Należy sprawdzić hydrostat- moze być do wymiany.
Idzie do niego węzyk od zbiornika lub jakiegoś węża- nie znam tego typu-należy odłaczyć wężyk od hydrostau i przepłukać woda nabrana do ust- po prostu wcisnąć tę wode tym wężykiem do zbiornika- jak sie nie da zdemontować przewód i udrożnić zarówno wężyk jak i krócieć przy karbowanym przewodzie.
Jest to niebezpieczny przypadek gdyż użytkowanie jej w tym stanie może zakończyć sie zniszczeniem grzałki albo uszkodzenie zbiornika jesli z plastiku lub nawet pożarem. Przed rozpoczęciem oczyszczania wyłacz z sieci !!!!!
Być może jset uszkodzony zawór- trzeba odłaczyć i podłączyć poza pralką podać zasilanie do zaworu , tylko zobacz na jakie napiecie są cewki-jeśli leci kiepsko zawór do wymiany.
CDnastąpi jak opiszesz co było póżniej
dziękuje panowie. Chociaż nie wiem czy cokolwiek ruszać bo ja się nie znam na pralkach i boje się. wynika z tego co napisane ze muszę ja rozkręcić a tego to nie wiem czy se poradzę. pozdrawiam.
Jak pobiera pół litra wody to napewno wydobywa się dymek ze zbiornika.
Pobrana ilość wody nie przykryje grzałki.W tym przypadku pozostaje wymienić tylko hydrostat lub wąż odpowietrzający oczyścić nagromadzonego szlamu?
Pozdrawiam
Andrzej
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Pralka Samsung P1203J pobiera jedynie około pół litra wody podczas każdego programu, co skutkuje praniem, ale pozostawianiem ubrań suchych. Przyczyną problemu jest najprawdopodobniej uszkodzony presostat (hydrostat), który kontroluje poziom wody w zbiorniku. Może być również niedrożny wąż odpowietrzający zbiornik, co powoduje błędne sygnały o napełnieniu. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę presostatu oraz oczyszczenie lub wymianę węża odpowietrzającego. Uszkodzony zawór wodny również może być przyczyną, dlatego warto go przetestować pod kątem napięcia cewek i drożności. Użytkowanie pralki z tym defektem jest niebezpieczne, może prowadzić do uszkodzenia grzałki, zbiornika lub nawet pożaru. Przed przystąpieniem do naprawy należy odłączyć urządzenie od zasilania. Wymiana i czyszczenie elementów wymaga rozkręcenia pralki, co może być trudne dla osób bez doświadczenia. Wygenerowane przez model językowy.