logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizator napięcia na diodzie Zenera - dobór elementów

przemo01 13 Sty 2007 22:17 6665 1
REKLAMA
  • #1 3443102
    przemo01
    Poziom 2  
    Witam. Mam zaprojektować makietę laboratoryjną stabilizatora napięcia na diodzie Zenera. Dioda Zenera najlepiej aby była regulowana, więc wykorzystałem układ TL431 z dzielnikiem napięcia, podobno daje on regulację od 2,5 do 36 V. Czy jest to dobre rozwiązanie, czy istnieją jakieś inne regulowane diody zenera? I jak dobrać do tego R obciążenia, jaki rezystor obrotowy? i jak zabezpieczyć najlepiej ten układ? (schemat który stworzyłem przedstawiam poniżej)
    Załączniki:
    • Stabilizator napięcia na diodzie Zenera - dobór elementów stabilizator napięcia.JPG (12.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3443258
    tamam
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Przeciez to nie ma prawa dzialac.
    Brakuje tam jeszcze jednego rezystora (na linii zasilania +).
    W przypadku ukladu jaki masz teraz, to napiecie (z dobrego, niskoomowego zrodla napiecia) bedzie na obciazeniu zawsze takie samo, bez wzgledu na to, jak nastawisz potencjometr.
    Wartosc pradu obciazenia musi tylko byc pewna czescia wartosci pradu plynacego przez stabilizujacy uklad (diode Zenera lub TL431).
    Wszystko dobrane, by nie przekroczyc maksymalnej mocy strat na wszystkich elementach (jak dla napiecia 36V lub troche mniej).
    Np. Maksymalna moc strat dla TL431 przez napiecie = maksymalny mozliwy prad. Potem niech taki sam prad plynie przez obciazenie (wiec bedziesz mial i rezystancje). No i oblicz sobie wtedy ten brakujacy rezystor.
REKLAMA