logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - LCD wariuje po wymianie, czy to wina ekranu czy telefonu?

KanekS 11 Sty 2007 22:58 1984 10
REKLAMA
  • #1 3435603
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Witam! Otóż mam Nokię 3100, w której po upadku rozbił sie LCD. (wypadła z kieszeni na podłogę, shit Nokie nigdy nie były wytrzymałe). Kupiłem nowy LCD na Allegro, za całe 26.68 zł. o_O
    Niestety po zamontowaniu ekran zaczął wariować... raz działa raz nie działa, tzn raz są przez środek kolorowe paski, czasem na dole ekranu i z boku nie wyświetlają się poziome i pionowe kreski pikseli, czasem ekran się tak przyciemnia, że nic nie widać. Dopiero trzeba poruszać na boki ekranem, przy stykach i dopiero "załapie" i to jeszcze nie zawsze. Czasami pomaga restart.
    Proszę powiedzcie, czy jest to wina ekranu, czy coś nie ten tego w telefonie? :|
  • REKLAMA
  • #2 3435713
    kilupl
    Poziom 17  
    Tego dokladnie stwierdzić sie nie da, ale ja raczej obstawiam na ekran - nieoryginalny, tani zamiennik moze powodowac takie objawy. Sprobuj moze jeszcze przeczyscic konektor pcb><lcd i zobacz moze pomoze.
  • REKLAMA
  • #3 3435720
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Popieram. Przelutuj gniazdo na pcb.
  • REKLAMA
  • #4 3435730
    KanekS
    Poziom 29  
    mietekgpz napisał:
    Popieram. Przelutuj gniazdo na pcb.

Panowie, na razie nie mam sprzętu... :) Więc to odpada.
    Hot-Air kupię może dopiero za jakis tydzień albo dwa...
    Ale napisałem do sprzedawcy, ciekawe czy zgodzi się wymienić ekran na nowy... :|
  • REKLAMA
  • #5 3435741
    kilupl
    Poziom 17  
    A od kogo kupowales? Bo jest jeden uzytkownik na allegro (przynajmniej o jednym slyszalem) ze sprzedaje uzywki jako nowki... :/ i taki cuda sie dzieja.
  • #7 3435801
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Gniazdo przelutowuję się kolbówka.

Pzdr
  • #8 3435805
    kilupl
    Poziom 17  
    Nie jest to ten o ktorym ja myslalem ale faktycznie 10 neg w ciagu 7 dni troche duzo :/ Posprawdzaj to co Ci napisalem i daj znac o wynikach.
  • #9 3439013
    KanekS
    Poziom 29  
    Wszystko wydaje się być OK...
    Czyli wina ekranu... A sprzedawca nie daje znaków życia...
  • #10 3439120
    EpMd
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Kupowalem kiedys u Marjot2.
    Kontakt byl ok dopoki nie zaczalem reklamowac towaru. Najlepiej go dorwac telefonicznie.
    Musisz probowac:(

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Nokia 3100 po upadku uszkodzono oryginalny wyświetlacz LCD, który został wymieniony na tani zamiennik zakupiony na Allegro. Po montażu nowy ekran wykazuje niestabilne działanie: pojawiają się kolorowe paski, brak wyświetlania części pikseli, przyciemnienie ekranu oraz konieczność manipulacji przy stykach, aby ekran zaczął działać. Sugerowano, że problem może wynikać z niskiej jakości nieoryginalnego wyświetlacza lub złego kontaktu w złączu LCD. Zalecano przeczyszczenie konektora oraz przelutowanie gniazda na płytce PCB, co wymaga odpowiedniego sprzętu lutowniczego. Sprzedawca ekranu, użytkownik Allegro o nicku Marjot2, miał wiele negatywnych opinii i ostatecznie konto zostało zablokowane, co wskazuje na możliwe oszustwo. Kontakt ze sprzedawcą był utrudniony, a reklamacja nie przyniosła efektów. W efekcie problem najprawdopodobniej leży po stronie wadliwego, nieoryginalnego wyświetlacza LCD, a nie samego telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA