logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować chłodziarkę do dymu z wytwornicy od podstaw? Koszty i wydajność

wilkk 22 Maj 2007 18:05 2168 3
REKLAMA
  • #1 3910492
    wilkk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Już od dłuższego czasu chodzi mi po głowie pomysł na zrobienie chłodziarki do dymu z wytwornicy. Pierwsza myśl była prosta: biorę starą lodówkę, do zamrażalnika wkładam spiralę z rury miedzianej i do niej wpuszczam dym... ale po chwili dotarło do mnie ze taka lodówka ma chyba jednak za małą wydajność. Dym musi być naprawdę solidnie schłodzony żeby nie wzlatywał do góry;/ Oczywiście problem leży też w kosztach.
    Pomyślałem wiec jak bardzo ciężko było by zrobić taką chłodziarkę samemu? Czy można się pokusić o zrobienie takiej chłodziarki praktycznie od zera i tylko potem napełnić ja odpowiednim gazem?
    Mówiąc "od zera" mam na myśli zrobienie (lub przerobienie) nawet kompresora:D

Jak myślicie, warto próbować czy lepiej od razu dać sobie z tym spokój?

Moderowany przez skryn:

Ani to DIY, ani naprawa urządzenia w dziale "AGD i Systemy Grzewcze", ani to żaden układ, z którym masz problemy...
    Przeniosłem.
    Ten dział chyba będzie najlepszy ("Ogólnie").

• REKLAMA
  • #2 3910762
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 3911403
    serwal
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    A może z innej strony co chcesz z tym schłodzonym dymem robić? Może jest inny prostszy sposób na rozwiązanie tego problemu.
  • #4 3911709
    wilkk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    sprezarke mozna na upartego samemu zrocic... jesli dobrze rozumiem to ma byc tylko pompa do gazu, ktora da jakies tam cisnienie, i ktora musi byc szczelna?

serwal napisał:
    A może z innej strony co chcesz z tym schłodzonym dymem robić? Może jest inny prostszy sposób na rozwiązanie tego problemu.

schłodzony dym ma to do siebie, że przestaje się unosić w powietrzu i opada na ziemie, co daje genialny efekt:
    Jak zbudować chłodziarkę do dymu z wytwornicy od podstaw? Koszty i wydajność
    inaczej niż schładzając go nie da się tego efektu uzyskać.
    oczywiście można użyć np. suchego lodu ale to kosztuje.
REKLAMA