logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Head basowy z upadłą końcówką, jak wykorzystać DIORĘ WS442?

smoker 12 Sty 2007 08:47 2224 5
REKLAMA
  • #1 3436349
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam. Ostatnio grzebałem we wzmacniaczu basowym 130W i spaliłem tranzystory mocy (KD3773). Jak zwykle nie mam pomysłu na naprawę, ale wpadłem na pomysł aby "stuningować" 2 końcówki mocy od DIORY WS442 i zamontować w tym wzmaku. Jakie zmiany powinienem poczynić, aby uruchomić 2 końcówki w trybie mostkowym, oraz jakie części wymienić abym mógł zasilać je napięciami ±48V? Jaką moc uzyskam z jednej końcówki, a jaką z mostka przy 8Ω kolumnie (dodam ze trafo jest naprawdę potężne, nie toroid o wymiarach rdzenia 10cm x 11cm, drut po stronie wtórnej ma około 1mm średnicy)? Czy w ogóle możliwe jest ze to będzie ładnie chodzić? Przypuszczam iż przyda się inwerter fazy na wejściu i wymiana tranzystorów końcówki mocy na BD911/912. Moc ponad 100W będzie satysfakcjonująca. Zaznaczam, iż jestem teoretykiem i nie mam w ogóle pojęcia jaki ma być schemat inwertera i co wymienić poza tranzystorami końcówki. Poza tym, czy będę mógł tranzystory końcówki przykręcić nie do oryginalnych radiatorów, tylko do metalowego chassis tego heada? Chassis ma wymiary około 63cm x 19cm x 8cm wysokości i kształt prostopadłościanu bez górnej pokrywy, całość jest zamontowane w drewnianej skrzyni z około 20cm wolnej przestrzeni od dołu. Bardzo proszę o pomoc, bo jestem zdesperowany, a head musi działać bym mógł go sprzedać i zasilić budżet. Jeżeli chce go ktoś kupić z upaloną końcówką, sprawnym preampem z korekcją (BASS, MID, TREBLE), korekcją parametryczną (FREQ, BOOST/CUT) i 7-mio punktowym equalizerem graficznym to odstąpię za 350zł. Dla chętnych wyślę zdjęcia. Dodatkowo mogę dorzucić tą DIORĘ ze sprawnym zasilaniem i końcówkami, ale uwalonym preampem i selektorem za 100zł.
  • REKLAMA
  • #2 3439193
    smoker
    Poziom 18  
    Nikt nie pomoże :(?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3439384
    smoker
    Poziom 18  
    A co z samymi końcówkami? co w nich podłubać, aby wytrzymały napięcie 2 x 48V? BD 911/912 starczą? I czy chłodzenie takie jak pisałem w pierwszym poście zda egzamin?
  • REKLAMA
  • #5 3440141
    Marek2006
    Poziom 29  
    Ocena: 58
    Najtaniej, najszybciej i najprościej będzie naprawić ten head. To jest jakiś firmowy sprzęt? Wrzuć zdjęcie.
    Jeśli się na tym nie znasz, to jak chcesz to zrobić? Jeszcze coś spalisz dodatkowo.

Marek
  • #6 3440445
    smoker
    Poziom 18  
    Wrzucam zdjęcia, na 2 zdjęciu jest widoczna końcówka mocy z wymontowanym KD 3773 (drugi wg pomiarów jest sprawny) i wymontowanym BD 911 który dostał zwarcia Baza<->Kolektor i zapewne to on był sprawcą tego wszystkiego. BD 911 wstawiłem wg rady elektronika ze znajomego warsztatu w miejsce BDP 285 i własnie wtedy to się stało. Montaż sprawdzałem kilkakrotnie omomierzem i było OK, jedyne co przychodzi mi do głowy to trafiłem w sklepie na trefnego BD 911... Ten KD 3773 (2N3773) to droga sprawa, w TME mają go po 10.90zł :/ Grzebanie zaczęło się gdy po zwiększeniu głośności ponad 1/2 wzmak z sinusa 1Khz zaczynał robić coś takiego: Head basowy z upadłą końcówką, jak wykorzystać DIORĘ WS442?

Wpadłem na inny pomysł - Jabel J-35, czyli tanio i skutecznie. Czy wytrzyma ±48V zamiast ±42V? Jaką moc wycisnę z tego kitu na 8Ω przy takim zasilaniu? Co ewentualnie musiałbym zmienić? Chłodzenie bedzie miał zapewnione dobre, tranzystory przykręcę tak jak oryginalna końcówka mocy - do chassis.
    Załączniki:
    • Head basowy z upadłą końcówką, jak wykorzystać DIORĘ WS442? PICT0901 (Medium).JPG (77.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Head basowy z upadłą końcówką, jak wykorzystać DIORĘ WS442? PICT0900 (Medium).JPG (79.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Head basowy z upadłą końcówką, jak wykorzystać DIORĘ WS442? PICT0899 (Medium).JPG (68.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Head basowy z upadłą końcówką, jak wykorzystać DIORĘ WS442? PICT0898 (Medium).JPG (66.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA