logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ czasowy do sterowania siłownikiem 12V przepustnicy?

harnasx 04 Sty 2007 21:14 6933 8
  • #1 3405884
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Witam!

Konstruuje mechanizm zamykania/otwierania przepustnicy powietrza w pewnym obiegu. Przepustnicą sterowac ma siłownik zamka centralnego 12V i ma to byc sterowanie typu: otwarte-zamkniete, bez stanów pośrednich. Sygnał dochodzący do sterownika jest ciągły, czyli w chwili gdy ma być otwarte jest minus ciągle na jednym przewodzie sterujacym a gdy otwarte ciągle minus na drugim kabelku sterującym.
    PROBLEM W TYM ze na siłowniku napięcie nie może być cały czas (musi zaniknąć moim zdaniem po 2-4s) w innym przypadku silniczek w siłowniku pójdzie z dymem :(.
    PROSZĘ O SCHEMAT UKŁADU który zapewni taką funkcjonalność - precyzując - podajemy minus sterujacy do układu załącza się przekaźnik a po chwili (pomimo iż sygnał jest nadal) przekaźnik się wyłancza.

Myślę ze to prosta rzecz ale nie za bardzo mam pomysł jak to zrobić ( w sumie można zastosować centralkę od zamka centralnego ale nie mam takiej a drobnicy troche się poniewiera to bym wykorzystał :)

dla zobrazowania bardzo prosty schemacik

Z góry dziękuje!
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ czasowy do sterowania siłownikiem 12V przepustnicy? sterowanie.JPG (15.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 3406005
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Mam dwa pytania .
    1 <> Dlaczego ten sygnał minusa ma być podawany cały czas ?
    2 <> Zamiast robić układ który będzie wyłączał przekaźnik po ~2-3 sekundach czy nie lepiej wstawić dwie małe krańcówki i prościutki układ na kilku bramkach TTL lub CMOS ?
  • #3 3406091
    harnasx
    Poziom 22  
    Jest to przeróbka i jest tak że:

jesli mamy minus na jedym kabelku sterującym (ten minus poprostu tam jest ciągle az zaniknie) to przepustnica ma byc zamknięta jak zaniknie to pojawia sie na drugim kabelku i wtedy przepustnica ma byc otwarta - i tak na okrągło (w cylku kilka razy na godzinę)

druga sprawa - krancówek tam sie chce dawac po to komplikuje budowe i potencjalnie staaje się awaryjne

Gdyby zasilanie cewki przekaznika (ten minus sygnałowy) podłączyc szeregowo z odpowiednio duzym kondensatorem elektrolitycznym????
  • #4 3713395
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    widze ze kombinujesz dokladnie nad czyms takim jak ja:) mam do Ciebie pytanie czy taki silownik dziala na zasadzie zasilanie w jedna strone wysuwa sie, w druga wsuwa sie?? jaki jest orientacyjny skok takiego silownika?? hmm a co do Twojego problemu moze jakis mikrokontroler by to sterowal, to by zlikwidowalo problem tego czasu po ktorym ma sie wylaczac zasilanie
  • #5 3713813
    harnasx
    Poziom 22  
    Siłownik (typowy)od centralnego zamka ma "skok" ~2,5cm - swój "rozbebeszyłem" i po modyfikacji ma 3cm :) Siłownik taki działa na zasadzie silnika prądu stałegi i przekładni zębatej - zamykanie /otwieranie odbywa się przez zmiane polaryzacji napięcia zasilającego silnik(tym samym kierunku jego obrotów).
    Układ wykonałem działa perfekcyjnie - jak potrzebujesz schemat to zamieszcze.
  • #6 3714150
    lll
    Poziom 15  
    naturalnie bylbym wdzieczny za schemat i jak masz mozliwosc to strzel moze jakies fotki jak to mechanicznie wyglada:)
  • #7 3714715
    worobert
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ile kabli wychodzi z siłownika 2 tak jak narysowałeś czy 3?
  • #8 3716579
    lll
    Poziom 15  
    2, chociaz nie gwaratnuje ze nie ma tez takich z 3 wyprowadzeniami
  • #9 3718553
    harnasx
    Poziom 22  
    Z siłownika zazwyczaj wychodzą dwa kable (siłownik slave) lub 2 + 3 kable (master -czyli taki z sterowaniem innymi siłownikami).
    Niestety nie moge zamiescic fotek po montazu :(
    Schemat bardzo prosty znalazlem gdzieś na necie -a nawet na elektrodzie

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110035.html#650149

trzeba wykonac dwa te "układy" oczywiscie na jednej płytce - jeden zamyka, drugi otwiera. Kondensator trzeba doswiadczalnie dobrać - mniejsza pojemnosc to krótszy impuls sterujacy silnikiem. Płytkę rysowałem recznie na laminacie ti i wzoru nie mam - ale to problemik do przejscia :)

Dodano po 2 [minuty]:

schemat o nazwie "czasowa masa"

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy układu czasowego do sterowania siłownikiem 12V przepustnicy powietrza, który ma działać w trybie otwarte-zamknięte bez stanów pośrednich. Sygnał sterujący to ciągły minus na jednym z dwóch przewodów, który zmienia się na drugi przewód przy zmianie stanu przepustnicy. Problem polega na tym, że napięcie nie może być podawane ciągle, lecz powinno zanikać po 2-4 sekundach, aby nie uszkodzić silnika siłownika. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie układu z przekaźnikiem i kondensatorem elektrolitycznym do generowania impulsu czasowego, który wyłącza przekaźnik mimo ciągłego sygnału sterującego. Alternatywnie sugerowano użycie krańcówek i prostych układów TTL/CMOS, jednak autor unika mechanicznych krańcówek ze względu na komplikacje i awaryjność. Siłownik typowo ma dwa przewody i działa na zasadzie silnika prądu stałego z przekładnią zębatą, zmiana kierunku obrotów następuje przez zmianę polaryzacji napięcia. W dyskusji pojawiła się sugestia zastosowania mikrokontrolera do precyzyjnego sterowania czasem załączenia. Autor ostatecznie wykonał prosty układ czasowy oparty na schemacie „czasowa masa” znalezionym na forum elektroda.pl, gdzie kondensator dobiera się doświadczalnie, aby uzyskać odpowiedni czas impulsu sterującego przekaźnikiem. Układ ten realizuje funkcję załączania przekaźnika na określony czas mimo ciągłego sygnału minusowego na wejściu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA