logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akumulator na gwarancji rozładowuje się po kilku dniach - co robić?

Shel 02 Sty 2007 14:59 6805 12
  • #1 3396474
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    witam w nowym roku!
    jak w temacie akumulator jeszcze na gwarancji więc pytam z ciekawości, po kilku dniowej przerwie w jeździe samochodem mój akumulator mnie zaskoczył, tzn. rozładował się doszczętnie, na początku myślałem, że coś mi go rozładowywuje, ale po podłączeniu w szereg amperomierza wszystko w normie pobór w amperach nie przekracza kilku setnych - centralka alarmowa, ładowanie też ok w granicach 13,5V wiec??
    wyjąłem akumulator, naładowałem i postawiłem na 3 dni i dupa rozładował się doszczętnie, czego może być to przyczyna? - poziom elektrolitu jest ok, a sam akumulator jak już wcześniej pisałem jest jeszcze na gwarancji, aha a co do gwarancji aku. jak to się odbywa, ponieważ po raz pierwszy spotyka mnie takie zaskoczenie?? (czy dają jakiś zamienny, czy muszę mieć jakieś zaświadczenie od elektryka?) :?:
  • Pomocny post
    #2 3396642
    kendymen
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam, miałem ten sam problem, też akumulator na gwarancji. Pojechałem do sklepu gdzie kupiłem, naświetliłem sprawę co się dzieje, sprzedawca wymienił na nowy. Użytkuje wymieniony juz rok i narazie działa bezproblemowo, wiec wina leżała po stronie akumulatora.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #3 3396644
    pnhd
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    skoro sam z siebie nie trzyma to swiadczy o jakiej wadzie fabrycznej. kiedys wymagali zaswiadczenia. teraz nie wiem. ale chyba najprosciej zadzwonic do sprzedawcy i zapytac co i jak.
  • Pomocny post
    #5 3396681
    musiej
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam , chyba po prostu bateria padła , to się zdarza na gwarancji też . Reklamowałem ze cztery aku i zawsze wyglądało tak samo < różne sklepy > oddajesz baterie i czekasz na wynik reklamacji .Kupujesz nową a sklep zwraca kasę jeżeli reklamacja jest rozpatrzona pozytywnie .Odnośnie opinii elektryka to sprawdż czy warunki gwarancji to przewidują , ode mnie nigdy tego nie żądano . Pozdrawiam Krzysiek .
  • #6 3396853
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Masz zbyt niskie napięcie ładowania akumulatora , powinno przekraczać 14,2V ( prawidłowe to 14,4V).
    Masz najprawdopodobniej uszkodzony regulator lub zużyte szczotki. Jeśli dłuższy czas jeździsz z takim napięciem na akumulatorze to prawdopodobnie padł również akumulator.
  • #7 3396946
    JanuszJ26
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    RSP ma rację.Akumulator niedoładowany w trakcie jazdy szybko ulega zniszczeniu.Mamy teraz okras zimowy,jeżdzimy na światłach ,ogrzewanie,podgrzewane lusterka i tylnia szyba,światła przeciwmgielne itp.
  • #8 3396993
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    kolega napisał przeciez---
    wyjąłem akumulator, naładowałem i postawiłem na 3 dni i D... rozładował się doszczętnie,
  • #9 3397589
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Nigdy nie spotkałem się z przypadkiem całkowitego rozładowywania się nowego ( kilkanaście miesięcy eksploatacji ) akumulatora , zdarza się że jedna cela dostaje zwarcie. Na takim akumulatorze po kilku godzinach lub dniach napięcie spada do 10V , często udaje się na nim uruchomić samochód jeśli niema mrozu. Jeśli napięcie ładowania jest niskie to nawet nowy akumulator ulega zasiarczeniu , rozładowany bardzo szybko się ładuje przestając pobierać prąd z prostownika przy jednoczesnym wzroście napięcia. Mierz prąd ładowania akumulatora ( użyj prostownika i amperomierza ). Jeśli prąd akumulatora przy napięciu na nim rzędu 14,4V – 15V bardzo szybko ( kilka godzin ) zmaleje poniżej 0,5A to akumulator jest zasiarczony i tylko wymiana . Jeśli prąd ładowania będzie duży rzędu amperów to albo akumulator jest lekko zasiarczony i pomoże mu ładowanie kilkudniowe , albo ma zwarcie po kilku dniach nadal pobiera duży prąd ładowania. Co do wymiany to zależy od sklepu , niektóre sklepy wymieniają bez gadania na nowy inne wysyłają do producenta nie dając zastępczego akumulatora wszystko zależy od sklepu.
  • #10 3400507
    wozniak.j
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Panowie skoro akumulator odłączony sam się rozładowuje w ciągu trzech dni to co tu szukać kwadratowych jaj, uszkodzony i do wymiany. Znam taki przypadek z autopsji. Kolego Shel akumulator pod pachę i do sklepu wymienić na dobry!
    Ps. Dodam jeszcze że kolega dostał od razu na miejscu w sklepie nowy aku bez żadnego czekania na ekspertyzy.
  • #11 3401157
    Grzesiek M.
    Poziom 2  
    Ja mam radę na przyszlość.
    Akumulator kupuj w serwisie gdzie przy zakupie sprawdzą: ładowanie, pobór oraz w razie potrzeby rozrusznik. W większości serwisów w razie reklamacji będziesz miał zapewniony akumulator zastępczy.
    A przy okazji: przy ładowaniu 13.5V nie ma szans na jazdę w okresie zimowym a i akumulator łatwo uszkodzić.
    Pozdrawiam Grzesiek
  • #12 3401855
    Stefanek1
    Poziom 26  
    Ocena: 237
    Aku do wymiany i już, jak od osobówki to gwarancja może być chyba do 24 mieś, jak do busa to tylko 12.
    Teraz sprzedawcy się wycwanili z tymi większymi pojemnosciami.
    Pozdr.
  • #13 3401921
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Kupiłem akumulator w dużym markecie i padł po kilku miesiącach.Sklep kazał zawieźć do serwisu.W serwisie powiedzieli że nie mają umowy ze sklepem i odesłali.Wkurzony wpadłem do działu obsługi klienta i poprosiłem o widzenie z kierownikiem.Powiedzieli że nie ma problemu i dali nowy akumulator.Z tego wniosek że w sklepie należy domagać się całkowitego załatwienia sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy akumulatora samochodowego na gwarancji, który rozładowuje się całkowicie po kilku dniach postoju, nawet po pełnym naładowaniu i odłączeniu od pojazdu. Pomiar prądu upływu wskazuje na prawidłowe wartości (kilka setnych ampera), a napięcie ładowania wynosi około 13,5 V, co jest poniżej optymalnego poziomu (14,2–14,4 V). Możliwe przyczyny to wada fabryczna akumulatora, uszkodzony regulator napięcia lub zużyte szczotki alternatora, co skutkuje niedoładowaniem i szybką degradacją baterii. W przypadku reklamacji akumulatora na gwarancji, procedury różnią się w zależności od sklepu – niektóre wymieniają akumulator od ręki bez konieczności zaświadczeń, inne wymagają oczekiwania na rozpatrzenie reklamacji. Zaleca się kontakt ze sprzedawcą oraz sprawdzenie warunków gwarancji. Warto kupować akumulatory w serwisach oferujących kompleksową diagnostykę i akumulator zastępczy na czas reklamacji. Niedostateczne napięcie ładowania w okresie zimowym oraz dodatkowe obciążenia elektryczne (światła, ogrzewanie) przyspieszają uszkodzenie akumulatora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA