logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagłośnienie saksofonu altowego na wesela - co polecacie?

Asterka 03 Sty 2007 21:16 4006 10
REKLAMA
  • #1 3401682
    Asterka
    Poziom 1  
    cześc, poradźcie czym nagłośnić sax na weselach?:|
  • REKLAMA
  • #2 3401956
    Babcia1981
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Niezłym i dość tanim rozwiązaniem jest taki mikrofon.
    Myślę, że na wesela spokojnie wystarczy.
    Pozdrawiam
  • #3 3402221
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Ależ CEEEENA!
    Mikrofon elektretowy o wystarczających własnościach kupisz za parę złotych, np. tu:
    http://www.allegro.pl/item152338854_malutki_super_wygodny_mikrofon_z_klipsem_skype_itp.html
    Sam mikrofon nie nagłośni sali, do tego trzeba jeszcze wzmacniacz i jakiś głośnik, chyba, że podepniesz się do wzmacniacza, przez ktory leci vokal.
  • REKLAMA
  • #4 3402709
    Babcia1981
    Poziom 16  
    Wyszedłem z założenia, że Asterka ma jakieś nagłośnienie, żeby się wpiąć i dlatego skupiłem sie na mikrofonie.

Jerzy Węglorz napisał:
    Ależ CEEEENA!
    Mikrofon elektretowy o wystarczających własnościach kupisz za parę złotych, np. tu:
    http://www.allegro.pl/item152338854_malutki_super_wygodny_mikrofon_z_klipsem_skype_itp.html
    Sam mikrofon nie nagłośni sali, do tego trzeba jeszcze wzmacniacz i jakiś głośnik, chyba, że podepniesz się do wzmacniacza, przez ktory leci vokal.

Oczywiście. Można kupić taki mikrofon i cieszyć się impedancją 2200 ohm i czułością -38 dB. Saksofon go zabije.

Na statyw polecam Shure SM57.
  • #5 3402965
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Nie wnikając w sam model mikrofonu należy sobie jeszcze zadać pytanie czy to ma być klips czy statyw. Wielu dęciaków woli statyw bo mogą regulować dynamikę przybliżając i oddalając się od mikrofonu – klips nam takiej możliwości nie daje. Ale tak jak piszę każdy lubi co innego trzeba się tylko zastanowić co się chce. A co do tego mikrofonu z Allegro ... bez komentarza.
  • #6 3403079
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Moja propozycja jest taka: zacznij od najprostszego i najtańszego rozwiązania, sprawdź na ile Cie zadawala. jeżeli okaże się, że to jest złe - strata 7 złotych jest niewielkim kosztem. Saks tego mikrofonu nie "zabije", a co do ambitnych mikrofonów - no cóż, bywałem już na weselach, zaręczam, że "hi-fi" jest nadmierną ambicją, jest jednak drobna różnica miedzy weselem a filharmonią.
    A klips można też zawiesić z odwrotnej strony kielicha ...
  • REKLAMA
  • #7 3403099
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Jerzy Węglorz napisał:
    Moja propozycja jest taka: zacznij od najprostszego i najtańszego rozwiązania, sprawdź na ile Cie zadawala. jeżeli okaże się, że to jest złe - strata 7 złotych jest niewielkim kosztem. Saks tego mikrofonu nie "zabije", a co do ambitnych mikrofonów - no cóż, bywałem już na weselach, zaręczam, że "hi-fi" jest nadmierną ambicją, jest jednak drobna różnica miedzy weselem a filharmonią.
    A klips można też zawiesić z odwrotnej strony kielicha ...

Ciekawe tylko jak kolega wepnie mikrofon elektretowy do peceta do miksera.
  • #8 3404646
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Jassssne, dodatkowy koszt: jakaś bateryjka, znowu 2 złote ...
    Sądzisz, że nie warto spróbować?
  • #9 3405290
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 608
    Jerzy Węglorz napisał:
    Jassssne, dodatkowy koszt: jakaś bateryjka, znowu 2 złote ...
    Sądzisz, że nie warto spróbować?

Próbować zawsze warto. Ale IMHO gdyby pytający potrafił polutować elektreta to już dawno poeksperymentował by sobie w domu. Jeśli (jak zgaduję z treści) pytający jest muzykiem, potrzebuje gotowego rozwiązania. Mikrofonu z pewnym mocowaniem do instrumentu i gotowego do podłączenia do miksera. Można dyskutować o to, czy 300 PLN za ten komfort to dużo czy mało. IMHO dla kogoś kto zarabia graniem - nie.
  • REKLAMA
  • #10 3405705
    Babcia1981
    Poziom 16  
    Wydaje mi sie że zaproponowałem niezbędne minimum. Jeśli ktoś nie umie grać, to nie powinien sie nagłaśniać (grać też raczej nie... :wink: )
    A z komninowania mamy potem na weselach takie kwiatki...
    Pozdrawiam:D
  • #11 3415888
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    William Bonawentura napisał:
    ... Mikrofonu z pewnym mocowaniem do instrumentu i gotowego do podłączenia do miksera. Można dyskutować o to, czy 300 PLN za ten komfort to dużo czy mało. , moim skromnym zdaniem, dla kogoś kto zarabia graniem - nie.

No i widzisz obecnie wszyscy wiedzą wszystko a jak będzie trzeba stryj brata szwagra ojca pospawa parę drutów, do tego zakupi mikrofon za siedem zeta i mamy sax jak z płyty Dire Strates! Co za zupełna fuszera! Co to znaczy żeby wydatek rzędu 300 PLN był problemem... Żyjemy w bardzo ciekawym kraju.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nagłośnienia saksofonu altowego na weselach, koncentrując się na wyborze mikrofonu i sposobie jego montażu. Proponowane są mikrofony elektretowe jako tanie i wystarczające rozwiązanie, jednak podkreślono, że sam mikrofon nie wystarczy – potrzebny jest wzmacniacz i głośnik lub podłączenie do istniejącego systemu nagłośnieniowego. Wskazano na różnicę między mikrofonem klipsowym a statywowym, gdzie statyw pozwala na regulację dynamiki poprzez zmianę odległości od instrumentu. Jako przykład mikrofonu statywowego polecono Shure SM57. Poruszono też kwestie techniczne, takie jak impedancja i czułość mikrofonów elektretowych, a także praktyczne aspekty podłączenia do miksera. Dyskusja uwzględnia kompromis między jakością dźwięku a kosztami, sugerując, że na weselach nie jest konieczne nagłośnienie hi-fi, a prostsze i tańsze rozwiązania mogą być wystarczające. Wskazano również na potrzebę gotowego, łatwego w użyciu systemu dla muzyków, którzy nie chcą samodzielnie lutować czy eksperymentować z elektroniką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA