logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt przetwornicy jednotranzystorowej z izolacją galwaniczną 40-50V

bernanio 03 Sty 2007 12:35 2451 5
REKLAMA
  • #1 3399681
    bernanio
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Potrzebuje pomocy wzaprojektowaniu przetwornicy jedno (2-3) tranzystorowej, jak to sie wogole wszytsko oblicza? Wiem ze nalzy brac pod uwage czestliwosc pracy przetwornicy, indukcyjnosc uzwojen itp.
    Owszem z napiecia 230V~ to nie problem, ale gorzej jesli chodzi o nizsze napiecia jak 40-50V- owszem mogl bym zastosowac rozwiazanie na scalaku za 6 zeta, ale najbardziej zalezy mi na izolacji galwanicznej. Czy ktos wiem moze wiecej na ten temat? Oczekuje wylewnosci ;-)
    Z gory dziekuje za opowiedzi
    Pozdrawiam
    Bernard
  • REKLAMA
  • #2 3400071
    JSTN
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Podaj warunki brzegowe: z jakiego napięcia na jakie, moc strony wtórnej, reakcja na zwarcie i bieg jałowy strony wtórnej, częstotliwość pracy, dopuszczalny poziom generowanych zakłóceń, stabilizacja napięcia wyjściowego: od obciążenia i zmian napięcia zasilania, ile przestrzeni możesz na nią przeznaczyć, koszt? Zajmowałem się zawodowo projektowaniem przetwornic. Zagadnienie jest dosyć złożone. Podstawowa trudność, to uzyskanie odpowiedniej indukcyjności uzwojeń a ta jest pochodną liczby zwojów, typu rdzenia i szczeliny. Trzeba mieć trochę przyrządów. Może po prostu zaimplantuj gotowe rozwiązanie albo zastosuj transformator. Chyba, że chcesz przetworzyć jedno stałe na drugie i masz łagodne wymogi.
  • REKLAMA
  • #3 3400403
    bernanio
    Poziom 14  
    zasilanie ma isc wolnymi parami skretki, wiec mysle ze by to bylo ok 50V, moc przetwornic to nie wiecej jak 18W a napiecia wyjsciowe 5,5V przy 3A lub 9V przy 1A ew 12V 0,8A napiecie w przypadku 5,5V musi byc w miare odfiltrowane i pozbawione smieci, gdyz zasilalo by sprzet do ktorego w kompelcie jest zasilacz stabilizowany ;-)
  • REKLAMA
  • #4 3400680
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Pogooglaj "PoE" (power over ethernet)
  • REKLAMA
  • #5 3428033
    bernanio
    Poziom 14  
    na temat PoE jest troszkina necie
    np: http://www.altair.org/labnotes_POE.html
    ale to chodzi glownie o puszczeni 48V wolnymi parami, nawet znalazlem schemacik :-)
    http://www.fairchildsemi.com/an/AB/AB-44.pdf
    ale chodzi mi o zaprojektowanie takiej przetworniczki na tranzystorkach, rownie dobrze mogl bym wykorzystac do tego znany i lubiany TL 494, trafo i przetworka gotowa, ale zamierzam zbudowac cos prostszego, a przy okazji nauczyc sie czegos nowego ;-)
    pozdrawiam
  • #6 3428064
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Jak się wgryziesz w temat PoE, to znajdziesz i przetwornice do tego.
REKLAMA