logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka temperatura termostatu do grzałki w domowej wytwornicy dymu?

Doktor5 15 Cze 2007 13:34 3748 7
REKLAMA
  • #1 3986654
    Doktor5
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam.
    Buduję wytwornicę dymu.
    Mam już piec i nie wiem na ile nastawić termostat do grzałki?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3987810
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam, a czego używasz do wytwarzania dymu (jaki płyn)?
  • REKLAMA
  • #3 3988131
    Doktor5
    Poziom 19  
    Jeszcze nie kupiłem płynu chodzi mi o taką uniwersalną temperaturę tak jak mają fabryczne maszynki moja wytwornica będzie miała grzałkę 1,5 KW
  • #4 3989031
    bono13
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    jeżeli masz regulowany termostat to daj pomiędzy 180 a 240*C , nie wiem czy czasem oryginalne dymiarki nie rozgrzewają się do 280*C.
    Ogólnie zasada jest prosta , dopóki dym nie będzie wylatywał szary lub śmierdzący , tylko biały i miły to znaczy że temp jest ok.
    Praktycznie to czym większa temperatura, to tym więcej uzyskasz dymu bo piec będzie miał większą energię.
    Jeśli nie masz płynu to śmigaj to apteki po buteleczkę gliceryny za 1,8zł i mieszaj z woda ;].
    Bardzo mnie ciekawi jak i z czego zrobiłeś piec ;) możesz opisać ?
    Pozdrawiam
  • #5 3989909
    Doktor5
    Poziom 19  
    Witam!

W jakich proporcjach sie miesza tą glicerynę :D

A odnośnie pieca wykonałem go z gaśnicy samochodowej, dysza jest od gazów technicznych Gaśnicę owninołem grzałką i całość została ocieplona watą szklaną i zalana gipsem.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 3992582
    bono13
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    proporcje obojętne przeciez będziesz używać tego tylko do sprawdzenia , zanim kupisz dymex.
    Możesz dać 1:1 ważne żeby było choć trochę gliceryny by dym sie utrzymywał
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #7 4021373
    faciu
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Możesz dać jakąś fotke tego cudeńka??
  • #8 4048499
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    bono13 napisał:
    jeżeli masz regulowany termostat to daj pomiędzy 180 a 240*C , nie wiem czy czasem oryginalne dymiarki nie rozgrzewają się do 280*C.

Witam,
    Jestem posiadaczem wytwornicy Antari f80 Z.
    Piec rozgrzewa się do temperatury około 300 stopni ( dane z Manuala )
    Płyn jakiego używam to Eurolite - P
    Wszystko już jasne ;)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat ustawienia temperatury termostatu dla grzałki w domowej wytwornicy dymu o mocy 1,5 kW. Zalecana temperatura pracy termostatu mieści się w zakresie 180–240°C, choć fabryczne urządzenia mogą osiągać nawet 280°C. Optymalna temperatura jest taka, aby wytwarzany dym był biały i przyjemny, a nie szary lub nieprzyjemnie pachnący. Do generowania dymu proponuje się użycie roztworu gliceryny z wodą, w proporcji około 1:1, co pozwala na utrzymanie dymu. Wytwornica została zbudowana z wykorzystaniem obudowy z gaśnicy samochodowej, dyszy od gazów technicznych, grzałki oraz izolacji z waty szklanej i gipsu. Dla porównania podano przykład profesjonalnej wytwornicy Antari F80 Z, której piec rozgrzewa się do około 300°C, a do wytwarzania dymu używa się płynu Eurolite - P.
REKLAMA