logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz USB: Po wymianie elementów daje +24V zamiast +5V, co robić?

mkot123 04 Sty 2007 19:34 1637 10
REKLAMA
  • #1 3405386
    mkot123
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

Mam następujący problem. Jakiś czas temu spalił mi się zasilacz koncentratora USB. Po jego otwarciu okazało się, że uszkodzeniu uległ tranzystor, dioda Zenera oraz jeden rezystor - uszkodzone elementy (wraz z ich parametrami) zaznaczyłem na schemacie poniżej.

Wymieniłem co trzeba, spaloną ścieżke zastąpiłem krótkim przewodem (widać na załączonym zdjeciu).

Paramety zasilacza są następujace:
    - Uwe - AC 110-220V, 50/60 Hz
    - Uwy - DC +5V, 1A

Jednakże po wymianie w/w elementów na wyjściu zasilacza mam nie +5V, a około +24V.

P.S. co do transformatora - widać jak wygląda na zdjęciu poniżej, nigdzie na nim nie ma jakichkolwiek oznaczeń. Ma on 4 wejścia i 2 wyjścia (do GND i +5V) - zielonym prostokątem zaznaczyłem cały transformator na schemacie i NIEKONIECZNIE wygląda on tak w rzeczywistości.
    - zimnych lutów brak
    - połączenia na płytce sprawdziłem

może to problem z transformatorem, ale jakies są jego paramety i czy można taki gdzieś kupić

zaznaczam, że schemat "spisałem" z płytki drukowanej i MOGĄ być na nim błędy !!!

z góry dzięki za wszelkie sugestie
  • REKLAMA
  • #2 3405432
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    Pomierzyłeś kondensatory?
  • REKLAMA
  • #4 3405484
    mkot123
    Poziom 15  
    na zdjęciu faktycznie wyglada to tak jakby byłe nadpuchniete - w rzeczywistości wygladają zupełnie normalnie, co nie zmienia faktu, że sprawdze je i pewnie wymienie, bo to kwestia może 1 zł :-)

dzięki

dam znać jak je wymienie

P.S. a tak na marginesie - pierwszy raz spotkałem się z tego wypu zasilaczem - jak to w ogóle działa - tak w skrócie ?
  • #5 3405579
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    To już nie lepiej kupić coś gotowego na allegro? Albo przerysuj to normalnie, bo tak to działać może tylko na zasadzie cudu.
  • REKLAMA
  • #6 3408899
    mkot123
    Poziom 15  
    no nie wiem, czy lepiej kupić na allegro - góra 1 zł za 3 kondensatory, a może 20 zł na allegro (z przesyłką) - dla mnie wybór dość oczywisty

a co do schematu - napisałem, że jest to schemat "spisany" z płytki dukowanej i MOGĄ być na nim błędy !!!

wymieniłem wszystkie elektrolity oraz obie diody

na wyjściu było 18-19V, po wymianie tych elementów to samo !

coś mi się wydaje, że ten transformatorek wyzionął ducha :-(
    ale skad mam wiedziec jakie ma parametry ?

Post był raportowany.

Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • #7 3408965
    Los_sandalos
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Daj jakieś obciążenie na wyjściu i wtedy mierz napięcie.
  • #8 3409060
    mkot123
    Poziom 15  
    pod obciążeniem 22 ohm napięcie było 3,3V, a prąd tak jak powinno być 150mA - czyli nadal kicha.

a jeszcze jedna ważna sprawa - tranzystor gdzieje sie jak cholera
  • #9 3409192
    PiotrM
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    To chyba transformator ma zwarcie między zwojowe.
  • REKLAMA
  • #10 3409496
    mkot123
    Poziom 15  
    no cóż szkoda

będę musiał coś wykombinować - mam chyba jakiś stary zasilacz bez stabilizacji, kupi lm7805 i będzie git :-)

dzięki wielkie za pomoc !!!
  • #11 3410675
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza USB do koncentratora, który po wymianie uszkodzonych elementów (tranzystor, dioda Zenera, rezystor) zamiast stabilnego napięcia +5V na wyjściu generuje około +24V. Wymieniono również kondensatory i diody, a uszkodzoną ścieżkę zastąpiono przewodem. Pomiar napięcia pod obciążeniem 22 Ω wykazał spadek do 3,3V przy prądzie 150mA, jednak tranzystor nadal ulega uszkodzeniu. Podejrzewa się zwarcie międzyzwojowe w transformatorze, który nie posiada oznaczeń i ma 4 wejścia oraz 2 wyjścia (GND i +5V). Brak zimnych lutów i poprawność połączeń na płytce zostały potwierdzone. Wskazano, że transformator prawdopodobnie jest uszkodzony i trudno określić jego parametry, co sugeruje konieczność wymiany lub zastosowania alternatywnego rozwiązania, np. zasilacza bez stabilizacji z układem LM7805.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA