V oraz sygnału włączającego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA