logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena CB do samochodu z "aluminiowym towarem"

kfiat 29 Gru 2006 19:48 4618 9
REKLAMA
  • #1 3384112
    kfiat
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam. Zastanawiam się nad zaopatrzeniem sluzbowego samochodu w radyjko (berlingo). zastanawia mnie jaka antene powinienem zastosowac, na dachu, na ktorym bardzo czesto przewoze drabiene, czasami rusztowanie plus drabine(bagaznik zamontowany na stale). Poczatkowo myslałem o zwyklej krotkiej antenie na magnes, ale jak zaczołem przegladac forum, to uswiadomilem sobie, ze to wcale nie bedzie proste. WIadomo koszt czym nizszy tym lepszy, wolalbym wiecej jak 150 nie placic. Antene chcialbym montowac gdzies przy krawędzi dachu, wszelkie wiercenie odpada.
    pytanie nr 2. Czy te radia z Allegro po 200 zl nadaja sie do czegoś (Alan 100, , ALan 199, MIDLAND 1001z, MIDLAND 77-149, Cobra 19 DX IV, TTi 770, ONWA, UNIDEN PRO 510XL itp)?. Jakie ewentualnie inne w przystepnej cenie byscie polecili??

Z gory dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam, Szcześliwego Nowego roku!
  • REKLAMA
  • #2 3384337
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Wszystko to są szumofony, szukaj jak najtańszego. Jeżeli czytałeś to wiesz że anteny na magnes to alternatywa... więc sprobuj jak kol. wyzej mówi a jezeli już to jakąs rozsądnych wymiarów tą magnesówke.
  • #3 3384375
    kfiat
    Poziom 14  
    Cytat:
    W miejsce radiowej (gotowy otwór zawsze można wrócić), a do radia antena paskowa na szybę

Jak na srodku dachu dam antene (kilkudziesieciocentymetrowa) to i tak ja zarzuce aluminium to nie poużywam CB, prawda ?

Cytat:
    jakąs rozsądnych wymiarów tą magnesówke.

rozsadnych to 1m czy 2?? jakas konkretna firma ?
  • REKLAMA
  • #4 3385999
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Antena jak każda inna. Normalne wymiary, czyli taką na jaką cię stać. metr, półtora metra. Do wyboru do koloru :) Najlepiej by było gdyby jednak była dziura w dachu .
  • #5 3390143
    pol249
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    witam
    Sprawdzone i dziala ok na tylne drzwi uchwyt sf-40 na allegro po 25 zl do tegop antena lemm at 1700 za 90 zl mieszkam w terenie gorzystym w mobilku mam alana 100 i no problem na 15-20 km .A uchwyt mocujesz na drzwiach tylnych albo na bocznej albo gornej krawedzi a dzieki glowce w antenie mozesz pochylac w kazdym kierunku
    pozdrawiam szczesliwego nowego roku2007 dalekich lacznosci

antena http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=152350107
    uchwyt http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=152421150
  • #6 3390876
    kfiat
    Poziom 14  
    postaram sie wstawic zdjecie po nowym roku. uchwyt bagaznikowy wydaje sie ok tylko troszke upierdliwe, jak sie czesto z bagaznika kozysta. szczesliwego nowego !
  • REKLAMA
  • #7 3391167
    pol249
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    mozesz go zamocowac na bocznej krawedzi drzwi kolo zawiasu gornego wtedy antena bedzie poza zarysem bocznym auta

Jaka antena CB do samochodu z "aluminiowym towarem"
  • REKLAMA
  • #8 3494768
    michał 76
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Ja proponuję antenę Alan (midlan) s-9. Mocowanie na śrubę z motylkiem. Można bardzo szybko zdemontować. Montaż uchwyt bagażnikowy lub relingowy ewentualnie na stałe do karoserii. Mam zamontowaną tę antenę w swoim samochodzie i jestem z niej bardzo zadowolony.
  • #9 3495065
    green33
    Poziom 31  
    Ocena: 97
    michał 76 napisał:
    Ja proponuję antenę Alan (midlan) s-9. Mocowanie na śrubę z motylkiem. Można bardzo szybko zdemontować. Montaż uchwyt bagażnikowy lub relingowy

z tym relingiem to trochę wyskoczyłeś...

Marcin
  • #10 3499995
    dareekk
    Poziom 11  
    Z tych wymienionych radyjek to polecam jesli ma byc tanio to onwa troche drożej uniden 510 520. antena jaka by nie była to nie lubi jak cos koło niej sie znajduje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru anteny CB do samochodu służbowego z aluminiowym dachem, na którym często przewożone są drabiny i rusztowania, co utrudnia montaż i skuteczność anteny. Zalecane są anteny o długości około 1-1,5 metra, montowane bez wiercenia, np. na krawędzi drzwi tylnych lub bocznych, z użyciem uchwytów magnetycznych lub bagażnikowych, które umożliwiają regulację pochylenia anteny. Anteny montowane na środku aluminiowego dachu tracą efektywność. Wśród polecanych modeli radioodbiorników CB w przystępnej cenie wymieniono Alan 100, Midland 1001Z, Midland 77-149, Cobra 19 DX IV, TTi 770, Onwa oraz Uniden PRO 510XL. Z anten rekomendowanych wymieniono Lemm AT 1700 oraz Alan (Midland) S-9 z mocowaniem na śrubę motylkową, umożliwiającą szybki demontaż. Wskazano, że tanie radia z Allegro mogą mieć ograniczoną jakość, ale modele Onwa i Uniden są warte rozważenia. Montaż anteny na relingach lub bagażniku jest możliwy, choć może być uciążliwy przy częstym korzystaniu z bagażnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA