logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes A 1.7 CDI 1999 - brak zasilania na wtryski podczas rozruchu

tolio 29 Gru 2006 23:29 7772 7
REKLAMA
  • #1 3385175
    tolio
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    Mam problem z mercedesem A 1.7CDI 99r. Silnik nie odpala w ECU żadnych błędów . Ciśnienie na listwie ok 90 bar. Zasilania i masy do ECU ok . Problem w tym że nie ma zasilania na wtryski z ecu E2(+12v)w czasie kręcenia rozrusznikiem . Czy możliwe że ECU padło dodam iż czasami silnik zapalał w tedy wszystko ok aż do momentu wyłączenia stacyjki potem już się nie dało uruchomić.
  • REKLAMA
  • #2 3385444
    iras24
    Poziom 17  
    Ocena: 68
    +12 powiadasz
  • REKLAMA
  • #3 3385532
    zibi70
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Sprawdzałeś błędy czymś ,czy na piechotę go naprawiasz??Immo??Jeżeli dobre to wygląda na ECU
  • REKLAMA
  • #4 3385942
    jajasiu
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    tolio napisał:
    Mam problem z mercedesem A 1.7CDI 99r. Silnik nie odpala w ECU żadnych błędów . Ciśnienie na listwie ok 90 bar. Zasilania i masy do ECU ok . Problem w tym że nie ma zasilania na wtryski z ecu E2(+12v)w czasie kręcenia rozrusznikiem . Czy możliwe że ECU padło dodam iż czasami silnik zapalał w tedy wszystko ok aż do momentu wyłączenia stacyjki potem już się nie dało uruchomić.

Sterownik wysteruje wtryskiwacze dopiero po osiągnieciu odpowiedniego ciśnienia paliwa w listwie coś około 180bar.Prawdopodobnie mawsz nieszczelności na przelewach wtryskiwaczy lub uszczelnieniu regulatora ciśnienia paliwa.
  • #5 3390287
    tolio
    Poziom 14  
    Ocena: 134
    jakie ma być to ciśnienie na listwie bo u mnie jest 95bar mierzyłem ciśnieniomierzem wkręconym zamiast jednego wtryskiwacza
  • REKLAMA
  • #6 4154667
    jaruus
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem. Posiadam Mercedes A klasę z 1998r, 1.7CDI. Mój problem objawia się tym, że samochód odpala na około 0,5 sekundy i gaśnie. Miałem już taki problem i poprzednio przyczyną był niestety sterownik (Mercedes 027 5455 232, BOSCH 028 100 1990). Kupiłem używany, po przeprogramowaniu pomogło. Za pierwszym razem pojawiały się losowo błędy wtryskiwaczy, ciśnienie w listwie było OK. W serwisie Mercedesa sprawdzali wiązki i były OK.
    Słyszałem, że często te sterowniki tracą dane immobilizer'a i tylko to wystarczy poprawić poprzez przeprogramowanie EPROM.
    Czy ktoś może mi pomóc w diagnozie lub odczycie kodów z komputera. Nie posiadam niestety interfejsu do ODB2 do Mercedesa. Samochód zepsuł się w Warszawie i tu stoi. Przydałby się też namiar na "magików", którzy trudnią programowaniem sterowników samochodowych lub narpawą ECU. Zakup kolejnego sterownika to zbyt duży koszt.
    Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
    Jarek S.
  • #7 4156127
    mansky
    Poziom 19  
    Ocena: 138
    zanim wymienisz ecu wykrec zawor regulacji cisnienia z listwy ,przemyj go [czesto sie zdarza ze jest zanieczyszczony jak zbyt rzadko wymienia sie filtr paliwa lub jest kiepskiej jakosci]i wymien na nim oringi[komplet oryginalnych oringow do niego w serwisie kosztuje cos okolo 25 zl].To naprawde niewielkie koszty a moze pomoc.
  • #8 4184651
    jaruus
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    No i wyjaśniło się. Po pomiarach okazało się, że jeden wtrysk nie kontaktował i komputer wyłączał awaryjnie silnik. Wystarczyło przeczyścić wtyczkę.
    Pozdrawiam,
    Jarek

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes A 1.7 CDI z 1999 roku ma problem z brakiem zasilania na wtryski podczas rozruchu, mimo prawidłowego ciśnienia paliwa na listwie (około 90-95 bar) i braku błędów w ECU. Zasilanie i masa do ECU są poprawne, jednak ECU nie podaje +12V na wtryskiwacze w czasie kręcenia rozrusznikiem. Możliwe przyczyny to uszkodzenie ECU, które czasami pozwalało na uruchomienie silnika, lub niewystarczające ciśnienie paliwa – sterownik uruchamia wtryski dopiero przy ciśnieniu około 180 bar. Wskazano również na potencjalne nieszczelności na przelewach wtryskiwaczy lub uszczelnieniu regulatora ciśnienia paliwa. Zalecane jest sprawdzenie i wyczyszczenie zaworu regulacji ciśnienia paliwa oraz wymiana oringów, co jest niedrogim zabiegiem mogącym rozwiązać problem. W jednym przypadku problemem okazał się brak kontaktu jednego wtryskiwacza z komputerem, co usunięto przez oczyszczenie wtyczki. W podobnym modelu (Mercedes A 1.7 CDI 1998) problem z krótkim zapłonem i gaśnięciem silnika został rozwiązany przez wymianę i przeprogramowanie sterownika ECU (Mercedes 027 5455 232, BOSCH 028 100 1990), gdyż utracił on dane immobilizera. Diagnostyka wymaga interfejsu OBD2 lub specjalistycznego sprzętu do odczytu kodów i programowania ECU.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA