Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora OTV-C200, plamy i ok 20 poziomych cienkich linii

02 Sty 2007 20:22 2048 4
  • Poziom 10  
    Witam :)

    Jest fonia i wizja.
    Nie słychać żadnych trzasków.

    Telewizor zepsuł się nagle.

    %%%% Objawy %%%%%%%

    1) Na ekranie widać ok 25 białych, poziomych linii (grubości cienkiej nitki).
    Linie lekko drgają i pozostają na swoich miejscach. Linie są w różnych odstępach.

    2) Kolory są jakby "wyprane", tj. w lewym i prawym dolnym narożniku widać duże czerwone plamy. W pozostałych miejscach przeważa kolor zielony. Ogólnie można powiedzieć, że obraz jest zielony. Najmniej jest niebieskiego (prawie go nie ma).

    3) Oprócz "nienormalnych" kolorów i linii nie widać więcej zniekształceń, tj. jeżeli komuś nie przeszkadzają kolory, to można normalnie oglądać tv.

    4) Linie są widoczne już po wybraniu trybu AV oraz na dostrojonych programach. Gdy telewizor jest niedostrojony, na ekranie widać "normalne" szumy ("wojnę mrówek" :) ).

    5) Obraz z DVD (podłączenie przez euro) wygląda tak samo jak przy odbiorze z anteny.

    6) Działa sterowanie z pilota jak i z przycisków przy telewizorze.

    %%%% Co zrobiłem %%%%%

    #1# Sprawdziłem PK i napięcia 200 V oraz 12 V są w normie. Na płytce są trzy wzmacniacze TDA6101Q. Na wszystkich trzech katodach są napięcia ok 154 V.

    #2# Sprawdzałem omomierzem kondensatory na PK (C513, C518, C507) oraz na płycie głównej te na napięcia 250 V i 63 V. Wyraźnie było widać, że kondensatory się ładują -- mierzona rezystancja zwiększała się.

    #3# Sprawdziłem większość diod.

    Nie mam oscyloskopu, ale tylko multimetr.

    %%%% Co może być uszkodzone? %%%%

    Czy powodem może być uszkodzony kineskop, a może uszkodzony układ rozmagnesowujący. Tylko nie wiem gdzie go znaleźć na schemacie.
    Kineskop jest typu A51EBV 13x01 (21") -- czy ktoś się orientuje ile może kosztować?

    Może ktoś ma jakiś pomysł... :) Z góry dziękuje.
  • Tektronix
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Witam! Kondensatorów się nie sprawdza tylko wymienia. Wszystkie elektrolity wokół układu odchylania pionowego do wymiany!! "Czy powodem może być uszkodzony kineskop, a może uszkodzony układ rozmagnesowujący. Tylko nie wiem gdzie go znaleźć na schemacie" Owy układ to pozystor znajdziesz go zaraz przy zasilaniu sieciowym. Pozdrawiam
  • Tektronix
  • Poziom 10  
    Dzisiaj sprawdzałem układ rozmagnesowania.
    Odłączyłem cewkę rozmagnesowującą, włączyłem tv i mierzyłem napięcie w jej miejscu. Napięcie w ciągu kilku sekund powoli spadało od 230 V do 30 V.
    Pozystor 96209 Philips powoli wyraźnie się nagrzewał.
    Po odłączeniu cewki rozmagnesowującej i włączeniu tv, w dolnych narożnikach pojawiają się czerwone plamy. Po podłączeniu cewki rozmagnesowującej czerwone plamy znikają (jednak pojawiają się znowu po kilkunastu minutach).

    Myślę, że cewka rozmagnesowująca jest OK.

    Zamierzam jeszcze postawić 2 telewizory, zwrócone kineskopami do siebie, aby spróbować rozmagnesować sprawnym tv ten uszkodzony.
    Z kolei zamienię tor R z G na katodzie i zobaczę czy będę miał na ekranie przewagę czerwonego (wcześniej zielonego), a w rogach będą plamy koloru zielonego (wcześniej, tj. normalnie są koloru czerwonego).

    Dowiedziałem się, że wcześniej po wyłączeniu tv na środku ekranu pozostawała czerwona plama. Powoli zanikała.
    Wcześniej ekran miał tylko na chwile objawy jakie tutaj opisuję (tzn. szybko zanikały i obraz był OK).

    Czy to objaw uszkodzonego kineskopu?

    Spróbuje niedługo zamieścić zdjęcia zrobione telefonem (ale najpierw muszę wykombinować jak przesłać ich na komputer -- bez specjalnego kabla :/ )

    Pozdrawiam.

    Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:

    Pominąłem kwestie rozmagnesowania i wymiany elków.

    Wziąłem się za zamianę sygnałów RGB:

    1) Na katodę R podałem sygnał z B (a na B z R, G bez zmian) -- ekran nadal był w większości zielony, a czerwone plamy w rogach zmieniły kolor na niebieski.

    2) Ponieważ obraz na ekranie normalnie był w kolorze zielonym, postanowiłem zamienić sygnały R z G na katodach -- myślałem, że otrzymam obraz w kolorze (w przewadze) czerwonym, ale tak się nie stało. Obraz był słabo widoczny, ciemny i nie widać żadnych kolorów. To mnie bardzo zdziwiło :/

    Na katodę G podałem sygnał z R (a na R z G, B na swoim miejscu) -- ekran jest bardzo ciemny, trudno stwierdzić, czy są jakieś kolory na wyświetlanym obrazie. Obraz bardzo słabo widać po zrobieniu całkowitej ciemni w pokoju :) Na obrazie nie widać kolorów, wygląda jak czarno biały.

    3) po powrocie do punktu wyjścia, tzn. każdy z sygnałów jest na właściwym miejscu, obraz jest jak w punkcie (2). Czasami przy włączeniu na chwilę obraz jest wyświetlany tylko w niebieskim kolorze.

    %%%%%%% Ciekawostka %%%%%%

    Po wyłączeniu tv do trybu stand by na środku ekranu pojawiają się na chwilę trzy pionowe linie w kolorach: niebieski, zielony i czerwony. Te trzy linie tworzą jakby "jedną" linię.

    Chyba oddam tv do naprawy, bo nie wiem co się dzieje :/
    Może ktoś ma jakiś pomysł? Zastanawiam się nad wymianą wszystkich elków :D

    Pozdrawiam.
  • Poziom 10  
    Witam, witam :)

    TV oddałem do naprawy (tak jak wcześniej pisałem).
    Serwisant powiedział, że wymienił cała płytkę kineskopu (bo wzmacniacze wizyjne były popalone).
    TV działa jak nowy -- są kolory i nie ma poziomych linii.

    Pozdrawiam.