logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ominąć sygnały blokujące nagrywanie przy przegrywaniu VHS na DVD?

osazbi 16 Sty 2007 19:27 5167 6
REKLAMA
  • #1 3450280
    osazbi
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam sporą kolekcję filmów na kasetach VHS. Niedawno kupiłem stacjonarną nagrywarkę DVD, i chciałbym te filmy przegrać na płyty DVD. Jednak przy próbie kopiowania nagrywarka wyświetla komunikat "wykryto sygnały blokujące nagrywanie". Mam pytanie w związku z tym, czy jest jakaś możliwość przegrania tych filmów?
    Czytałem że są jakieś korektory sygnału video, ale nie wiem gdzie je można kupić, i za ile. Cena też gra tutaj rolę, bo dla 15 kaset nie ma sensu wydawać setki złotych. A może coś takiego można zrobić samemu. Szukałem na elektrodzie, ale nic takiego nie znalazłem.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3465625
    osazbi
    Poziom 11  
    Czy można do niego gdzieś kupić płytkę drukowaną.
    Jest taki "korektor video" w sklepie cyfroniki, ale nie wiem czy tak samo działa, opis jest lakoniczny a zdjęcie niezbyt wyraźne.
  • REKLAMA
  • #6 3475295
    osazbi
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki, ale gdzie?
  • #7 3476913
    osazbi
    Poziom 11  
    Witam.
    Dziękuję wszystkim za informacje i "oj" za schemat , spróbuję to zmontować własnymi siłami.
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kolekcję filmów na kasetach VHS i chce je przegrać na płyty DVD za pomocą stacjonarnej nagrywarki DVD. Napotyka jednak problem sygnałów blokujących nagrywanie, które uniemożliwiają kopiowanie. W dyskusji pojawiła się informacja o układzie elektronicznym z PE (prawdopodobnie PE40106 lub podobny układ scalony), który skutecznie usuwa sygnały blokujące podczas przegrywania kaset kodowanych. Do układu dołączono również korektor barwy tonu dla poprawy jakości dźwięku. Nie ma gotowych płytek drukowanych do kupienia, ale dostępne są wzory płytek, które można samodzielnie wykonać. Wspomniano również o "korektorze video" dostępnym w sklepie Cyfronika, jednak nie jest on przeznaczony do zdejmowania blokad sygnału. Schematy i szczegóły techniczne można uzyskać na forum lub w prywatnej korespondencji. Autor planuje samodzielnie zmontować układ na podstawie udostępnionych schematów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA