Uporalem sie z problemem "bledu 52"
Teraz mam problem ze skanerem,przez ok 4 minuty od wlaczenia drukarki swieci sie "Rozgrzewanie lampy skanera" ,wozek z lampa ZAWSZE wedruje ok 3-4 cm w lewo,zatrzymuje sie i koniec.Na wyswietlaczu pokazuje sie "Blad skanera-wyl zasilanie->wl zasilanie"
mrugaja rownoczesnie kontrolki faksu (sluchawka) i awarii (wykrzynik)
Swietlowka swieci
Drukowac mozna bez problemu,mozna wejsc do menu-wszystko jest ok
co zrobilem:
-wyczyscilem lustra,szybe i soczewke (spirytusem) poskladalem je tak jak byly
-wymienilem swietlowke (stara byla troche zmeczona,swiecila troche czerwono)
-Master reset (permanent storage init)
-soft reset (reinit FFS w Developers menu)
polaczenia elektryczne miedzy plyta glowna a skanerem sa ok (uszkodzone tasmy wymienione na nowe,sprawdzalem przejscia multimetrem)
chcialem zaktualizowac firmware ale niestety jest niedostepny na stronie hp
jedno co mnie zastanawia-wyswietlacz drukarki swieci slabo,nie znalazlem w menu mozliwosci zmiany kontrastu,przyszla mi do glowy mysl czy nie jest to problem zasilania..zreszta nie bede gdybal-prosze o pomoc,jestem dopiero raczkujacy w kwestii naprawy drukarek
Teraz mam problem ze skanerem,przez ok 4 minuty od wlaczenia drukarki swieci sie "Rozgrzewanie lampy skanera" ,wozek z lampa ZAWSZE wedruje ok 3-4 cm w lewo,zatrzymuje sie i koniec.Na wyswietlaczu pokazuje sie "Blad skanera-wyl zasilanie->wl zasilanie"
mrugaja rownoczesnie kontrolki faksu (sluchawka) i awarii (wykrzynik)
Swietlowka swieci
Drukowac mozna bez problemu,mozna wejsc do menu-wszystko jest ok
co zrobilem:
-wyczyscilem lustra,szybe i soczewke (spirytusem) poskladalem je tak jak byly
-wymienilem swietlowke (stara byla troche zmeczona,swiecila troche czerwono)
-Master reset (permanent storage init)
-soft reset (reinit FFS w Developers menu)
polaczenia elektryczne miedzy plyta glowna a skanerem sa ok (uszkodzone tasmy wymienione na nowe,sprawdzalem przejscia multimetrem)
chcialem zaktualizowac firmware ale niestety jest niedostepny na stronie hp
jedno co mnie zastanawia-wyswietlacz drukarki swieci slabo,nie znalazlem w menu mozliwosci zmiany kontrastu,przyszla mi do glowy mysl czy nie jest to problem zasilania..zreszta nie bede gdybal-prosze o pomoc,jestem dopiero raczkujacy w kwestii naprawy drukarek