logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu odbiornika UKF FM 88-108MHz z przyciskami do strojenia i 12V zasilania

plyszczarz86 31 Gru 2006 11:16 9821 29
  • #1 3390142
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.

Poszukuje schematu odbiornika radiowego ukf fm na pasmo 88-108Mhz
    Widziałem wiele schematów na elektrodzie ale chciałbym żeby moje radyjko miało możliwość strojenia częstotliwości nie za pomocą pokrętła czy przycisków SET i RESET (jak to jest w małych radyjkach kieszonkowych) tylko żeby były jak w radiach samochodowych dwa przyciski do sterowania częstotliwością w góre i w dół.
    Fajnie by było jakby był też jakić wyświetlacz siedmiosegmentowy na którym była by pokazana ustawiona częstotliwość ale nie jest to konieczne!!
    Nie chce kupować gotowego radia tylko chce go zrobić!!
    Dodam jeszcze że radio ma być zasilane z 12V!!
    Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
    Paweł

PS. Może ktoś z was widział taki gotowy zestaw do montażu??
  • #2 3390209
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Przeczytałem Twój post i mam mieszane uczucia. Chińskie tandetki mogły by spełniać Twoje wymagania, gdyż takie strojenie jest wygodniejsze w przypadku urządzeń przenośnych. Nie znam pozostałych wymagań które taki układ musiałby mieć, jaki pobór prądu, jaka jakość odbioru, bo jeśli myślisz wykorzystać to w sprzęcie domowym to potrzebujesz porządnego toru FM i przyzwoitej syntezy częstotliwości a cały taki układ nie jest mały. Bez procesora który obsłuży syntezę i głowicy ukfu się nie obejdzie. Dodatkowo zrobić przyswotą pośrednią i stereodekoder też nie jest łatwo. Redakcja AVT opracowała kilka projektów takich tunerów FM, jeden taki też widziałem w firmie MJM. Tylko że jako sprzęt przenośny i zasilany z baterii to raczej się nie nadaje. Czasem łatwiej jest wykorzystać stare markowe radio samochodowe. Jeśli np miało by to w samochodzie pracować to dochodzą następne problemy z zakłóceniami, stabilnością w różnych temperaturach. Ogólnie, uzyskać jakąś jakość tego nie jest łatwo a samodzielnie wykonany taki układ nie będzie oszczędny prądowo i nie będzie mały.
    Sprawdź oferty firm oferujących kity do samodzielnego montażu jak Cyfronika, redakcja Nowego Elektronika, Jabel, Nord Elektronik, AVT....

SławeK

PS. Post przeniosłem.
  • #3 3390664
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    :arrow: sławek

Dzieki za rozjaśnienie stytuacji! Nie wyjaśniełm do czego ma służyć to radio! Już to robie: Mam stary samochód w którym nie ma możliwości zamontowania nowego radia bo jest za płytki otwór montażowy i by wystawało! Wpadłem na pomysł wykożystać obudowe z radia Safari 5A!
    chciałem wsadzić w nią radyjko jak opisałem wcześniej i dekoder mp3 wymontowany z transmitera na przykład takiego:

http://www.allegro.pl/item153747095_transmiter_fm_mp3_usb_7czest_satland_krakow].html

żeby czytało też muzyke z pendrive'a. Sygnał z tych trzech urządzeń podałbym na wzmacniacz np TDA1554Q i dalej na głośniki. Bardzo zależy mi na zachowaniu starej obudowy radia bo chce zachować styl auta.

Pozdrawiam
    Paweł
  • #4 3390795
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Faktycznie ciekawy pomysł.
    Niewiem jak tam z twoją praktyką z radiotechniką, ale mam dla ciebie inny pomysł, kup jakies inne radio i przełóz do tego safari, chyba bardziej się opłaci.
    A jeżeli jesteś uparty to wykorzystaj jakis gotowy projekt jak radzi kol. np z AVT bo wyważać otwarte drzwi....

Pozdrawiam
  • #5 3390863
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    Wybiore sie we wtorek do sklepu elektronicznego i może tem będą mieli jakiś zestaw do montażu. W internecie przejrzałem całą mase KIT-ów na stronce Cyfroniki i wszystkie mają sterowanie jakiego ja nie chce.

gimof napisał:
    ...kup jakies inne radio i przełóz do tego safari...

może i by było taniej i prościej ale obawiam sie że raczej nie wyjdzie. W radiach generalnie wszystko jest ja jednej płytce, a Safari ma mniejszą obudowe niż produkowane teraz radie i płytka może nie wejść.

:arrow:gimof
    Znasz jakiś model radyjka żeby miało tylko Radio FM bez wzmacniacza (nie chce mi sie bawić z dorabianiem wejścia audio wic wole dać swój wzmacniacz)???

Pozdrawiam
    Paweł
  • #6 3391019
    gimof
    Poziom 27  
    Przyznam że nie znam.
    Przyznam się że się nudze całe popoludnie w domu to poszukam ci jakiegos schematu cyfrowego odbiornika.

A właściwie jakie to auto? Czemu nie mozesz powiększyć kieszeni?

EDIT:
    Okazało się ze nawet na dysku coś mam, jest to schemat stereo, bez wzmacniacza (chyba z cyfroniki ale pewności niemam)
    krótki opis:Odbiór stacji w zakresie 66 - 73 MHz or 88 - 108 MHz Praca stereo sygnalizowana zapaleniem diody LED wymaga zestrojenia stereodekodera, jednak do odbioru sygnału stereofonicznego wymagany jest stosunkowo duży poziom sygnału wejściowego. Gdy sygnał jest zbyt słaby (odbierane audycje są zaszumione i zniekształcone) mamy możliwość wyłączenia stereodekodera.

Półprzewodniki: TDA7021 SMD, A290(MC1310), 78L05
    Zasilanie: 9...12V
    Załączniki:
    • Szukam schematu odbiornika UKF FM 88-108MHz z przyciskami do strojenia i 12V zasilania br.wzm.stereo..jpg (34.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 3391922
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Myślę kolego że samodzielna budowa radia do samochodu to nie taka prosta sprawa. Bez dużego doświadczenia nie uzyskasz efektów które umożliwią Ci przyjemność ze słuchania takiego radia. Samochód to bardzo trudne warunki dla radia, dużo zakłóceń, mocno zmienny sygnał również mocno zakłócony zmniennymi warunkami odbiorczymi w czasie jazdy, niestabilne zasilanie, duże różnice temparatur... w brew pozorom nawet poważne firmy mają z tym kłopoty a chińczycy jeszcze nie nauczyli się robić dobrych radii do auta. A o budowie playera MP3 to zapomnij, to nie taka prosta sprawa. Weź to pod uwagę. Moja radia to rozglądać się po giełdach i kupić coś używanego które nadaje sie do przeróbek, może to nawet być chińszczyzna choć proponowałbym raczej starszy markowy sprzęt. Jak się człowiek zna to wiele jest ciekawego sprzętu niedocenionego, i taki właśnie uzdatnić do swoich potrzeb, zmienić obudowę, zrobić odłączany w montowany w innym miejscu panel....

SławeK
  • #8 3393193
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    :arrow: gimof

Ten samochód to prawie 30-ty letnia Łada 2103

Otworu na radio nie da sie powiększyć bo zaraz za nim jest taka metalowa osłonka a za nią już idą rurki do nawiewu powietrza na szybe!!!
    Schemat radia całkiem prosty , ale o ile mnie wzrok nie myli to częstotliwość stacji reguluje się tam przy pomocy pokrętełka a mnie zależy na przyciskach (chyba, że dostosuje troszke mój pomysł do realiów i zrobie z pokrętełkiem)!!!

:arrow: sławek

Żle mnie zrozuniałeś!! Ja nie chce budować odtwarzacza MP3 od podstaw tylko chce wyciągnąć z transmitera (link wyżej) część dekodującą pliki MP3 i wstawić do radia a na panelu wypuścic USB do podpinania Pendrive'a!!!
    Wiem, że można radio walnąć do skrytki, a zamontować sam panel, ale radia zwykle mają przynajmniej kasetke i na panelu była by dziura, a pozatym zależy mi żeby to radio wyglądało na stare bo chce zachować stary styl we wnętrzu!!

Pozdrawiam
    Paweł
  • #9 3395332
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Kolego "pltszczarz86",na pewno dostanę bana od moderatorów, moja propozycja to: sprzedaj to auto na złom i kup sobie odtwarzacz MP3 z radiem. Moje chłopaki takie cosik posiadają i można to kupic za nie wielkie pieniądze.
    A tak serio, to może coś w tym rodzaju. MP3 PLAYER + jakieś PA.
  • #10 3395557
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    :arrow: gumisie

jakdym chciał sprzedać tena samochód na złom to bym nie myślał o przerabianiu radia żeby wyglądało jak z tamtej epoki i nie zawracałbym wam gitary na forum :!: :!: :!:

samochód jest w bardzo dobrym stanie jeśli chodzi zarówno o blacharki i o silnik i nie zamierzam sie go pozbywać

Pozdrawiam
    Paweł

PS. Czy pod skrótem PA ukrywa sie wzmacniacz??
  • #11 3397221
    gimof
    Poziom 27  
    Chyba temu koledze o to chodzi.
    Cóż nie którzy nie potrafią docenić ciekawych aut....
    To co chcesz zrobić z tym radiem ostatecznie?
  • #12 3398407
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1051
    Zdecydowanie zgadzam się z kol. "Sławkiem"! Radio samochodowe musi mieć bardzo dobre parametry i z całą pewnością to ze schematu nie spełni Twoich oczekiwań. Jest to jedno z najprostszych radii, mające bardzo słabą czułość, że o selektywności nie wspomnę. Z drugiej strony samodzielna budowa takiego odbiornika jest mało realna z powodu skomplikowanego układu, braku doświadczenia i przyrządów pomiarowych. Nie wspomnę tutaj o zdecydowanie wyższych kosztach koniecznych do poniesienia przy takim przedsięwzięciu. Na zakończenie dodam, że radio ze schematu powyżej było do kupienia kilka lat temu po 4 zł/szt!
  • #13 3398529
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Takie radio SET/RESET dawali do 2 czteropaków żywc* - gra całkiem- całkiem ale MONO. :D
    Ale kolego się nie zniechęcaj - satysfakcja ze zrobienia radia ma się nijak do kupienia gotowca - kupić może każdy CEP zrobić NIE.
  • #15 3399649
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    Troche mnie nastraszyliście tymi zakłuceniami w samochodzie i dochodze do wniosku, ze pewnie lepszy efekt da przełorzenie jaiegoś radia do mojej obudowy!!

Czy ktoś z Was zna jakieś godne polecenia radyjko które nie miało by kasety ani płyty tylko OR i najlepiej żeby miało takie sterowanie częstotliwością jak pisałem w pierwszym poście??

Pozdrawiam
    Paweł
  • #16 3400156
    gimof
    Poziom 27  
    Również uważam ze przełożenie radia to dobry pomysł. Prosił o prosty schemat więc dostał. :)
    Co do modelów to najlepiej szukać na allegro :]
    Tylko kup jakies markowe a nie np Dalco...

pozdrawiam
  • #18 3408391
    maxnet
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam
    Ja uzywalem i bylem bardzo zadowolony. Moglem nawet zostawiac otwarta szybe w aucie a i tak nikt radia nie ruszyl ;-) Co do grania, tez nie mialem mu nic do zarzucenia. Za takie pieniadze nic lepszego nie znajdziesz.
  • #19 3408445
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    :arrow: :arrow: :arrow: maxnet

Czy pamiętasz jake wymiary miało to radio?? Albo chociaż czy wchodziło w otwór taki jak teraz sa montowane radia 1DIN czy w ten mniejszy :?: :?:

Pozdrawiam
    Paweł
  • #20 3408514
    maxnet
    Poziom 14  
    Wymiar mialo standardowy, z tym, ze chyba bylo deczko krotsze (ale nie napewno). Napewno nie mialo wymiarow starego safari.
  • #21 3409785
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2480
    Do zabytkowego auta pasuje tylko zabytkowe radio np. Safari X /wystarczy przestroic na wysokie pasmo/. Pozostaje problem z Mp3 oraz stereo.
  • #22 3411726
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    I właśnie z powodu MP3 i stereo postanowiłem wsadzic do obudowy z safari radio takie jak jest w linku troche wyżej!!

Pozdrawiam
    Paweł

PS. Niektóre radia VW alpha i beta mają kod odblokowania. Czy to też ma taki kod czy po prostu podpinam i działa??

Dodano po 38 [minuty]:

:arrow: :arrow: :arrow: maxnet

Mam kilka pytań dotyczących tego radia VW:

- duże pokrętło to pewnie głośność z włącznikie.
    - przyciski 1, 2, 3, 4 to pewnie cztery zaprogramowane przezemnie stacje radiowe.

- Do czego służy to małe pokrętło koło głośności :?:

- Do czego służy przycisk U :?:

- Do czego służy przycisk VF :?:

- Do czego służy przycisk LO :?:

- Do czego służy przycisk DX :?:

- Czy wyświetlacz jest podświetlany :?:

- Czy po zdjęciu klemy z akumulatora skasują mi sie z pamięci zaprogramowane stacje :?:

Pozdrawiam
    Paweł
  • #23 3413545
    maxnet
    Poziom 14  
    Witam
    Male pokretelko to regulacja tonow wysokie / niskie.
    LO i DX sluza do wylaczenia / wlaczenia przedwzmacniacza (lokalne i dalekie stacje)
    U to zdaje sie UKF, natomiast VF to jakichs system nadawania, u nas nie przydatny. W moim bylo podswietlanie wyswietlacza.
    Pamieci sie nie kasuja, sa zdaje sie wpisane w eepromie.
    Pozdrawiam.
  • #24 3413592
    gimof
    Poziom 27  
    Z tą pamięcią to nie byłbym taki pewny, już troche tych radii spotkalem i niestety pamięc radia po odłączeniu napięcia podtrzymania kasowała się.
  • #25 3413671
    maxnet
    Poziom 14  
    Juz jakis czas minal odkad nie mam tego radia, tak, ze moze i masz racje, moze sie kasuja.
  • #26 3416564
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    to mam jeszcze dwa pytania:

1. Jak w takim razie ustawia się częstotliwość stacji?? Bo jakoś nie widze tam żadnych przycisków ze strzałkami.

2. Czy do podtrzymania pamięci radia można tak podłączyć drugi akumulatorek (jakiś malutki około 1Ah)?? Czy takie podłączenie nie uszkodzi tego akumulatorka??

Szukam schematu odbiornika UKF FM 88-108MHz z przyciskami do strojenia i 12V zasilania

Pozdrawiam
    Paweł
  • #28 3417156
    maxnet
    Poziom 14  
    Czestotliwosc ustawia sie naciskajac na pokretlo glosnosci. Wlacza sie wtedy skaner i jak znajdzie stacje to sie zatrzymuje.
  • #29 3417598
    plyszczarz86
    Poziom 11  
    :arrow: :arrow: Preskaler

Może to naiwne pytanie ale dzieki temu rezystorkowi mały akumutatorek bedzie sie ładował z dużego :?: Czy dobrze rozumiem :?:

Pozdrawiam
    Paweł

Dodano po 1 [minuty]:

PS. Nie trzeba będzie łaodwać małego akumulatorka co jakiś czas.

PSS. Na jak długo wystarczy mi do podtrzymania akumulatorek 12V/1Ah :?:
  • #30 3420127
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1051
    Taki akumulatorek powinien wystarczyć na kilka dni wyciągnięcia dużego akumulatora. Doskonale to zrozumiałeś! Ten rezystor będzie ładował ciągle mały akumulatorek tak długo aż mały uzyska napięcie zbliżone do dużego (w praktyce będzie ono mniejsze o ok. 0,5V). Akumulatora nie odłącza się zbyt często w samochodzie. Może się to zdarzyć kilka razy w roku. Jeśli przewidujesz częstsze wyłączanie to trzeba dobrać odpowiednio mniejszy rezystor.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu odbiornika radiowego UKF FM 88-108 MHz z przyciskami do strojenia częstotliwości w górę i w dół, zasilanego napięciem 12V, przeznaczonego do montażu w obudowie starego radia samochodowego Safari 5A. Autor chciał uniknąć tradycyjnego pokrętła lub przycisków SET/RESET, preferując sterowanie podobne do radiów samochodowych. Dyskusja wskazała na trudności samodzielnej budowy takiego odbiornika ze względu na skomplikowaną syntezę częstotliwości, konieczność zastosowania procesora, stereodekodera oraz stabilności w warunkach samochodowych (zakłócenia, zmienne napięcie, temperatura). Zaproponowano wykorzystanie gotowych projektów z redakcji AVT lub firmy MJM, jednak z zastrzeżeniem, że są one raczej do urządzeń przenośnych i zasilanych bateryjnie. Sugerowano także przeróbkę lub przełożenie istniejącego radia do obudowy Safari, co może być bardziej praktyczne. Wskazano na modele radii samochodowych VW Alpha i Beta jako potencjalne rozwiązanie, które można by zastosować w zabytkowej Ładzie 2103, z zachowaniem oryginalnego stylu. Omówiono funkcje przycisków i pokręteł w radiu VW Alpha, w tym regulację tonów, włączanie przedwzmacniacza (LO/DX), pamięć stacji radiowych oraz sposób strojenia częstotliwości przez naciskanie pokrętła głośności (skaner). Poruszono też temat podtrzymania pamięci radia po odłączeniu zasilania, proponując zastosowanie małego akumulatorka 12V/1Ah z rezystorem do ładowania, co pozwala na utrzymanie pamięci przez kilka dni. Podsumowano, że samodzielna budowa radia samochodowego o dobrych parametrach jest trudna i kosztowna, a lepszym rozwiązaniem jest adaptacja istniejącego sprzętu do wymagań użytkownika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA