Przymierzam się do budowy sauny w domu. Jeżeli ktoś samodzielnie budował saunę bardzo proszę o wymianę doświadczeń na forum. Temat jest nie taki łatwy jakby się wydawało. Problem polega aby w sposób mozliwie tani wykonać saunę. - pytań jest wiele, lokalizacja w domu (gdzie np. strych?), kształt pomieszczenia sauny, odpowiednie rozmieszczenie ławek, pieca, materiały do budowy - rodzaj drewna na ściany, wysposażenie, izolacja, piec, wentylacja, drzwi. Sporo informacji jest w internecie na stronach producentów. Jednak myślę że wymiana informacji przez osoby, które już mają ten temat za sobą będzie bardzo pomocna i ciekawa. Pozdrawiam.
Dodano 01.01.2007.
Myślę tutaj o saunie fińskiej, która jest generalnie sauną suchą, znajduje się w niej piec elektryczny który podgrzewa temperaturę powietrza do około 100 stopni celsjusza. Piece te posiadają również kilkanaście kg kamieni które moga być w niektórych piecach polewane wodą, ale generalnie wilgotność w saunie fińskiej jest niska.
Dodano 01.01.2007.
Myślę tutaj o saunie fińskiej, która jest generalnie sauną suchą, znajduje się w niej piec elektryczny który podgrzewa temperaturę powietrza do około 100 stopni celsjusza. Piece te posiadają również kilkanaście kg kamieni które moga być w niektórych piecach polewane wodą, ale generalnie wilgotność w saunie fińskiej jest niska.