logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co lepsze: wzmak na TDA 7294 czy na Mosfetach (Ne 065) ??

hacker 05 Wrz 2003 21:20 5020 22
REKLAMA
  • #1 317920
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    pytanie takie jak w temacie. Po prostu który wzmak jest lepszy ??
    chodzi mi o uruchomienie jak i o dzialanie tego ukladu....czekam na odpowiedzi...;-)
  • REKLAMA
  • #2 318390
    noody2051
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    hey!!! wedlug mnie owiele latwiejszym ukladem wzm. bedzie ten ktory zbudujesz nz kostce tda7294 zarowno jesli chodzi o budowe i uruchomienie! natomiast ja wybralbym cos jednak na mosfetach
  • #3 318402
    hacker
    Poziom 26  
    hmmm tylko ze np. uklad ne 065 jest na mosfetach i duzo ludzi ma problem z jego uruchomieniem, czesto te mosfety sie palą albo wzmachol sie wzbudza. Poza tym mosfety przewaznie mają obudowe typu To 220 a taki typ obudowy wymaga jak najlepszego chlodzenia, poniewaz bardzo sie nagrzewa. A jesli chodzi o obudowe Tda to jest lepsza, fakt ze trzeba stosowac radiator ale, nie grzeje sie az tak jak To 220. Wogóle mosfety są wrazliwe na zakresy napięć oraz czesto sie palą.
    Przynajmniej ja tak myśle ;-)
  • #4 318416
    noody2051
    Poziom 13  
    dlatego polecam tda7294! molo kto marudzi ze nie moze go okieklznac a ja sam jak kiedys skladalem wzmaka na tym scalaku to nie mialem problemow
    z grzaniem sie mosfetow masz racje ale zawsze mozna zastosowac mosfety niejako na wyrost to moze drozsze rozwiazanie ale wtedy nie potrzebujesz az tak dobrego chlodzenia ale bez przesady!
  • #5 318450
    west222
    Poziom 14  
    uzywam tda i jestem zadowolony wiem wiem znieksztalcenia tj to czego sie najczsciej ludziska czepiaja tak tda ma spore znieksztalcenia ale uwaga jak wyciska sie duze moce jesli ktos slucha z moca do powiedzmy 40 W i sporadycznie wiecej to w tym przedziale te znieksztalcenia nie sa znaczaco wieksze niz przy jakims tranzystorowym ukladzie a czesto mniejsze bo w tda nieuswiadczysz brumienia sieci bez sygnalu a cisza jest cisza no a tak ktos chce wieksza moc z dobrymi parametrami to mozna zrobic tda w mostku (obciazenie min 8 ohm) schemat www.republika.pl/bc107 tda ma swoje zalety prosty, wrecz banalny praktycznie nie do spalenia audiofil ze mnie zaden bo kabli na sluch nie umiem rozruznic :) ale wierzcie mi dzwiek jest mocny dynamiczny i wierny bez dziwnych ubarwien
    moja opinia jest taka jak faktycznie ktos potrzebuje na codzien mocy wiekszej niz powiedzmy 50 W to wtedy tranzystory a jak tranzystory to warto zainwestowac i zrobic cos dopracowanego co sie nie wzbudza samo z siebie
  • #6 318462
    hacker
    Poziom 26  
    ten uklad max. wyciągnie ok. 100W ?? czyli jezeli ja potrzebuje max 60W to chyba bedzie aqrat co nie ??
  • #7 318464
    west222
    Poziom 14  
    przy 60W zagra napewno ladnie i nigdy niebedziesz wymienial glosnikow bo sie ne65 wzbudzil ... a znam kolesia co 2 razy go odpalil w tym raz z glosnikiem basowym swojego altusa
  • REKLAMA
  • #8 318466
    noody2051
    Poziom 13  
    beda duze znieksztalcenia!!! tak akurat to bedzie poiedzmy 15-25wat
    pozniej to juz jest tragedija(niestety)
    100 nie pociagnie
  • #9 318531
    hacker
    Poziom 26  
    hmmm, ale chodzi wam teraz o uklad na TDA ?? tzn. ze TDA przy wiekszej mocy ma duze znieksztalcenia ?? a co mam zrobic jak nie moge odpalic swojego Ne 065, dlatego pytam o te 2 uklady bo jak ne 065 mi nie chce pojsc to chcialem se qpic wzmaka na TDA.... ;-)
  • REKLAMA
  • #10 318560
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Układy TDA7294 są w stanie dostarczyć do 80W mocy znamionowej (THD+N<=1%)! Moc 60W przy głośnikach o impedancji 8ohm uzyskamy zasilając wzmacniacz napięciami o wartości około +/-32VDC, a przy głośnikach o impedancji 4ohm wystarczą napięcia około +/-26VDC.
    :arrow: Noody2051: Wyżej podane wartości mocy wyjściowej osiągalne są przy zniekształceniach nie przekraczających poziomu 0,5%. Zniekształcenia przy mocy wyjściowej o wartości do 50W nie przekraczają poziomu 0,2%. Czy to są te duże zniekształcenia???
    Chciałbym zauważyć, że wzmacniacze TDA7293 / TDA7294 są przeznaczone dla sprzętu klasy średniej! Porównywanie scalonych wzmacniaczy mocy z rozbudowanymi konstrukcjami na elementach dyskretnych jest według mnie wynikiem niezrozumienia tematu dotyczącego budowy i wykorzystania wzmacniaczy elektroakustycznych...
    Tak na marginesie, to podobnych dyskusji o układach TDA7294 i porównania ich z innymi wzmacniaczami (głównie na elementach dyskretnych) na forum jest tak wiele, że można byłoby napisać na ich podstawie całkiem spore opracowanie. Dlatego polecam zainteresować się funkcją SZUKAJ ...
    Pozdrawiam
  • #11 318566
    hacker
    Poziom 26  
    czyli teraz jezeli mam glosnik o mocy znamionowej 60W, a muzycznej 120W to wzmak powinien miec max. 60W ??
    jak to wogóle jest z dobraniem odpowiedniej mocy wzmaka do glosnika ?? ;P
  • REKLAMA
  • #12 319510
    noody2051
    Poziom 13  
    odp do 'ufol':
    wiem jakie wartosci znieksztalcen odpowiadaja jakim moca a znieksztalcenia rzedu 0,2-0,5%uwazam za tak akurat! moze robie blad ale zawsze uwzgledniam niedoskonalosci elementow biernych czy nawet samego scalaka.znieksztalcenia wprowadzane przez sama kostke to nie wszystko!dlatego wedlug mnie wartosc % zawsze pojdzie w gore!ale to jest moja teza i gdybym sie mylil to prosze o wyprostowanie tego!
  • #13 319514
    noody2051
    Poziom 13  
    ja z dobraniem wzmaka do glosnika tez nie przesadzam ,zawsze staram dobrac sie tak by glosnik mial jakie 15w wiecej od wzmacniacza
  • #14 369304
    leonidqczma
    Poziom 12  
    witam
    co do ukladu to faktycznie,mniej sie grzeje niz mosfety, i zapewne jak wiekrzosc ukladow typoszeregu TDA ma dodatkowe zabezpieczenia(zabezp. przed przegrzaniem,przed zwarciem itp.).
    a co do glosnikow to wzm zawsze powinien miec co najmniej polowe mniej mocy niz glosnik,
    pozdrawiam
  • #15 369317
    Radagast20
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    zrobisz jak bedziesz uwazal ze bedzie najlepiej ale wedlug mnie jak ci zalezy na malych znieksztalceniach polecam kostke lm3886 T ma ona niestety troche mniejsza moc od tda ale jakosc dzwieku jest wedlug mnie o wiele lepsza miałem tda7294 i znam roznice lm jest o wiele lepszy o jakbys mial gdzies schemat tego ukladu na mosfetach o ktorym mowisz to podaj link do niego jak mozesz
  • #16 387247
    seradam
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    sam miałem problemy z uruchomieniem NE065 ale sprawdziłem wartości rezystorów z innych podobnych schematów i trochę go poprawiłem i wszystko śmiga aż miło. Podstawowa różnica między wzmacniaczami na scalakach i na tranzystorkach z moich doświadczeń to lepszy impuls w tranzystorkach.
    A co do mocy to jak masz zamiar dawać czadu na maksa to musisz wiedzieć że jak pojawiają się zniekształcenia na wyjściu wzm to ostro grzejesz cewki głośników i takie granie nie sprzyja ich trwałości. I w tych warunkach nawet dużo mocniejsze głośniki mogą tego nie wytrzymać. Ale jak masz zamiar grać sobie dla przyjemności i zależy ci na zniekształconym dźwięku to fachowcy od dźwięku polecają słabsze głośniki od wzmacniacza, co ponoć dobrze wpływa na jakość dźwięku.
    Nie poddawajcie się NE065.
  • #17 388050
    hacker
    Poziom 26  
    a co myslicie o wmaku na STK :?: widzialem na elektrodzie wzmak na STK 4142 (chyba) i mial ok. 2x120W :D moze on jest jeszcze lepszy od TDA i Lm :?:
  • #18 638083
    pysio_1981
    Poziom 2  
    witam
    No pewnie że konstrukcje oparte na STK są o niebo lepsze od układów monolitycznych(takich jak TDA7294).Zniekształcenia w tych konstrukcjach(STK) są na poziomie dziesiątych części procenta a nawet mniej(nawet częściej setnych części).Ale jest też druga część medalu-układy serii STK są dużo droższe niż TDA. Ja tam wole TDA:)
  • #19 638092
    pysio_1981
    Poziom 2  
    a układy lm to zadna rewelacja, sa jakies dwa razy droższe niż TDA, a TDA można już miec za 15zlociszy:)
  • #20 671043
    renegat...
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    A ja bym na lampach zbudował :P a apropos ne065 podobno ciezko sie uruchamia...pocztkujacemu polecałbym na tda łatwiej sie uruchamia(skladasz aplikacje i działa)a na irfach prady spoczynkowe napiecie na wyjsciu i jeszce sie pierunstwo wzbudza niemiłosiernie...albo na stku a jak jestes fanem PRL zrób na GML-ach a wasciwie czemu nie zrobisz czegos na poczciwych 2N3055 albo kd 503?????ja osobiscie uwazam ze dobry wmzacniacz z elementów dyskretnychbije na głowe wszelkie sclaczki ..pozdrawiam
  • #21 702711
    impedancja
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    :arrow: renegat... widze ze wielki z ciebie patriota, jeszce nie widzialem zeby ktos już slawne TDA7294 z GML-ami równał. No cóż, na temat TDA juz tyle pisali na elektrod... że mnie nic juz nie zdziwi. Ja jestem zdania ze TDA to dobre kostki z przyzwoitym poziomie zawartości THD z moca nie do pogardzenia no chyba ze ktoś wiekszy klub czy dyskoteke chce nagłaśniac ale wtedy sie na zniekształcenia nie patrzy :o Konkluzja - odczepcie sie od 'tda' świetny sztywny dobrze kontrolowany bas sopran w odpowiedniej ilości wszystko jednym słowem na miejscu (spory zapas mocy, koncówa sie ie poddaje nawet przy dużym poziomie głośności to jest duży +) Pozdrov dla wszystkich piszących jak i CZYTAJĄCYCH :!:
  • #22 702916
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ja bym złożył tda stk sie często palą są wrażliwe na przeciążenia i drogie jak potrzebujesz dużo mocy to tda 7294 w mostku albo końcówka od eltrona 100 na 4xkd503
  • #23 703272
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Stk 4241 = 45zł. Płytka, klamoty - 30zł. Zasilanie +-50. Będzie ok, wiem ze podrobka ale teoretycznie wytrzymuje +-75 wiec zapas jest hm.... duzy. Składam takie i wkładam do estradówek. Nie mam z nimi problemów. Wersja z zabezpieczeniami do znalezienia na tym forum. NE 065= SHIT. Tda za delikatne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy porównania wzmacniaczy audio na układzie scalonym TDA7294 oraz na tranzystorach MOSFET (NE 065). Układ na TDA7294 jest prostszy w budowie i uruchomieniu, mniej się grzeje i posiada zabezpieczenia przeciwprzeciążeniowe oraz termiczne. Jego moc znamionowa sięga około 80-100W przy zniekształceniach THD poniżej 0,5%, co jest wystarczające dla głośników o mocy do około 60W. Wzmacniacze na MOSFET-ach, takie jak NE 065, są bardziej skomplikowane w uruchomieniu, podatne na uszkodzenia i wymagają lepszego chłodzenia ze względu na obudowę TO-220. Użytkownicy wskazują na problemy z samowzbudzaniem i awaryjnością NE 065. Alternatywnie polecane są układy LM3886, które oferują lepszą jakość dźwięku przy nieco mniejszej mocy, oraz moduły STK (np. STK4142), które charakteryzują się bardzo niskimi zniekształceniami, lecz są droższe i bardziej wrażliwe na przeciążenia. Wzmacniacze na elementach dyskretnych (np. 2N3055, KD503) są cenione za jakość impulsu i trwałość, ale wymagają większej wiedzy i pracy przy konstrukcji. Dobór mocy wzmacniacza do głośnika powinien uwzględniać moc znamionową głośnika, często z zapasem około 15W lub więcej, aby uniknąć uszkodzeń i zniekształceń. Wzmacniacze TDA7294 są polecane do zastosowań domowych i średniej klasy sprzętu audio, natomiast dla większych mocy i lepszej jakości dźwięku warto rozważyć układy dyskretne lub moduły STK.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA