logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWM 6081 – kod błędu, ciągła praca pompy, resetowanie pralki

postrzepiony 11 Sty 2007 21:15 12816 10
REKLAMA
  • #1 3435155
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Ocena: 132
    Witam Szanowne Grono.
    Praleczka jak w temacie, zwarcie we wtyku pompy w wyniku wypływania wody z zasobnika. Wygląda na to jakby cały czas było podawane napięcie na pompę. Po nastawieniu któregokolwiek z programów (oprócz wirowania i wypompowania - normalne) pompa pracuje i jednocześnie pralka próbuje pobrać wodę. Po chwili zaczynają migać diody "zasadnicze" "start" " 600 " "0" ( dwa ostatnie to obroty wirówki). Co to za kod błędu ? Czy te praleczki można jakoś resetować ? Może to jakiś "zwis" ? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3435490
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 3435551
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Tak, pompa pracuje cały czas. Praleczka próbuje dwa razy pobrać wodę i wyświetla właśnie ten błąd. Czy te triaki są typowe, czy można je czymś zastapić ? Nie wiem czy jest sens to "rozbebeszać" , jak i tak części nie znajdę.
  • REKLAMA
  • #4 3440973
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Zależy czy i jak się znasz na elektronice?
    Jeśli nie znasz się , nie masz miernika oraz sprzetu i tzw "pojęcia" to daj sobie spokój.
    Zamienniki triaków istnieja.
  • #5 3441398
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    No wiesz, bez miernika to tak jakoś ... pusto. Naprawiałem już z powodzeniem moduły od kilku innych typów pralek. Nie chodzi mi o to czy dam radę to naprawić, bo umiem lub nie, tylko o to czy będą do tego części i czy ma to szanse powodzenia. Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem i może wie jakie triaki sterują tam pompą. Nie chcę rozbebeszać pralki bo rozłożona zajmuje z reguły 2 x więcej miejsca :-).
  • REKLAMA
  • #7 3441753
    jpserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 137
    Nie ma nietypowych triaków. To element dyskretny.
    Musi być na mały prąd (bo do pompki), a poza tym te małe często są sterownane bezpośrednio z mikrokontrolera.
  • REKLAMA
  • #8 3442598
    Marksrz
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    niedawno wymieniałem triaka w amice ,tam to typowa usterka ,jak zapytałem w sklepie o małego triaka do pralki to sprzedawca od razu wiedział o co chodzi ,koszt 1 PLN
  • #9 3442642
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1416
    Jak rozbierzesz to znajdziesz symbol albo na uszkodzonym (jak da się odczytać) albo na traku z innego wyjścia Zamiennik dobiorą ci w sklepie
    Powodzenia
  • Pomocny post
    #10 3442682
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Tam też stosuja ten szrot znany z Amiki-zastosuj Mac-a 97, rozbiórka jest prosta , zaczepy są widoczne , tylko wyjmuj płytke razem z osłoną przełącznika- szkoda się męczyć z jego składaniem , ale warto do niego zajrzec i doprowadzić styki do używalności- zapewne sa ponadpalane.
    Troszkę poleru im bardzo pomoże!!
    Na poczatek - radzę przez dobra lupę zegarmistrzowska obejrzeć cacko , aby nie uszkodzic zaczepów.
    powodzenia.
  • #11 3449891
    postrzepiony
    Specjalista AGD
    Witam, panowie rozbiórka programatora dziecinnie prosta, ale nie da się odczytać oznaczeń triaka. Znajdujące sie obok to Z0103. Czy to pójdzie na Z0607 ? Mam z wylutu z Amici Pa.Pozdrawiam

Panowie
    Różnica w prądzie bramki pomiędzy Z0103 i Z0607 jest 0,2mA czy to pójdzie ? Pozdrawiam.

Wlutowałem Z0607. Zrobiłem dwa prania i chodzi. Dzięki za rady. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Whirlpool AWM 6081 wykazuje błąd F09, objawiający się ciągłą pracą pompy nawet podczas pobierania wody, co wskazuje na zwarcie triaka sterującego pompą. Triaki stosowane w tym modelu są standardowymi elementami dyskretnymi na mały prąd, często sterowanymi bezpośrednio z mikrokontrolera. Zamienniki triaków są dostępne i można je dobrać na podstawie oznaczeń znalezionych na uszkodzonym elemencie lub innych triakach na płycie. Wymiana triaka jest możliwa i opłacalna, co potwierdzono na przykładzie wymiany triaka Z0103 na Z0607 z Amiki, która przy minimalnej różnicy prądu bramki (0,2 mA) pozwoliła na prawidłową pracę pralki. Rozbiórka programatora jest prosta, a przy naprawie warto zwrócić uwagę na stan styków i ewentualne ich oczyszczenie. Dodatkowo zalecane jest użycie lupy zegarmistrzowskiej do dokładnej inspekcji elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA