logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Smart Clip Clone 2.18 - Jak wgrać firmware przez port drukarki?

Nosek1 02 Sty 2007 21:21 2697 15
REKLAMA
  • #1 3398030
    Nosek1
    Poziom 28  
    Ocena: 11
    Witam zakladalem temat o smart clipa clona czy sie oplaci odradzaliscie ale ja glupi kupilem.Podlaczylem pod kompa i cos popsulem tz. cos pewnie firmware padlo i mam prosbe do kogos jak ma wsady to smarta czy nie podeslal by na maila i czy nie pomogl by mi go naprawic(wgrac od nowa oprogramowanie).A i mam pytanie czy cala aktualizacja pojdzie po porcie drukarki czy trzeba cos kabinowac wylutowywac miec programamtor itp??Aaaa dodam ze smart jest a raczej byl w wersji 2.18.Z gory dzieki za pomoc.Pozdrawiam

Dodano po 37 [sekundy]:

A i jeszcze moj mail nochal8(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #3 3398229
    Nosek1
    Poziom 28  
    Co do tego Pana pisalem z nim ok 90zł ze wszytskimi przesylkami wyjdzie a jak na clona wydaje mi sie to duzo.Dziwi mnie tez ze pisal ze to usterka hardware i ze trzeba wylutowac uklady i zaprogramowac.A wy co sadzicie o tym objawie ze swieci sie czerwona dioda E/G i po chwili zapala sie niebieska TX na przycisk unlock nie reaguje nic??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3398345
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    uwaliłeś go wyższą wersją smartmoto i dlatego tak masz niestety trzeba programować raz jeszcze układ a wsadu za free w tej wersji nie widziałem
  • #5 3398433
    Nosek1
    Poziom 28  
    A masz moze w starszej??I jakies info na temat programowania znasz??Caly proces idzie po porcie drukarki czy lutowanie i programator??
  • Pomocny post
    #6 3398560
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Oto wsad w wersji 2.05.
    Nigdy go nie testowałem bo mam oryginała i Smarta Clona nie chciał bym widzieć .Same starocie mozna tym zrobić
    Załączniki:
    • SmartClip205.rar (106.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3398657
    GS_Team
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    wsad sprawdzony 2,05 podam ci na maila , odezwij sie na gg.
  • REKLAMA
  • #8 3400076
    Nosek1
    Poziom 28  
    A jak to wgrac do clipa??Sa dwa pliki jeden bin a drugi hex??Jezeli masz sprawdzonego to wyslij na maila nochal8(_at_)wp.pl
  • Pomocny post
    #9 3400195
    GS_Team
    Poziom 18  
    www.gsm-serv.pl/SmartClip.rar

O INSTALACJI BYŁO JUŻ NA FORUM !!!

Dodano po 9 [minuty]:

hasło to: free
  • #10 3400276
    Nosek1
    Poziom 28  
    Wiem ze było ale wyszukiwarka na elce nie dziala:/ A podacie mi przynajmniej nazwe programu ktorym to sie robi
  • Pomocny post
    #11 3400667
    GS_Team
    Poziom 18  
    ponyprogiem mozna np.
  • Pomocny post
    #12 3400873
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Przepraszam ze odejde od tematu.

Ale szczerze podziwiam osoby kupujace klony smart-clipa - wyrzucajac pieniazki w bloto. Nawet jak dobrze dziala to robi lata swietlne mniej niz na dzis darmowy jeszcze GOT. Zamiast na klonie zarabiac na orginal , wolalbym na free GOT - trialu 30 dniowym - ja juz mam 2 aktywacje na drugi adres e-majl - chociaz to chyba nie wymog. Sprzedalem klipa ze smart-card i czekam potulnie jak baranek na Victora.
  • Pomocny post
    #13 3400918
    hard
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    Popieram przedmówce .
    Nawet na złamanym sofcie Zulei zrobi wiecej niż na klonie Smarta i wystarczy tylko kabelek :D
    Wielka zaleta przy pracy na Laptopie bez LPT.
    Gdyby tak jeszcze SmartMoto - oryginał latał na samej S-Card :D
  • #14 3401262
    Nosek1
    Poziom 28  
    Dobra chlopaki jest jak jest:/Poradzicie cos co do naprawy??Ten program jest troche pogmatwany i nie potrafie sie nim obsłużyć.Moze ktos mi wytlumaczyc co jak i gdzie bo nie daje rady a na elce jest zero tematow w ktorych sa szczegolowe info na temat jak to ustrojstwo naprawic.
  • Pomocny post
    #15 3401507
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    @Stokłosy: a ja czekam i czekam z Vickiem dla Ciebie ;)))

Co do klonow to cena nie jest wysoka dlatego ze wiekszosci wypadkow trzea wymienci Atmege oraz dodac jeszcze atmega pod emulacje DS'a - jezeli ktos mial klona v2.18 i chce v2.18 to moge zaoferowac lepsza oferte ale to nie na forum bo nie ma sensu zasmiecac...
  • #16 3401575
    Nosek1
    Poziom 28  
    Dobra chlopaki jest jak jest:/Poradzicie cos co do naprawy??Ten program jest troche pogmatwany i nie potrafie sie nim obsłużyć.Moze ktos mi wytlumaczyc co jak i gdzie bo nie daje rady a na elce jest zero tematow w ktorych sa szczegolowe info na temat jak to ustrojstwo naprawic.

Dodano po 7 [minuty]:

Dobra poczytalem i wiem ze mozna zaprogramowac tym: http://www.amwaw.edu.pl/~adybkows/elka/ispprog.html i tutaj mam pytanie czy w tym smart clipie wystarczy zaprogramowac atmege i bedzie ok czy trzeba jeszcze cos??I jak bede programował atmege to musze na ta sama wersje ktora jest aktualnie (ta uwalona) czyli 2.18??Dobrze rozumuje??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada klona Smart Clip w wersji 2.18, który uległ uszkodzeniu firmware po podłączeniu do komputera. Pyta o możliwość wgrania oprogramowania przez port drukarki bez konieczności lutowania i użycia programatora. W odpowiedziach wskazano, że uszkodzenie najprawdopodobniej wymaga ponownego zaprogramowania układu Atmega, co zwykle wiąże się z koniecznością lutowania i użycia programatora ISP. Dostępne są wsady firmware, m.in. wersja 2.05, które można wgrać, jednak nie ma darmowych wsadów dla wersji 2.18. Do programowania polecano narzędzie PonyProg oraz program ISPProg. Aktualizacja firmware nie jest możliwa wyłącznie przez port drukarki LPT, ponieważ często wymagana jest ingerencja sprzętowa (wylutowanie i zaprogramowanie mikrokontrolera). W dyskusji pojawiły się także opinie, że klony Smart Clip są mniej funkcjonalne niż darmowe narzędzia typu GOT, a naprawa klona często wymaga wymiany mikrokontrolera Atmega oraz dodania dodatkowego Atmegi do emulacji DS. Użytkownik poszukuje szczegółowych instrukcji dotyczących procesu programowania i obsługi oprogramowania do naprawy klona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA