logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo CP530 - brak wysokiego napięcia. Obciążanie przetwornicy?

grubas I 02 Sty 2007 09:46 1901 5
REKLAMA
  • #1 3395592
    grubas I
    Poziom 10  
    Potrzebuje pomocy przy naprawie TV Daewoo o chassis CP530( brak w bazie schematów) Objawy uszkodzenia to brak wysokiego napięcia- dioda zmienia kolor z czerwonej na zielono i słychać jakby chciał wystartować. Pomiary nic nie wykazały .Podejrzenie padło na trafo 1352.5060D. Po sprawdzeniu miernikiem do traf okazało się uszkodzone (zwarte) Po wymianie( trafo firmy ELDOR) telewizor pracujował ok trzech dni potem objaw był taki sam .
    Klijent twierdzi ,że raz tak juz było ale po jakimś czasie wystartował.Pomiary znowu nic nie wykazują jedynie napięcia w zasilaczu w momencie startu są prawidłowe a kiedy nie wystartuje obniżają się. (nie wiem czy to ma tak być bo zadziała jakieś zabezpieczenie) , nap 142 spada az do 12V.( Przyznaje wcześniej nie sprawdzałem). Nowe trafo sprawdzałem tym samym miernikiem i według miernika jest ok. Nie wiem czy tem model przetworniczy mozna obciążać żarówką . Przetwornica na STRF 6653. W sterowaniu wn wszystko profilaktycznie podstawiłem. W przetwornicy wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3398876
    zdzichu58
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Nic nie piszesz,czy sprawdzałeś Hot,a ,bo wygląda na zwarcie napięcia +B.Masz chyba pomyłkę w swoim poście,bo najpierw piszesz ,że napięcia w czasie startu są prawidłowe,a kiedy n i e w y s t a r t u j e obniżają się?
  • REKLAMA
  • #4 3399803
    grubas I
    Poziom 10  
    Tam nie ma pomyłki chodzi mi o zasilacz ,że w momencie kiedy dioda przechodzi z koloru zielonego na czerwony napięcie 142 V jest przez chwilę a później jak nie wystartuje wysokie spada az do 12V.Tranzystor w koncówce sprawny podstawiany drugi.,bo miałem przypadki,że miernikiem ok a nie działał w układzie.
  • REKLAMA
  • #5 3402619
    zdzichu58
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Faktycznie tak się zachowuje ten zasilacz,bez startu w.n.Jeśli masz oscyloskop to w pierwszej kolejności sprawdż obecnośc imp.H. na bazie BU.bo czy jest imp.,czy nie ma go, zmienia tok poszukiwań usterki
  • #6 3407298
    grubas I
    Poziom 10  
    W momecie próby startu impuls na bazie 2SD2578 jest ale jak nie wystaruje to oczywiście zanika, bo spada napięcie +8V . Czy próbowałeś obciążyć przetwornicę w tym typie żarówką bo z tego co piszesz bez WN nigdy nie będzie prawidłowo działała, to i nie ma sensu jej tak obciążać.
REKLAMA