logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST3300622AS - różnice firmware 3.AAH vs 3.AAE, brak widoczności dysku

abrat 08 Sty 2007 10:28 4179 8
REKLAMA
  • #1 3420382
    abrat
    Poziom 12  
    Witam

Mam uszkodzona elektronike w dysku Seagate ST3300622AS wersja firmware 3.AAH. Udalo mi sie kupic dysk o identycznym symbolu ale z wersja firmware 3.AAE. Po podmianie elektroniki dysk nie jest widoczny.

Czy wersja firmwaru moze byc tego przyczyna ?
    Czy mozna zaktualizowac firmware do nowszej wersji (dzialajacy dysk ma wersje 3.AAE, czyli "nizsza").

Pozdrawiam
    Abrat
  • REKLAMA
  • #2 3420391
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Firmware jest bardzo ważny i musi być identyczny.
  • #3 3436257
    abrat
    Poziom 12  
    Witam

Dostalem bezposrednio od Seagate'a firmware 3.AAH do drugiego dysku (tego z 3.AAE). Uaktualnilem firmware i niestaty nic to nie dalo. Dysk dalej nie jest widoczny sprzetowo.

Teoretycznie oba dyski sa w tej chwili identyczne. Moze nie przechodzi jakis autotestow ?
    Niestety nie mam precyzyjnej wiedzy na temat wewnetrznego funkcjonowania dyskow.

Macie jakies sugestie ?

Pozdrawiam
    Abrat
  • REKLAMA
  • #4 3436509
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    ST3300622AS to dysk Seagate Barracuda z serial flash...
    W przypadku takiego dysku przy podmianie elektroniki musi zgadzać się wersja Boot Flash Code
    (czyli mówiąc bardziej zrozumiale musi być taki sam ROM...
    w przytoczonym przykładzie - GALAXY3D S.68 05-25-06 14:18)
    Sprawdzić to można przy pomocy TMOS - terminal COM
    Podłączenie:
    1-Rx, 2-Tx, 3-GND
    Na forum jest sporo informacji na ten temat... wystarczy poszukać...

Mikippp

ţReset
    4096k x 32 DRAM
    GALAXY3D - 1_Disk    S.68   05-25-06 14:18

Buzz  - Head Mask FFFF - Switch to full int.
                  Spin Ready
    (P)SATA Reset

T>GALAXY3D - 3_Disk    3.AEE  05-25-06 14:20 AEE,3D_S_6_E1,57 
    Built for GALAXY3D,PITKIN,Redback,TI1810 PreAmp,Agere7531 PreAmp,McKinleyDT,3Disk,220 Servos,7200RPM,8Pole,133MHz,RwFeat=0002,VBAR
  • #5 3436633
    tzok
    Ocena: 6449
    Jeśli aktualizowałś FW, to mam nadzieję, że elektronika była w tym czasie w oryginalnym dysku.
    Ja bym po prostu zamienił kości FLASH między elektronikami (o ile tamta z uszkodzonej elektroniki jest sprawna).
    Co w uszkodzonej elektronice było spalone?
    Może uszkodzony jest przedwzmacniacz głowicy?
  • REKLAMA
  • #6 3436872
    abrat
    Poziom 12  
    Innymi slowy, jezeli wersja Boot Flash Code nie bedzie sie zgadzac moge sobie dac spokoj ?

Oczywiscie upgrade byl robiony w oryginalnym dysku.

Pozdr
    Abrat

Dodano po 43 [minuty]:

Do Mikippp

Przeszukalem forum i oczywiscie znalazlem IDE Grabb, aczkolwiek brak mi tam interfejsu SATA.

Piszesz o terminalu COM podajac sposob polaczenia. Koncowki 1,2 i 3 to rozumiem koncowki RS232 ? Co z drugiej strony w SATA ? Jaki soft ?

Sorry, moze to trywialne pytania, ale szukalem i nie znalazlem :(

Dzieki za wskazowki

Pozdrawiam
    Abrat
  • #7 3437026
    Mikippp
    tzok
    Jeżeli App. code nie będzie w wersji zgodnej z ROM to App. code nie zostanie uruchomiony...!
    jeżeli App. code nie zostanie uruchomiony to nie będzie komunikacji z dyskiem komendami ATA...!
    W takim przypadku (Application code incompatible with serial flash code) nie da się przeprowadzić aktualizacji komendami ATA!!!
    Aktualizacja w takim przypadku może być przeprowadzona tylko przez TMOS - terminal

abrat
    Terminal w dysku SATA podłącza się do tego złącza w którym zakładany jest jumper ograniczający transmisję do SATA I

Mikippp
  • #8 3437235
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Terminal do SATA

- terminal for SATA

[POWER] [SATA] [TX RX GND +5] 

Programem może być nawet Hyper Terminal z XP.
    Hyper terminal nie nadaję sie do tego celu jeśli bedziesz musiał wprowadzić jakieś pliki.
    Stosuj wtedy ten terminal z tej stronki
    http://bray.velenje.cx/avr/terminal/
    Tylko jak ty sobie dasz rade z tymi app code, boot code, vendor code, Track code i co tam jeszcze.
    A jest może loader dla tego dysku, wgramy i po bólu.
  • REKLAMA
  • #9 3446782
    Mikippp
    Witam,
    Jeżeli chodzi o sygnały w złączu technologicznym to rzeczywiście popełniłem błąd...
    błąd polegał na tym iż podałem opis funkcji a podpisałem to jako podłączenie...
    Teraz może jeszcze raz tym razem bardziej precyzyjnie:
    1-Rx poprzez ten pin dysk odbiera dane wysłane z komputera
    2-Tx poprzez ten pin dysk wysyła dane do komputera, a komputer te dane odbiera
    3-GND

Zaproponowałem podłączenie dysku pod terminal szeregowy aby wyjaśnić powody tego iż dysk nie jest wykrywany z tą "nową" elektroniką...
    Wszelkie wątpliwości w tym zakresie wyjaśni log startu... (po włączeniu zasilania dysk wysyła przez terminal informacje które tak są właśnie nazywane - log startu)

A jeżeli chodzi o loader to zapewne miał to być tylko taki żart... :)
    Plik loadera aby mógł być użyty oczywiście musi być w wersji zgodnej z wersją firmware dysku...
    A to przykład opisu wersji firmware dysku Barracuda 7200.9:
    Eng Rev = .0DT
    Compat/Hardware = .3B1
    TLITE2HD - 1_Disk 3.AAE 08-10-06_13:14 AAE,KL_1D_2H_S,4T
    CERT Rev = .09K
    NONE
    Mask Rom Rev = S-6B
    Orig Code = AAE4T0 TONKA2_KL_4T0.0DT.09K

Natomiast z etykiety odczytamy jedynie... 3.AAE :(

Mikippp

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST3300622AS z uszkodzoną elektroniką został poddany wymianie na elektronikę z dysku o identycznym modelu, lecz z inną wersją firmware (3.AAH vs 3.AAE). Po podmianie dysk nie jest wykrywany przez system. Kluczowym problemem jest niezgodność wersji firmware, a zwłaszcza Boot Flash Code (ROM), który musi być identyczny, aby aplikacja firmware mogła się uruchomić i umożliwić komunikację ATA. Aktualizacja firmware komendami ATA jest niemożliwa, jeśli wersje Boot Flash Code i Application Code są niezgodne; w takim przypadku aktualizacja wymaga użycia terminala TMOS podłączonego do złącza technicznego dysku SATA (piny Rx, Tx, GND). Do komunikacji można użyć programów terminalowych, np. Hyper Terminal lub specjalistycznego terminala zewnętrznego. Wskazane jest również rozważenie zamiany kości FLASH między elektronikami, jeśli jest to możliwe. Dodatkowo, problem może leżeć w uszkodzeniu innych elementów elektroniki, np. przedwzmacniacza głowicy. Log startu z terminala może pomóc w diagnozie problemu. Firmware dysków Barracuda 7200.9 jest oznaczany m.in. przez wersje App Code, Boot Code i inne, które muszą być zgodne dla prawidłowego działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA