logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć poziom węgla w zasobniku 150 kg w kotle CO?

scrapi 12 Sty 2007 19:21 3029 17
REKLAMA
  • #1 3438461
    scrapi
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mam taki problem potrzebuje mierzyć pozom węgla w zasobniku 150Kg w kotle CO chodzi mi tylko o to aby było wiadomo kiedy jest na wyczerpaniu węgiel czyli zostaje ok 1/3 paliwa. Zasobnik jest w kształcie leja wygląda mniej więcej tak: http://webadmin.wirtuale.pl/image.php?id=8ae08888f49d3d8fe9ab38642fb2a538&src=img&s=s

Rozwiązanie ma być w miarę możliwości tanie i niezawodne precyzja pomiaru mało istotna.
    Myślałem o zastosowaniu jakiegoś wyłącznika w osłonie gumowej który p
    od naporem węgle będzie zwierał swoje styki.

Popraw błędy i interpunkcję. --> REGULAMIN. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 3438752
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Widziałem coś takiego już zrobione. Pomysł podobny do Twojego. kawałek blachy na zawiasie sprężynki odsuwające ją od obudowy zasobnika. Pod blachą coś w rodzaju wyłącznika krańcowego. Całość szczelnie przykryte membraną z gumy. Jak chcesz się bawić w elektronikę możesz zastosować jakiś fotoelement i punktowe źródło światła.

Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3438803
    scrapi
    Poziom 14  
    Właśnie obawiam się ze takie rozwiązanie mechaniczne może być awaryjne, fotoelement odpada zabrudzi się po kilku dniach.
  • #4 3438814
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Dalmierz ultradzwiękowy.
    W ELFIE mają gotowe kity
  • REKLAMA
  • #5 3438960
    miron_102
    Poziom 15  
    Ocena: 36
    Proponuję coś takiego, daleko nie odbiegam od waszych pomysłów.
    Myślę, że takie rozwiązanie będzie niezawodne.
    Załączniki:
    • Jak mierzyć poziom węgla w zasobniku 150 kg w kotle CO? czujn 2.jpg (42.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 3441486
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    podejżewam że z leja zasypowego węgiel pobierany jest przez ślimak, więc przykładowo na 10 obrotów pobierana jest w przybliżeniu jakaś stała objętość węgla. mozna zrobić układ który zliczy ilość obrotów slimaka i po osiągnięciu jakiejś wartości X wystawi sygnał na dalsze urządzenie np. alarm. poniewaz ślimak nie osiąga zawrotnych prędkości i nie musi być idealnie wyważony to można do niego zamocować jakiś metalowy element wystający poza jego obwód w tylko jednym miejscu, i w jego pobliżu zamontować najprostszy czujnik zbliżeniowy na metal. powstanie wtedy taki prosty impulsator. w ten sposób mozna by się nawet pokusić o zrobienie na jakimś wyświetlaczu albo odpowiednio sterowanych diodach wskażnika poziomu bardziej dokładnego niż tylko rezerwa. taki układ będzie chyba najtańszy i naj mniej awaryjny ze4 względu na brak ruchomych mechanicznych elementów mających ze sobą kontakt, czyli z użwających się. jak byś chciał rysunek to napisz.
  • #7 3441514
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Fajny pomysł z tym impulsatorem.
    Podejrzewam, że dobry do tego byłby jakiś procesor.
    Po napisaniu odpowiedniego programu można by liczyć zużycie węgla, jego średnie zużycie i wiele innych.
    Naprawdę fajny pomysł.
  • #8 3441595
    marcino2000
    Poziom 24  
    to jest naj prostsze rozwiązanie impulsatora stosowane w przemyśle. jakiś atmelek by się przydał, ale mozna to zrobić tez na jakiś cyfrowych scalaczkach. mozna tez kupić gotowy moduł licznika impulsów, tylko jest drogi. ja osobiście za prockiem jestem. no i jest jeszcze jeden plus, przy okazji jest kontrola tego ślimaka iu jego silnika, widać czy się zatarł, albo czy silnik padł:D

Dodano po 8 [minuty]:

można tez dorobić jakiś "tryb serwisowy", np po 500000 obrotów wyświetli się komunikat aby skontrolować stan reduktora i np uzupełnić smar, sprawdzić poprawność połączeń elektrycznych i sprzęgieł:D kupe rzeczy można zrealizować na takim impulsatorze. twoj pomysł też jest git z tym srednim spalaniem itd, nie wpadłem na to. mozna tez dla lepszej dokładności wprowadzić jakieś dane zasypywanego węgla np ile wazy 10 litrowe wiaderko itd a później pogrupować te dane i z panel wklepywać np, miał, orzech, II orzech, I itd. bo każdy z tych rodzajów paliwa ma różny stosunek objętości do masy. oczywiście pomysł jest rozwojowy i mozna podzielić jego wykonanie na kilka etapów, np. zacząć od tego czujnika rezerwy i póżniej dopisywać reszte programu.
  • REKLAMA
  • #9 3442559
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 116
    a moze tak :?:
    potencjometr + uklad z diodami ( ul1980 czy jakis podobny )
    cos co sie bedzie opierac na wsypanym weglu
    Załączniki:
    • Jak mierzyć poziom węgla w zasobniku 150 kg w kotle CO? czujn_2_1254.jpg (42.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 3442594
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Do kitu tatanka.
    Szybko się zniszczy.
  • #11 3442624
    marcino2000
    Poziom 24  
    poniekąd by to działało, ale co będzie gdy po jednej stronie zasobnika bedzie więcej węgla a po drugiej mniej? albo jak na srodku zrobi się "górka"?
  • #12 3443726
    miron_102
    Poziom 15  
    Automatyka? impulsator?, gość będzie przebierał węgiel co by mu dobrze zliczało :roll:... :D
    (Wystarczy kawałek szmaty na ślimaku:)
  • #14 3444663
    scrapi
    Poziom 14  
    Ten czujnik ma być do sterownika takiego kotła który właśnie powstaje. O takim impulsatorze myślałem wcześniej nawet można to zrobić jeszcze prościej, liczyć czas załączenie podajnika w 99% takie podajniki ślimakowe mają 0,9 obr/min. Tylko jest jeden problem na sterowniki trzeba zrobić jakąś opcje kiedy jest zasypany do pełna albo czujnik max poziomu. A co się stanie jak np. żona wsypie tylko wiadro węgla ? (bo ciężkie;) )

Pomysł z potencjometrem odpada bo na górze zasobnika jest zamykana klapa.
  • #15 3444938
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Pozwolę sobie wtrącić do dyskusji swoje "trzy grosze".
    Uważam, że rozwiązanie podane przez miron_102 jest proste i wystarczające. Spełnia założenia autora postu ( nie jest wymagana duża dokładność).
    Moja modyfikacja polega na zastąpieniu wyłącznika krańcowego jako elementu dość awaryjnego w tych warunkach (kurz, zapylenie węglem, mały prąd płynący przez styki) czujnikiem indukcyjnym np. o S=4mm.
    Moje rozwiązanie jest znacznie droższe, ale za to praktycznie bezawaryjne i niewrażliwe na warunki panujące w pobliżu leja zasypowego.

Pozdrawiam

Jan
  • #16 3445248
    marcino2000
    Poziom 24  
    o co chodzi z tą szmatą bo nie rozkminiłem? ja zostaje przy swoim rozwiązaniu i kolegi don romano. slimak nie wazy sobie ile pobrał itd, tylko załącza się np na 20sekund i w tym czasie pobiera sobie odpowiednią ilość paliwa. jesli wezmie zamało to czas między pobraniami zmaleje, bo temperatura w kotle spadnie. proste. więc jak by sobie nawet nic nie pobrał/zakładając najczarniejszy scenariusz/ to układ sam się upomni o kolejną porcje węgla bo temperatura nie wzrosła np przez 15 minut. po trzech takich probach moze się włączyć alarm albo wqyświetlić komunikat. ze slimaka i czujki temeratury mozna uzyskać następną porcje danych ktora tylko zwiększy możliwości układu.
    pozdrawiam
  • #17 3452444
    miron_102
    Poziom 15  
    ,,Mam taki problem potrzebuje mierzyć pozom węgla w zasobniku 150Kg w kotle CO chodzi mi tylko o to aby było wiadomo kiedy jest na wyczerpaniu węgiel czyli zostaje ok 1/3 paliwa.''
    ,,kminisz''? :ganja:
  • #18 3454229
    marcino2000
    Poziom 24  
    podejżewam ze to do mnie. kminie. i nie widze problemu w zastosowaniu mojego pomysłu, chyba ze ty widzisz to napisz o tym co stoi na przeszkodzie. atmet z programem który zlicza impulsy, a po osiągnięciu pewnej liczby wystawia sygnał np na alarm. pozatym autor postu pisze ze robi sterownik do CO więc upchanie 4 dodatkowych linijek w programie raczej nie bedzie problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomiaru poziomu węgla w zasobniku o pojemności około 150 kg w kotle CO, z celem wykrycia momentu, gdy paliwo jest na wyczerpaniu (około 1/3 pozostałego węgla). Proponowane rozwiązania obejmują mechaniczne wyłączniki krańcowe osłonięte gumową membraną, jednak ich awaryjność i zabrudzenia są problematyczne. Alternatywnie sugerowano zastosowanie czujników indukcyjnych, ultradźwiękowych lub fotoelementów, choć te ostatnie mogą się szybko zabrudzić. Popularnym i polecanym rozwiązaniem jest impulsator zamontowany na ślimaku zasypowym, który zlicza obroty i na tej podstawie ocenia ilość zużytego węgla, co pozwala na generowanie sygnału alarmowego przy niskim poziomie paliwa. Układ taki może być realizowany za pomocą mikrokontrolera (np. Atmel) lub cyfrowych układów scalonych, umożliwiając także dodatkowe funkcje, takie jak kontrola pracy ślimaka, wyświetlanie średniego zużycia czy tryb serwisowy. Wskazano również konieczność detekcji poziomu maksymalnego, aby uwzględnić sytuacje częściowego zasypania. Rozwiązania oparte na potencjometrach lub mechanicznych elementach opierających się na węglu są krytykowane ze względu na niską trwałość i nierównomierne rozłożenie paliwa w zasobniku. Podano linki do teorii i gotowych, tanich czujników dostępnych w sklepach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA