logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świetlówki T5 2x54W - dlaczego ledwo świecą i się nagrzewają?

gieco 30 Gru 2006 21:55 3238 15
REKLAMA
  • #1 3388930
    gieco
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam dzisiaj kupiłem używany statecznik elektroniczny pod 2x54W T5 i do tego dwie świetlówki, chodzi o oswietlenie do akwarium

Mam pewien problem, podłanczam wszystko tak jak jest na schemacie na stateczniku podłanczam do pradu i....i własnie świetlówki się ledwo świecą i strasznie przy oprawkach bryzgoszczelnych się nagrzewają tak jakby chciały swiecić a niemogą...

Pytania:
    1. czym może to byc spowodowane? - wada świetlówki, czy statecznika=znajomy gwarantuje sprawnośc statecznika u niego działał bez zarzutu
    2. w stateczniku jest 7 wejść - 1234567 - łączy się tu końcówki poprawek, i ze schematu wynika ze tylko do 123 i 567 powinno się podłączyć a co z miejscem nr 4??
    3. Jak można podłączyć do takiego statecznika tylko 1 świetlówkę, może coś z jedną sie stało podczas podróży i dlatego niechcą sie zapalić na 100%?
    4. Czy taki statecznik elektroniczny ma jakiś tryb awaryjny? że bedzie coś działać ale niena 100%?

Z góry dziękuję za pomoc, to był prezent dla wujka ale niestety chyba niewypalił:( bo niedziała:(
  • REKLAMA
  • #2 3389388
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Jaki to typ statecznika i producent?
  • #3 3390300
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Schemat połączeń lamp powinien być narysowany na obudowie statecznika. Pamiętaj że statecznik T5 może zasilać tylko świetlówki T5 (średnica 16mm), jeżeli używasz lamp T8 lub T12 to możesz mieć problem.
  • REKLAMA
  • #4 3392143
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Postaraj się podać typ statecznika ,albo zrobić jego fotkę , jedno z wyjść z reguły jest wspólne dla 2 lamp , bynajmniej ja mam tak w moim stateczniku Philipsa .Wyjścia są posegregowane mniej więcej w ten sposób 1i2 żarnik lewy pierwszej lampy 3i4 żarnik prawy pierwszej lampy 4i5 żarnik lewy drugiej lampy , 6i7 żarnik prawy drugiej lampy . Tak wiec akurat w tym przypadku 4 zacisk jest wspólny dla obydwu lamp.
  • REKLAMA
  • #5 3393840
    gieco
    Poziom 10  
    Świetlówki T5 2x54W - dlaczego ledwo świecą i się nagrzewają?
    to ten statecznik, przy 1 i 2 jest gwiazdka i tez niewiemy z wujkiem co ona oznacza, prosze pomóżcie!!:)
  • #6 3393971
    waldekel
    Poziom 28  
    Jest wszystko ładnie namalowane i według tego schematu należy podłączyć dwie świetlówki 54W (gwiazdka oznacza, żeby stosować krótkie przewody) musi działać jak jest sprawne.
  • #7 3393992
    gieco
    Poziom 10  
    działac działa ale po podłączeniu te dwie świetlówki daja 90% mniej światła niż jedna 36W świetlówka, ...:( dlatego niewiemy czego może być to wina...
  • #8 3394133
    waldekel
    Poziom 28  
    Świetlówki były nowe?
  • #9 3394175
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Zmierz miernikiem czy masz przejście między nóżkami tych świetlówek.Jak chociaż między jednymi nóżkami nie ma przejścia to żadna nie będzie ci świeciła.Jak chcesz podłączyć tylko jedną,to musisz wykorzystać zacisk 4,podpinając do niego przewód który jest obecnie poprowadzony do zacisku 5(eliminując elektrodę z drugiej świetlówki).
  • #10 3394226
    gieco
    Poziom 10  
    świetlówki były używane...musimy kupić nowe i sprawdzić czy działa...chyba ze jest jakiś inny sposób :) Byłby ktoś tak dobry i narysowałmi schemat jak podłączyć do tego statecznika 1 świetlówke??
  • #11 3394345
    waldekel
    Poziom 28  
    Sądzac po tym schemacie nie ryzykowałbym, bo statecznik prawdopodobnie jest przystosowany do dwóch świetlówek połączonych szeregowo o czym świadczy schemat i podane napięcie wyj = 390V
    Załączniki:
    • 133.JPG (5.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 3395747
    gieco
    Poziom 10  
    Chyba najprostszym rozwiązaniem będzie kupić 2 nowe świetlówki i sprawdzić czy działa, jeśli niebędzxie działać to?? albo będzie działac tak jak dotychczas to będzie to świadczyć o winie statecznika??
  • #13 3399672
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 165
    Giecio,a zmierzyłeś te świetlówki jak ci pisałem?Wydaje mi się to najtańszym rozwiązaniem.No chyba,że wolisz od razu kupic nowe i ewentualnie mieć je na zapas.
  • #14 3400643
    gieco
    Poziom 10  
    NIestety neimierzyłem, gdyż swietlówki sa moje wujka ;) któy niema internetu i ja postanowiłem popytac wśród ludzi z forum, przekaże wszystjkie informacje :) i napisze jaki był rezultat mierzenia:)
  • #15 3406658
    DarekBytom
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Zmierz czy świetlówki mają przejście między elektrodami , może być również żę po latach pracy utraciły emisje i nie mogą "odpalić" .
    Nie podłączaj statecznika na jednej świetlówce bo go możesz ubić . Układ startu tego statecznika to tzw.. . ciepły start czyli podgrzanie skrętek w lampach a potem zapłon , jeżeli żarzą Ci się tylko końce świetlówek to na 99% straciła któraś próżnie.
    W załączniku są fotki mojego statecznika 2X18 W. Sorki za jakość zdjęcia ,ale jest robione komórką
    Załączniki:
    • Zdjęcie027.jpg (11.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zdjęcie028.jpg (13.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 3480509
    ppionke
    Poziom 12  
    prosta sprawa zakładając że statecznik jest sprawny to problem tkwi w dokladnym zamocowaniu swietlówek - trzeba je obrucic o 90 stopni jezeli jedna z nich jest nie dokladnie obrucona albo wystepuje jaka kolwiek przerwa w instalacji (zabrudzenie bolcow kontaktowych oprawki od srodka) jakiejkolweik z swietlowek uklad sie nie wlączy ;] wiem z doswiadczenia ;]

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy używanego elektronicznego statecznika do dwóch świetlówek T5 2x54W, które świecą bardzo słabo i nagrzewają się przy oprawkach. Dyskusja wskazuje, że statecznik jest prawdopodobnie sprawny, co potwierdza znajomy, a problem może leżeć w świetlówkach, które były używane i mogą mieć uszkodzone elektrody lub utraconą emisję. Schemat połączeń na obudowie statecznika pokazuje, że zaciski 1,2,3 oraz 5,6,7 służą do podłączenia dwóch lamp, a zacisk 4 jest wspólny dla obu świetlówek. Próba podłączenia tylko jednej świetlówki wymaga modyfikacji połączeń, ale nie jest zalecana, gdyż statecznik jest przystosowany do pracy z dwiema lampami połączonymi szeregowo (napięcie wyjściowe około 390V). Zaleca się pomiar ciągłości elektrod świetlówek miernikiem, wymianę na nowe lampy oraz dokładne sprawdzenie mocowania i czystości styków w oprawkach. Nieprawidłowe osadzenie świetlówek lub zabrudzone styki mogą powodować słabe świecenie i nadmierne nagrzewanie. Statecznik stosuje tzw. ciepły start, więc uszkodzona świetlówka może uniemożliwiać prawidłowy zapłon.
REKLAMA