logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PDH 885 Dalia – silnik zatrzymuje się przy większym wsadzie, pralka nie wiruje

winyl2 03 Wrz 2003 18:14 4488 16
REKLAMA
  • #1 315607
    winyl2
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam!

Taki oto problem jest z pralka.

pralka dziala ok, ale nie do konca.T.z.n kiedy do niej zaladuje tak lekko ponad pol bembna wsadu to po nabraniu wody czasami, zalazy jak sie ulozy ciezar silnik pracuje jakby mu bylo bardzo ciezko i staje i nie obraca sie normalnie tylko wykonuje pol obrotu i staje i tak co jakis czas.Pomaga wylaczenie i ponowne wlaczenie pralki przyciskiem on/off.

Co to moze byc :( U rodzicow jest taka sama i takie rzeczy sie nie dzieja,chocby naladowac prania "na wcisk" do bembna.
    Cala reszta dziala bez zarzutu.
    Moze ktos wie.

Dziekuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 315610
    winyl2
    Poziom 12  
    Sorki.
    Byl mechan i akurat jedza dala takich objawow.Cos tam pomierzyl miernikiem z tylu pralki i powiedzial ze wszystko ok, zainkasowal 50 za diagnostyke i sobie poszedl :evil:

No ale nie jest ok :?

Dzieki za wszelka pomoc.
  • #3 315775
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 316018
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Byc moze programator nieraz nie zalacza kondensatora -wypalone styki...
  • REKLAMA
  • #5 316235
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Przyczyną jest za mały moment rozruchowy silnika.Spowodowane to może być utratą pojemności kondensatora pracy (chyba 32uF). Drugą przyczyną może być za niskie napiecie w sieci.
  • #6 331605
    winyl2
    Poziom 12  
    Ok.Pomierzylem, posprawdzalem obowdy.Obwod kondensatora sprawny.Silnik sprawny.Kontroler sprawny
    Kumpel sprawdzil mi na mierniku pojemnosc kondziora 27-28 uF zamiast 32. Taki spadek o 5uF moze powodowac wyzej wmienione objawy?

Silnik i sterownik silnika sa firmy MEZ Slovakia :) .
    Ma ktos jakies uwagi na ten temat. Nie wiem jak jest w innych Polarach,czy sa innych firm.

Teraz drugi problem.Bylem w 4 sklepach i 2 serwisach.Maja tylko C 30 i 35 uF.To ktory znich wziac jezeli nie znajde 32.Jeszcze zostal mi tylko jeden serwis do odwiedzenia,ale watpie zeby mieli.
    Dzieki
  • #7 332397
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 332712
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    Sam sobie już odpowiedziałeś.
  • #9 333283
    macher
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Jakie masz napięcie na zaciskach silnika gdy rusza, ale nie chce ruszyć. Jest kole 210V?
    8O
    macher
  • REKLAMA
  • #10 334557
    winyl2
    Poziom 12  
    Gdy rusz i kreci sie normalnie to poczatkowe jest tak 150 -160, pozniej idzie w gore do 200V (max) czasami ale zadko dochodzi do 205.Sredni z pomiarow tak 185-190.Bardzo sie wacha to napiecie.
    Dla porownania w gniazdku 225 na grzalce podczas pracy 222.

Jak rusza i staje to co udaje sie zmierzyc zannim podda sie silnik to 160-170 chwiilowe.Co ciekawe pozniej silnik nie chodzi a na zaciskach jest 223. Silnik w tym momencie nie buczy i nie chce ruszyc nawet jak mu pomoc.

Mozliwe ze to jest jakies zabezpieczenie przeciwprzeciazeniowe? Ale gdzie ono jest. W silniku?Czy silnik nawala,albo sterownik?

Kupie te kondesator (znalazlem sklep w necie) podmienie i zobaczymy czy bedzie lepiej.
  • #11 334837
    POL02
    Specjalista AGD
    Witam.
    Nie kombinuj tylko wymień kondensator.
  • #12 522302
    winyl2
    Poziom 12  
    Witam znowu!

Nie pisalem troche lacze mi padlo.

Jestem po wymianie kondensatora na 32 uF(na 100% ma 32uF sprawdzone). Ale nic to nie dalo.
    Pralka dalej staje. Co dziwne nie tylko przy ruszaniu ale nawet w czasie wykonywania obrotow potrafi sie slinik poddac.

To co moze byc dalej nie tak bo pomysly mi sie koncza. troche jest dziwne to niskie napiecie na silniku do 200 V tylko gdy na grzalce jest 222.
    Silnik bardzo sie grzeje po cyklu prania jest bardzo goracy ledwo dotknac mozna.(silnik i sterownik firmy MEZ w Slowacji)

U starszych dziala dobrze ale napiecie na silniku jest tak do 217 w czasie pracy, a u mnie 200V to co walnelo- sterownik.Ale to by silnik i pompka nie dawaly znaku zycia. Mam racje. A moze gdzies po drodze sa opory jakies?
  • #13 524328
    latanmp
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Silnikiem steruje moduł RMA 130 i jego uszkodzenie nie zawsze powoduje całkowity brak ruchów rewersyjnych, czy wirowania. Niekiedy są objawy opisane przez Ciebie. Dość charakterystyczna jest niestabilność napięcia wychodzącego z triaka na złącze F. Jeżeli chcesz się upewnić, że to moduł jest uszkodzony zewrzyj złącze N i F na wirowaniu, jeśli silnik zacznie pracować normalnie, moduł jest uszkodzony. Zrób to na króciutko, ale efekt będzie od razu widoczny. Powodzenia.
  • #14 527166
    winyl2
    Poziom 12  
    Oki sprawdzilem. Obraca sie jak burza.To silnik sprawny.

Bylem z tym modulem we wszystkich serwisach na moim zadupiu.Ale takiego nie maja i nie mieli od dluzszego czasu. No to klops. Gdzie takie cholerstwo kupic(internet hurtownia jakas ?A moze da sie jakos naprawic to.Tylko jak stwierdzic co padlo na tej plytce?

Naprawde to stawanie silnika niewiadomo kiedy zaczyna juz mnie wkurzac,nie mam czasu pilnowac automatu i traktowac on/off za kazdym razem jak stanie,bo jak nie to pranko sie nie wypierze.

Ratujcie. :cry:

P.S. Swoja droga dziwne ze jak stanie to juz nie chce ruszyc.U starszych jest tak ze jak nie moze poradzic i sie podda to za moment doslownie probuje znowu ruszyc i tak dalej i w koncu obroci bebnem pelen obrot.U mnie poddaje sie i koniec. Ten modul jakas pamiec ma czy cos?
    U starszych 885 ma jakis inny sterownik.Pojde z nim jutro do serwisow moze taki beda mieli. Ciekawe czy bedzie dzialac z moja. Od rodzicow nie wezme,zeby sprawdzic, boje sie ze moze wyleciec w powietrze.A jak nie beda mieli w serwisie takiego, to mi sie dostanie.
  • #15 532860
    winyl2
    Poziom 12  
    Moze ktos wie jak naprawic ten modul rma 130.Jak sprawdzic co tam skopalo sie?

Jest ktos kto pomoglby mi to naprawic?
    Dzieki
  • #16 534674
    winyl2
    Poziom 12  
    Witam!

Rozrbralem ten modul.Ale jest inny!!! Nie jest oparty o TDA1085C.
    Jest na procesorze(mikrokontrolerze) PIC16C54-RC/P i Triaku BTA12-600B, reszta elemetow na plytce to rezystory( cala masa, 5 kondziorkoiw, 2 tranzystory (c32740 i c556B).

Czy problemy z nistabilnym napieciem moga wynikac z uszkodzenia tego triaka czy moze mikrokontroler ma uszkodzony program? Nie mam pojecia jak to sprawdzic.

Dzieki
  • #17 13566236
    winyl2
    Poziom 12  
    Winnym okazał się być filtr przeciwzakłóceniowy. Właściwie wybuchł przy pracy na programie 95st. Po wymianie pralka obraca się i nie staje nawet jak załaduję powyżej nominalnej masy wsadu. Musiał być uszkodzony od nowości. Może się komuś przyda.

Niestety nie da się zobaczyć ani wykryć tego uszkodzenia. A tak, mam tą pralkę jeszcze, jest w pełni sprawna. Wymienione były tylko niektóre gumy karbowane bo obcierają o bęben i przetarły się od wibracji. W sumie jest to mała, ale jednak wada konstrukcyjna. Łożyska nie szumią ,ciekawe jak długo jeszcze.

Temat zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDH 885 Dalia ma problem z zatrzymywaniem się silnika przy większym wsadzie oraz brakiem wirowania. Objawy to trudności w rozruchu silnika, który wykonuje tylko pół obrotu i zatrzymuje się, co czasami pomaga resetowanie pralki przyciskiem on/off. Diagnostyka wykazała sprawność silnika i kondensatora, choć pojemność kondensatora pracy była nieco obniżona (27-28 uF zamiast 32 uF). Wymiana kondensatora na nowy 32 uF nie rozwiązała problemu. Napięcie na zaciskach silnika w trakcie pracy jest niestabilne i niższe niż w gniazdku, a silnik bardzo się nagrzewa. Silnikiem steruje moduł RMA 130, którego uszkodzenie może powodować niestabilność napięcia i zatrzymania silnika. Test polegający na zwarciu złączy N i F na module potwierdził uszkodzenie modułu. Moduł zawiera mikrokontroler PIC16C54 i triak BTA12-600B. Brak dostępności modułu w serwisach utrudnia naprawę. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się uszkodzony filtr przeciwzakłóceniowy, który wybuchł podczas pracy na wysokiej temperaturze (95°C). Po wymianie filtra pralka działa poprawnie nawet przy pełnym wsadzie. Dodatkowo wymieniono gumy karbowane obcierające o bęben, co jest drobną wadą konstrukcyjną. Łożyska pozostają w dobrym stanie.
REKLAMA