logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch Maxx4 pralka - jak bezpiecznie wyjąć zatkany filtr?

Jerzu 12 Sty 2007 19:13 39609 11
REKLAMA
  • #1 3438421
    Jerzu
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Nie wiruje, nie spuszcza wody, może skarpetka w filtrze? Czy kręcić w prawo?, czy w lewo?, czy tylko ciągnąć? Próbuję nawet kombinerkami i nic. Boję się połamać plastik. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3438492
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Musisz przekręcic w lewo idelikatnie do siebie pociągnąć filtr.Chyba że jakiś przedmiot zablokowal od wewnątrz wtedy musisz zdemontować pompkę i ją rozkręcić.Powodzenia.
  • #3 3438587
    Jerzu
    Poziom 10  
    Właśnie to podejrzewam. A pompkę wyjmuje się od tyłu? Sory za głupie pytanie....
  • #4 3438626
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 754
    Od przodu, czyli należy zdjąć przód. W plastikowym cokole odkręcić 1 śrubkę i go przesunąć, a potem 2 na dole i 1 na górze po wyciągnięciu szufladki.
  • REKLAMA
  • #5 3441196
    Jerzu
    Poziom 10  
    Udało się wyjąć sam filtr-nic nie było. Pralka nadal nie spuszcza wody i oczywiście nie wiruje :(
    PS. A ten wkręt z przodu ma takie gwiazdeczkowe wyżłobienie, że nie pasuje śrubokręt gwiazdkowy, ani płaski. W poniedziałek wzywam servisanta
  • #6 3441262
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Sprawdź jeszcze wąż łączący zbiornik z pompą oraz wąż wylewający wode,może coś się do niego dostało skarpetka itp.Sprawdź podłączając 230V na silnik pompy czy obraca wirnik. Powodzenia.
  • #7 3441391
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 3443314
    Jerzu
    Poziom 10  
    staszekf napisał:
    Sprawdź jeszcze wąż łączący zbiornik z pompą oraz wąż wylewający wode,może coś się do niego dostało skarpetka itp.Sprawdź podłączając 230V na silnik pompy czy obraca wirnik. Powodzenia.

Czy w tym celu należy zdemontować tylną ściankę? A dalej? Z góry dzięki za podpowiedź
  • REKLAMA
  • #9 3443669
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 6107186
    jakkolwiek
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, mam podobny problem z filrem w takim samym modelu pralki.
    Wiem, że temat jest z przed 2 lat, ale naprawdę nie mogę nigdzie znaleźć problemu podobnego do mojego - jedynie tutaj.

Sprawa wygląda tak, że chcę wyciągnąć filtr, i tak samo miałem spory problem z odkreceniem, w końcu udało się ruszyć, ale niestety nie da się wyciągnąć filtru, bo ten plastikowy gwint wygląda jakby był krzywy i blokuje. Nie da się teraz też zakręcić, bo gdy próbuję dokręcić filtr - po prostu się nie da, mogę się z tym siłować ile chcę i nic. Niestety tej osłonki przedniej też nie ściągnę, bo nie mam śrubokrętu takiego jak tam jest (gwiazda).

Bardzo proszę o pomoc - może ktoś ma też pralkę Bosch Maxx 4 i miał podobny problem z filtrem i wie jak to cholerstwo ruszyć?

Pozdrawiam!
  • #11 6107219
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3381
    Bez wymontowania pompy, nie da rady- końcówka TORX20, cena 2zł.
  • #12 6107230
    jakkolwiek
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Dziękuję bardzo za odpowiedź :)

Podsumowanie tematu

✨ W pralkach Bosch Maxx4 problem z zatkanym filtrem może powodować brak odprowadzania wody i zatrzymanie wirowania. Filtr należy przekręcić w lewo i delikatnie pociągnąć do siebie, jednak jeśli jest zablokowany przez przedmiot lub uszkodzony gwint, konieczne jest zdemontowanie pompy. Pompkę wyjmuje się od przodu pralki po zdjęciu przedniej obudowy i odkręceniu śrub, w tym jednej z nietypowym gwiazdkowym wyżłobieniem (wymaga śrubokręta TORX20). Warto również sprawdzić węże łączące zbiornik z pompą oraz wąż wylewający wodę, a także działanie wirnika pompy pod napięciem 230V. W przypadku uszkodzenia pompy konieczna jest jej wymiana lub serwis. Problemy z wyjęciem filtra mogą wynikać z krzywego gwintu blokującego jego wyciągnięcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA