logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić fartuch w pralce Polar PS663BIO przez telefon?

katoda 06 Wrz 2003 20:18 13139 8
REKLAMA
  • #1 318744
    katoda
    Poziom 20  
    Ocena: 51
    Witam! Mam pytanie jak w temacie. model pralki PS663BIO.

Kumpel się męczy a ja nigdy tego nie robiłem. W dodatku mam mu pomuc przez telefon... :(
  • REKLAMA
  • #2 318783
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    1.Otwierasz wieko(dwie śrubki krzyżowe po bokach wieka).
    2.Zciągasz kołnierz fartucha od strony drzwiczek.
    3.Odkręcasz śrubę na wielkiej obejmie zamykającej kocioł(ostrożnie bo na tym deklu przytwierdzona jest przeciwwaga i trochę waży).
    4.Cały dekiel wraz z przeciwwagą i fartuchem wyciągnąc do góry.
    5.Zdemontować stary fartuch z dekla,założyć nowy pamiętając o założeniu nowego 0-ringu na kołnierzu fartucha od strony dekla.
    6.Składać w odwrotnej kolejności.
    Hej.
  • REKLAMA
  • #3 318845
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    przy montażu lepiej pralkę położyć na tył,łatwiej wkłada się przeciwwagę,radzę wymienić też uszczelkę przeciwwagi :D
  • #4 318846
    obet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    można zrobić to nie ściągając ((dekla))
    lecz zakładając trzeba posmarować sobie ręce np. płynem do garów żeby były śliskie dobrze jest kiedy jesteśmy obdarowani długimi oraz cienkimi palcami
    nie stety opis nic tu nie da trzeba to poprostu zobaczyć
    ale jest to możliwe sam tak zakładałem
  • REKLAMA
  • #5 318897
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Posmarować należy brzeg fartucha . smarując ręce nic nimi nie zrobisz. :D :wink:
  • #6 319096
    obet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    faktycznie lechm56 masz rację robiłem to jakieś 4-5 lat temu mogłem zapomnieć :) żeczywiście smaruje się brzeg fartucha
  • REKLAMA
  • #7 319142
    jarek.agd
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Polecam posmarować wręgę fartucha klejem budapren można uniknąć przykrych niespodzianek tak samo lepiej posmarować klejem uszczelkę między zbiornikiem a płaszczem. W ten sposób można uniknąć zbędnego rozbierania jeszcze raz. Pozdrawiam wszystkich. :)
  • #9 322981
    yaris007
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    witam
    jeżeli jest nowy fartuch i nowa uszczelka to nie trzeba żadnego kleju!!!!!!!!!!!!
    wyciągnij stary fartuch - nowy fartuch posmaruj płynem do naczyń w miejscu gdzie fartuch łaczy się ze zbiornikiem (tylko dokładnie)-następnie należy dokładnie paluszkami ułożyć (w rowku)-ostatnia czynność to posmarować oring(uszczelkę) płynem i założyć w rowku na zewnętrznej stronie fartucha jedną ręką trzymasz oring w dolnej części(lub wkładasz śrubokręt) a drugą wciskasz go objeżdżając wkoło fartucha-jeżeli jest mała szczelina między bębnem a zbiornikiem to możesz to zrobić śrubokrętem
    w razie pytań GG 4042418
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W celu wymiany fartucha w pralce Polar PS663BIO należy najpierw zdjąć wieko pralki odkręcając dwie śrubki po bokach. Następnie zdejmuje się kołnierz fartucha od strony drzwiczek i odkręca śrubę na obejmie zamykającej kocioł, uważając na przeciwwagę zamocowaną do dekla. Cały dekiel z przeciwwagą i fartuch wyciąga się do góry. Stary fartuch demontuje się z dekla, zakładając nowy wraz z nowym oringiem na kołnierzu fartucha od strony dekla. Przy montażu zaleca się położyć pralkę na tył, co ułatwia wkładanie przeciwwagi. Fartuch należy posmarować płynem do naczyń lub silikonem (np. o zapachu octu) na brzegu łączącym się ze zbiornikiem, co ułatwia montaż i zapobiega uszkodzeniom. Niektórzy radzą smarować klejem budapren, jednak częściej polecany jest silikon. Oring uszczelniający również warto posmarować płynem do naczyń i dokładnie ułożyć w rowku. Montaż wykonuje się w odwrotnej kolejności demontażu. Możliwe jest także założenie fartucha bez zdejmowania dekla, jednak wymaga to wprawy i odpowiednich warunków (śliskie ręce, cienkie palce).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA