logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada działa, brak sygnału w telefonie TPSA na tej samej linii - co robić?

xawier 29 Gru 2006 23:50 4873 16
REKLAMA
  • #1 3385275
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Witam, czy jest możliwe, że na tej samej linii działa neostrada a sygnału telefonicznego nie ma? Po prostu chciałem zadzwonić ze stacjonarnego a tu nic - cisza - brak sygnału. Dziwne. Może ktoś miał taką sytuację? Dzwonię z komórki na swój tel. stacjonarny i jest sygnał wolny a telefon nie dzwoni - fax tak samo (na tym samym numerze). :cry:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3385357
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    najpierw zacznij od sprawdzenia aparatu czy jest sprawny np u sasiada!!!!
  • REKLAMA
  • #3 3385386
    xawier
    Poziom 29  
    Ale ja mam dwa aparaty na tej samej linii - bezprzewodowy Panasonic i TelefonFax SHARP i oba nie działają. A neostrada śmiga aż miło. Ja takie urządzenia naprawiam poprostu ciekawy jestem czy to możliwe że działa neostrada a telefon - sygnał - nie. To jest dziwne - wynika z tego, że linia nie jest uszkodzona bo by neo też nie działała. Czyżby coś w tpsa poprzestawiali?? Dziwne.
  • REKLAMA
  • #4 3385464
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    Witam
    opisane zdarzenie jednoznacznie wskazuje na uszkodzenie portu DSLAM-zgłos usterke na 9393-zmieną port
  • #5 3385872
    xawier
    Poziom 29  
    Dzięki - dzisiaj to zgłoszę.

Pozdrawiam
  • #6 3385910
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    jak to DSLAM? przecież neostrada śmiga. Uszkodził się port na centrali. Neostrada i komutacja PSTN są rozdzielone przed centralą.
  • #7 3385971
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Ano tak. Linia z wyposażenia abonenckiego w centrali idzie do DSLAM gdzie nakładany jest sygnał ADSL, dalej w kable i do abonenta. Takie uszkodzenie jest możliwe w DSLAM.
  • #8 3386038
    vinci
    Poziom 26  
    i co? DSLAM przepuszcza całe pasmo oprócz akustycznego? mało prawdopodobne..
  • #9 3386117
    xawier
    Poziom 29  
    Już mam sygnał - nie zdążyłem zadzwonić do nich. Ale nie zmienia to faktu, że nie małem telefonu 1 dobę. Zaraz do nich zadzwonię - ciekawe co powiedzą.

ps. właśnie dzwoniłem, zaznaczyli, że nie miałem dobę telefonu

Pozdrawiam
  • #10 3386422
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    vinci napisał:
    i co? DSLAM przepuszcza całe pasmo oprócz akustycznego? mało prawdopodobne..

Przepuszczało, tylko on z centrali nie przychodził....
  • #11 3388709
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    vinci napisał:
    jak to DSLAM? przecież neostrada śmiga. Uszkodził się port na centrali. Neostrada i komutacja PSTN są rozdzielone przed centralą.

ano jeszcze kolega mało wie tak nawiasem
    -uwalony port
  • #12 3389126
    vinci
    Poziom 26  
    centrala ma port i DSLAM ma port... jasne że uwalony port :)
  • REKLAMA
  • #13 3389673
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1239
    I tu drobna uwaga: najnowsze modele płyt wyposażeń abonenckich w niektórych centralach maja wyposażenia abonenckie z wbudowana usługą ADSL i nie wymagaja DSLAM-u. Obsługa ruchu danych jest wykonywana bezposrednio przez pole komutacyjne centrali. Z wiadomych powodów nie moge podać typu i producenta modulów.
    A w sieciach gdzie istnieje DSLAM centrala telefoniczna może zupełnie nie istnieć, cała obsługa danych wykonywana jest zupełnie poza wyposażeniem telekomutacyjnym.
  • #14 3389837
    vinci
    Poziom 26  
    zapewne chodzi Ci o centrale pracujące po styku V5.2. i z tego co sę orientuję to owszem jeden pakiet obsługuje tam DSLAM oraz PSTN ale strumień ATM wyprowadzany jest bezpośrednio z takiej centrali natomiast komutacja i tak odbywa się przez centralę nadrzędną.
  • #15 3395555
    dioda25
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam!!!
    Miałem kiedyś podobny przypadek pojechałem do pewnej firmy usunąc usterke że nie działają telefony. Jak się na miejscu okazało faktycznie telefony nie miały sygnału a neostrada działała. Okazało sie ze w jednym miejscy była przerwana jedna żyły na przewodzie od głównej puszki tp do biura gdzie była neostrada i 2 telefony. Po usunięciu przerwy w telefonach wrócił sygnał. Bardzo dziwne ale faktycznie tak było i nie wiem czy jest jakies logiczne wytłumaczenie tego.Pozdrowienia
  • #16 3395573
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Troszke podobny przypadek - neostrada działa, telefon nie.
    Po krótkich poszukiwaniach znalazłem zalaną puszkę - zasniedziałe kable. Po "przekuciu" telefon zadziałał.
  • #17 3574623
    xawier
    Poziom 29  
    Wina była po stronie TPSA - nawet nie zmniejszyli rachunku za dwa dni - w jednym nie było internetu w drukim telefonu. Ładne dbanie o klienta.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na tej samej linii telefonicznej działa Neostrada, ale brak jest sygnału telefonicznego i faksu. Problem dotyczy braku sygnału akustycznego na aparatach stacjonarnych mimo poprawnego działania usługi ADSL. Przyczyną może być uszkodzenie portu w centrali TPSA lub DSLAM, gdzie sygnał telefoniczny i ADSL są rozdzielane. Uszkodzenie portu DSLAM lub centrali może powodować przepuszczanie sygnału danych bez sygnału telefonicznego. W niektórych centralach nowej generacji funkcje DSLAM i PSTN mogą być zintegrowane lub rozdzielone. Inne przypadki wskazywały na uszkodzenia przewodów lub zanieczyszczenia w puszkach rozdzielczych jako przyczynę braku sygnału telefonicznego przy działającej Neostradzie. Po zgłoszeniu usterki do TPSA problem został rozwiązany, jednak operator nie uwzględnił obniżki rachunku za czas braku usługi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA