logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer FTP i jaki program FTP wybrać do przesyłania plików?

dudek_d 13 Sty 2007 16:37 2864 6
REKLAMA
  • #1 3441705
    dudek_d
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Powiedzcie mi...mój kumpel kiedyś miał mi przesłać zdjęcie i wysłał mi jakiś link pod którym mogłem ściągnąć to zdjęcie..to samo było z programem...

powiedział mi że używa servera FTP;...chciałem wiedzieć co jest do tego potrzebne, jak to się robi i jaki program mi polecacie.
  • REKLAMA
  • #2 3441780
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam, wystarczy wpisać w google "Serwer FTP", a dowiesz się wszystkiego. Musisz zainstalować u siebie taki serwer, skonfigurować i włączyć, przydałoby się też mieć zewnętrzne IP. Większość serwerów ftp jest na systemy Linuksowe, polecam proftpd, pod windows też są, ale jest mniejszy wybór, ja znam guildftpd.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #3 3442050
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Płatny Serv-U, darmowa Filezilla
  • REKLAMA
  • #4 3442056
    scuzz
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Jest także Serv-u, Gene6, Titan,filezilla i wiele wiele innych.
  • REKLAMA
  • #5 3443330
    dudek_d
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    zainstalowałem sobei filezilla......i co teraz... co mam gdzie wpisać.. tam są jakieś nazwy, hasła
  • #6 3443503
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6557
    Jak to na serwerze - trzeba ustalić prawa dostępu, ustalić strukturę folderów i ich mapowanie na rzeczywiste foldery na dysku lub operować tylko na rzeczywistej strukturze... program na pewno ma helpa - poczytaj go.
  • #7 3443521
    gallus [pl]
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    To ustaw sobie jakieś hasło admina, port na którym ma stać Twój serwer (standard - 21), udostępnij jakiś folder, dodaj usera i po sprawie...

Ale pamiętaj, aby być widocznym poza LAN-em musisz mieć przekierowany port.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby skonfigurować serwer FTP, należy zainstalować odpowiednie oprogramowanie serwerowe, skonfigurować prawa dostępu, ustawić strukturę folderów oraz port (standardowo 21). Ważne jest także przekierowanie portu na routerze, aby serwer był dostępny spoza sieci lokalnej (LAN). Popularne serwery FTP na systemy Linux to m.in. proftpd, a na Windows dostępne są m.in. guildftpd. Do przesyłania plików rekomendowane są programy FTP takie jak darmowa FileZilla oraz płatny Serv-U, a także Gene6 i Titan. Po instalacji klienta FTP, np. FileZilla, należy skonfigurować połączenie, podając nazwę użytkownika, hasło oraz adres serwera. Dokumentacja i pomoc programu są przydatne do dalszej konfiguracji i obsługi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA