logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów.

stefcio 15 Sty 2007 00:38 3401 23
REKLAMA
  • #1 3447719
    stefcio
    Poziom 21  
    Ocena: 27
    Witam
    Dostałem to owe TV od kolegi za browara i wszystko niby cacy, obraz dobry, ale trzeszczy/szumi dzwięk na kilku programach TVP1, TVP2, TVN i kilku innych jedne marginalnie a niektóre nie da przez to oglądać. Niby odbiera cały zakres, bo na kablówce łapie wszystko poza kilkoma programami, które jak próbuje ręcznie ustawić to są, ale strasznie trzeszczą i nie da się ich zaprogramować.
    Brak oryginalnego pilota, na przyciskach w TV jedynie ustawienia kolorów i szukanie ręczne albo automatyczne programów.
    TV przyjechało kiedyś za granicy i kiedyś dawno kiedyś było przestrajanie.

I moje pytanko jest takie czy jest na tę przypadłość jakiś sposób?
    Jeszcze raz przestroić? Coś dolutować/wymienić? Nigdy tego nie robiłem, więc proszę wyrozumiałość.
    Pozdrawiam Stefcio.
    Załączniki:
    • Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów. S6000671.JPG (64.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów. S6000669.JPG (101.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów. głowica1.JPG (99.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3447746
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Witam !

Jak na antenie zwykłej odbiera dobrze to wymiana głowicy .
  • REKLAMA
  • #3 3447845
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    z tego co widzę na foto to najprawdopodobniej jest niewłaściwa fonia równoległa.czy aby ten tv nie był przywieziony z angli?jeśli tak to potrzebna jest fonia angielska.
  • #4 3447869
    stefcio
    Poziom 21  
    janren napisał:
    z tego co widzę na foto to najprawdopodobniej jest niewłaściwa fonia równoległa.czy aby ten tv nie był przywieziony z angli?jeśli tak to potrzebna jest fonia angielska.

Być może, ale czy fonia też będzie miała wpływ na to że nie mogę zaprogramować kilku programów?
  • #5 3448530
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    problem w tym że masz zwykłą fonie równoległą a powinno się do tego tv założyć fonię równoległą do kablówki która ma dużo leprze wydzielanie sygnału fonii i wąższe pasmo bo ta którą masz teraz nie dadaje się do kablówki
    a co do programów jeżeli są do ustawienia na ręcznym to znaczy że tv je odbiera tylko pewnie potrzebny dobry pilot do zaprogramowania
    a jezeli tv przywiezoiony z angli to jusz wiekszy problem bo trzeba by wymienić głowicę obsadzić brakujące elementy przełączyć procesor na odbiór całego pasma itd.
    może być jeszcze 1 problem jeżeli nie masz kilku programów z tego tv to może oznaczać że tv ma wąską głowice i trzeba by ją wynienić na pełnozakresową (hiperband) ale do tv sanyo polecam głowiće GDC bo inne nie chcą tam dobrze działać
  • REKLAMA
  • #6 3448593
    stefcio
    Poziom 21  
    Jaki jest koszt takiej usługi w zakładzie RTV? Bo coś czuje że sam sobie z tym nie poradzę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3448651
    h jaworski
    Specjalista AGD
    u mnie wymiana głowicy i fonii to około 100zł całość.
    ale praca nie jest skomplikowana jak ktoś umie się posługiwać lutownicą i odsysaczem to może sam sobie zrobić głowica bwedzie pasować bez przeróbki a fonia tak samo to by ciebie wyszedł koszt głowicy to 25zł a fonii 15zł czyli całośc do 40z
    co do samej głowicy to do sanyo na podobny temad odpowidałem tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic653738.html
  • #8 3452812
    stefcio
    Poziom 21  
    Jeśli chodzi o grzebanie pod tą blachą to coś tam było dolutowane.
    Tak jak na zdjęciu.
    A głowice wylutowałem i myślę pojechać z nią do sklepu, dostane jakąś uniwersalną czy musze znać symbol?
    A fonia to jest ta płytka przylutowana obok głowicy? Też nie będzie z nią problemów? Będzie pasować noga w nogę?
    Załączniki:
    • Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów. S6000674.JPG (146.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów. po głowicy.JPG (123.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 3452831
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Jak pojedziesz z głowicą do sklepu to Ci dobiorą .

W miejscu wylutowania głowicy masz na zdjęciu MB , bez głowicy
    włącz TV i zmierz to napięcie Najprawdopodobniej jest 12 v czasem jest 5 v i to napięcie podaj w sklepie .
  • #10 3452837
    stefcio
    Poziom 21  
    ALUŚ napisał:
    Jak pojedziesz z głowicą do sklepu to Ci dobiorą .

A ta fonia?
  • #11 3452841
    h jaworski
    Specjalista AGD
    jak pisałem wcześniej post wyżej z doświadczenia wiem że nie każda głowica w sanyo działa dobrze (niektóre szczególnie koreańskie delikatnie śnieżą ) dlatego polecam głowicę firmy GDC zakładałem kilka tego typu działały dobrze a za to po założeniu samsunga miałem zawsze lekko zaśnieżony obraz
    dlatego szukaj głowicy firmy GDC nie powinno być problemu z nabyciem
    co do fonii to kup fonię kablową najlepsza jest firmy MJM ale może też być OREGA jak będziesz ją zakładał to patrz na oznaczenia if ma trafić na if out na out i 12v na 12v bo wyprowadzenia mogą być trochę inaczej
  • #12 3452894
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Co do fonii to nie jestem przekonany !

Zrób tak zamontuj głowicę i sprawdź jak będzie dobrze to fonia niepotrzebna a jeżeli źle to wtedy ją wymień .

Głowica GDC potwierdzam to co napisał kolega H jaworski .
  • #13 3452985
    h jaworski
    Specjalista AGD
    a mi się wydaje że fonie trzeba wymienić bo u autora wystepują 2 problemy 1 to trzeszcząca fonia i 2 problem to brak kanałów
    i 1 problem usunie wymiana foni na kablową
    a 2 wymiana głowicy
    tylko przed wymianą głowicy dokładnie sprawdził bym których kanałó brakuje ,jeżeli są to kanały które leżą w paśmie vhf3 na końcu a zamiast je wybrać tv przełącza sie na pasmo uhf wo ewidętnie głowica do wymiany bo brakujące kanały leżą w paśmie hiperband którego to pasma głowica w tv nie posiada i trzeba ją wymienić na głowicę hiperbandową
  • #14 3455746
    stefcio
    Poziom 21  
    Tzn.: brakuje jakieś 2programów z całej oferty kablówki, ale mogę je ręcznie odszukać tyle, że masakratorsko trzeszczą tak, że głosu programu wogóle nie słychać aczkolwiek obraz jest OK! oglądać można ale nie da się zaprogramować.
    Jutro, max do piątku zainwestuję najpierw w nową głowice, pytałem w sklepie 28zł, fonia 15zł więc aż tak krytycznie nie jest.
    A te napięcia na tych punktach to IF-0, MB-11.7V, LB- chyba nie da się zmierzyć jakieś 1.5V i spadało, AGC-6.75V, HB-0.5V, TU-8.6V, U-11.7V
  • #15 3456756
    h jaworski
    Specjalista AGD
    czy te 2 stacje są na skraju zakresu?? jeżeli tak to można by sobie trochę pomóc i przesunąć cały zakres daną cewką w głowicy tak aby dało się te stacje zaprogramować, wtedy nie wymieniać głowicy tylko wymienic fonie ale trzeba by dokładnie znać rozmieszczenie stacji z całego zakresu na których kanałach są nadawane. sprawdz też zakres napięcia TU powinno być od prawie 0v do 30v ale aby to napiecie zmierzyć trzeba przeszukać cały zakres na strojeniu jak działa ci automatyczne strojenie to wyciągnij antenę wtedy pujdzie łatwiej
  • #16 3456795
    stefcio
    Poziom 21  
    30zł za głowice to jeszcze nie pieniądz i nie bardzo się znam na tych głowicach wole nie ingerować bo jeszcze cos narobię złego.

Panowie jeszcze jedna mała prośba bo w mojej mieścinie są dwa sklepy elektroniczne i w jednym pani nie potrafiła mi dobrać tej głowicy bo się jej piny nie zgadzały a w drugim niebyło nie niewiadomo kiedy będą.
    Na zdjęciu moja owa głowica proszę o wskazanie konkretnego modelu który mógłbym zamówić w jakimś sklepie internetowym i będzie pasował.
    Załączniki:
    • Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów. S6000679.JPG (94.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sanyo 14M1 model C14EA90D. Trzeszczy kilka programów. S6000677.JPG (94.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3456822
    stefcio
    Poziom 21  
    h jaworski napisał:
    najpierw sprawdz czy da się zrobić tą głowicę którą masz konktetną głowicę znajdziesz w linku którym podałem wcześniej firmy GDC

Wole nie dłubać bo i z czasem nie bardzo się wyrabiam mam jakieś 2godziny dziennie dla siebie, więc ta głowica http://www.eltexco.pl/go/_info/?id=5517&sess_id=c4b019ac5ac1800acae1d03097ad516e
    będzie pasować noga w nogę z moją? Bo moja ma o jedną nogę mniej.
  • #19 3456861
    h jaworski
    Specjalista AGD
    to przynajmniej sprawdz zakres strojenia głowicy bo możesz mieć za mały zakres i też będzie ci brakować stacji
    co do głowicy to musisz kupić tą o 1 nogę więcej to jest wyjście afc zrobisz tak że przez wezmiesz 2 opory jednakowej wartości np 10kom połączysz je szeregowo 1 koniec oporów do masy 2 do 12v a srodek do tej nogi taki dzielnik napiecia aby na tej nodze było około 6v stabilne
    mozna też podłączyć tą dodatkową nogę do masy czy też do 12v ale wtedy też były problemy z dostrojeniem stacji na końcach zakresów można też ją wcale nie podłączać ale wtedy czasami może następować odstrajanie się stacji
    orginalnej takiej głowicy z hiperbandem raczej nie dostaniezsz a ta na linku bedzie pasować sam takie zakładam
    może trochę nie pasować wysokośc gniazda antenowego ale wtedy dopiłujesz obudowę tv i po sprawie
  • #20 3456884
    stefcio
    Poziom 21  
    U mnie to miejsce na płytce pod tą brakującą nogę nazywa się „SB” a na TU podczas strojenia jest od 0V do 29,8V

A kolejna nowa wiadomość TV odbiera wszystkie! 58 kanały z kablówki tyle, że sam posiada 60kanłów a Polsat mi się dwa razy powtarza i TVP1, dlatego myślałem, że je ucina. Nauczyłem się także je programować, więc jeśli chodzi o odbiór wszystkich programów to jest malina, ale trzeszczą nadal:cry:
    W innych TV jak trzeszczy jakiś program to wystarczy zmienić tam jakiś system w mennu, tu tego nie mam.
    Co teraz? Rozumiem, że głowica jest OK.? Grzebać przy fonni?
  • Pomocny post
    #22 3460201
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Wprowadziłeś mnie w błąd pisząc , że brakuje kilku programów .

Głowica bez hiperbandu zachowuje się tak , że brakuje kilku programów a na innych głos jest też nieczysty .

Wtedy nie pisałbym o głowicy tylko o fonii .

Teraz kupić fonię równoległą MJM lub inną ale do telewizji kablowej .

I będzie malinka .
  • #23 3460557
    stefcio
    Poziom 21  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, kupiłem fonie MjM za 16zł i jest gitara. Temat uważam za zamknięty.
  • #24 3460610
    ALUŚ
    Poziom 36  
    To jeszcze kliknij na kłódkę .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Sanyo model 14M1 (C14EA90D) z trzeszczącym dźwiękiem na kilku programach kablowych mimo dobrego obrazu i odbioru większości kanałów. Przyczyną była niewłaściwa fonia równoległa, nieprzystosowana do sygnału kablowego, co powodowało zakłócenia dźwięku i trudności z programowaniem kanałów. Telewizor pochodził z Anglii, co mogło wymagać wymiany głowicy na pełnozakresową (hiperband) oraz dostosowania fonii. Zalecano wymianę głowicy na model firmy GDC, która dobrze współpracuje z tym modelem Sanyo, oraz zastosowanie fonii kablowej, np. marki MJM lub OREGA, zwracając uwagę na poprawne podłączenie wyprowadzeń (IF, 12V, out). Koszt wymiany głowicy i fonii w serwisie RTV wynosił około 100 zł, natomiast samodzielny zakup części to około 40 zł. Po wymianie fonii na MJM problem trzeszczącego dźwięku został rozwiązany, a odbiór wszystkich kanałów kablowych był poprawny. Dodatkowo omawiano kwestie strojenia głowicy i napięć na płytce, a także możliwość dostrojenia zakresu częstotliwości za pomocą cewek. Ostatecznie wymiana fonii okazała się kluczowa dla poprawy jakości dźwięku, a głowica GDC była rekomendowana jako optymalna do tego modelu telewizora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA