logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena cb w bloku mieszkalnym, a przepisy prawne i uzgodnien

dj.janek 16 Sty 2007 20:16 10882 19
REKLAMA
  • #1 3450582
    dj.janek
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Mam takie pytanie: chciałbym zamontowac antenę cb na dachu bloku mieszkalnego. Mieszkam na 1 pietrze, blok ma tylko 4 piętra. Na ostatnim mieszka fajny sasiad. Pytanie moje brzmi: Czy i kto musi wyrazic zgodę na postawienie takiej anteny na dachu bloku i co ja powinienem spełnic oraz jaką najlepiej antenę zastosować.:idea:.
    Bardzo proszę o odpowiedz. A co z długościa kabla?:idea:
  • REKLAMA
  • #2 3450758
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Lepiej dogadaj się z sasiadem i zamontuj na jego poręczy balkonowej maszcik a na nim antenkę. Będzie prościej. Na duchu ... to ci zaraz powiedzą, że nie można. Jak przyniesiesz pismo które ich przekona to powiedzą, że można ale musisz ją tak zamontować żeby nie naruszyć konstrukcji dachu, nie ingerować w komin itd itd zawsze będzie wykręt.
  • #3 3454667
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 40
    medicb napisał:
    zamontuj na jego poręczy balkonowej maszcik a na nim antenkę.

Najlepiej maszt ustawic w rogu balkonu, a nie montowac na poreczy - wysokosc masztu musi byc taka, zeby cala antena byla ponad dachem.
    Tez odradzam wystepowanie do wlasciciela budynku o pozwolenie na zainstalowanie anteny na dachu. Jesli nie ma innego wyjscia to nalezy wystapic o "ustalenie warunkow na zainstalowanie anteny". a w przypadku gdy odpowiedzi nie bedzie - zgodnie z przepisami przyjmuje sie nie ustalono zadnych dodatkowych warunkow czyli mozna zaistalowac.
    Gdyby wymyslone zostaly jakies warunki nie do spelnienia np uzyskanie zgody wszystkich lokatorow, to oczywoiscie nalezy wyslac zapytanie o podanie podstawy prawnej i koniecznie zanaczyc ze w przypadku braku odpowiedzi uznaje sie warunek za nie obowiazujacy. Wlasciciel nie moze wymyslac dowolnych warunkow ani odmawiac bez uzasadnienia. Uzasadnieniem odmowy nie moga byc zadne domniemania, tzn obawa o uszkodzenie dachu albo o zaklocenia.
  • REKLAMA
  • #4 3465103
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    Polecam lekturę załącznika. Może to pomoże w rozwiązaniu problemu. Informacje znalezione kiedyś w Internecie. Nie są mojego autorstwa.
    Załączniki:
    • Instalacja anten.rar (1.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 3469292
    szajbna
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Nie wiem dla czego odradzacie montaż na dachu bloku. Ja mieszkam w 10 piętrowcu i załatwienie pozwolenia nic mnie nie kosztowało. Idziesz do spółdzielni do pana z działu technicznego (taki gość co się zajmuje technicznymi aspektami) i przedstawiasz mu sprawę . Czyli co i jak najlepiej rysunek. Potem składasz wnioek i czekasz na posiedzenie najlepiej samemu sie tam udać zeby w razie pytań mozna było obronić swój projekt.
    Ja tak zrobiłem mam pozwolenie na montaż użytkowanie i konserwacje. Oczywiscie po montażu pan z technicznego przyszedł odebrać mój maszt ale jak zrobi sie coś ok to nie ma problemu.
    Takze nie warto sie poddawać trzeba próbować.
  • #6 3472002
    ubidigi
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    sp8gsc napisał:
    medicb napisał:

Najlepiej maszt ustawic w rogu balkonu, a nie montowac na poreczy - wysokosc masztu musi byc taka, zeby cala antena byla ponad dachem.
    Tez odradzam wystepowanie do wlasciciela budynku o pozwolenie na zainstalowanie anteny na dachu. Jesli nie ma innego wyjscia to nalezy wystapic o "ustalenie warunkow na zainstalowanie anteny". a w przypadku gdy odpowiedzi nie bedzie - zgodnie z przepisami przyjmuje sie nie ustalono zadnych dodatkowych warunkow czyli mozna zaistalowac.
    Gdyby wymyslone zostaly jakies warunki nie do spelnienia np uzyskanie zgody wszystkich lokatorow, to oczywoiscie nalezy wyslac zapytanie o podanie podstawy prawnej i koniecznie zanaczyc ze w przypadku braku odpowiedzi uznaje sie warunek za nie obowiazujacy. Wlasciciel nie moze wymyslac dowolnych warunkow ani odmawiac bez uzasadnienia. Uzasadnieniem odmowy nie moga byc zadne domniemania, tzn obawa o uszkodzenie dachu albo o zaklocenia.

Bzdury piszesz rodem z zebrania kolektywu partyjnego.
    Jeśli chcesz wejśc na mój dach i postawić tam cokolwiek, i do tego wystosujesz do mnie jakieś pismo o nazwie "ustalenie warunkow na zainstalowanie anteny" ja nie odpowiem na nie - bo mi się niechce, a ty postawisz tam choćby pręcik to uwierz drogo by Cię to kosztowało - dopóki to MÓJ dach.
    Może nauczono Cię że istnieje coś takiego jak własność społeczna - czyli niczyja - ale uwierz Nikt nie może naruszyć mojego posiadania.
    I obojętnie czy się nazywam Skarb Państwa, Gmina, Spółdzielnia, Wspólnota Mieszkaniowa, Kamienicznik czy też Ubidigi. Dopóki coś jest moje to Ty możesz tylko na to popatrzeć o ile Ci na to Pozwolę.
    Nie siej głupot
    Natomiast podejście do sprawy przez szajbna jest esencją problemu. Oni nie muszą ale mogą, a jak się to zrobi umiejętnie : projekty, odbiory uzgodnienia itp. to efekt co prawda nie murowany ale z dużym prawdopodobieństwem pozytywny.
  • #7 3473153
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    ubidigi napisał:
    sp8gsc napisał:
    medicb napisał:

Bzdury piszesz rodem z zebrania kolektywu partyjnego.
    Jeśli chcesz wejśc na mój dach i postawić tam cokolwiek, i do tego wystosujesz do mnie jakieś pismo o nazwie "ustalenie warunkow na zainstalowanie anteny" ja nie odpowiem na nie - bo mi się niechce, a ty postawisz tam choćby pręcik to uwierz drogo by Cię to kosztowało - dopóki to MÓJ dach.
    Może nauczono Cię że istnieje coś takiego jak własność społeczna - czyli niczyja - ale uwierz Nikt nie może naruszyć mojego posiadania.
    I obojętnie czy się nazywam Skarb Państwa, Gmina, Spółdzielnia, Wspólnota Mieszkaniowa, Kamienicznik czy też Ubidigi. Dopóki coś jest moje to Ty możesz tylko na to popatrzeć o ile Ci na to Pozwolę.
    Nie siej głupot
    Natomiast podejście do sprawy przez szajbna jest esencją problemu. Oni nie muszą ale mogą, a jak się to zrobi umiejętnie : projekty, odbiory uzgodnienia itp. to efekt co prawda nie murowany ale z dużym prawdopodobieństwem pozytywny.

Bzdury to ty piszesz ...
    A jaki to Twój dach? Jeżeli jesteś mieszkańcem bloku ... bo jeżeli wypowiedziałeś się za całą spółdzielnię to wystawiłeś się na kpiny. Więc powiedz mi jaki to twój dach?
    Dachem nadzoruje spółdzielnia i to ona jest odpowiedzialna za jego stan. Ty jako mieszkaniec masz tylko PŁACIĆ i ma ci nie kapać na głowe!
    Nie wiem czy wiesz że istnieje cos takiego jak konstytucja która mówi że obywalet ma prawo wymagać. Jeżeli ktoś sprawuje władze nad dachem a nie pozwala komuś zamontować sobie na nim anteny to MA OBOWIĄZEK SAMEMU spełnić takie warunki aby użytkownik/lokator mógł korzystać z usług RTV i powinien takową instalacje zapewnić! Nie wiem czy znasz przepisy ale
    CB jest radiem obywatelskim i choć do standadowo chyba nikt takiej instalacji nie kładzie to masz prawo jej wymagać ... Jeżeli mineło 30 dni od daty wystąpienia z pismem do spółdzielni a ty nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi masz prawo wejść na dach i montować antenę w taki sposób aby nie naruszyć jego konstrukcji. Mam nadzieję że teraz kolega sp8gsc cos ci dopowie.
  • #8 3473927
    ubidigi
    Poziom 15  
    medicb napisał:
    Bzdury to ty piszesz ...
    A jaki to Twój dach? Jeżeli jesteś mieszkańcem bloku ... bo jeżeli wypowiedziałeś się za całą spółdzielnię to wystawiłeś się na kpiny. Więc powiedz mi jaki to twój dach?
    Dachem nadzoruje spółdzielnia i to ona jest odpowiedzialna za jego stan. Ty jako mieszkaniec masz tylko PŁACIĆ i ma ci nie kapać na głowe!

Przeczytaj uważniej co napisałem.
    ubidigi napisał:
    I obojętnie czy się nazywam Skarb Państwa, Gmina, Spółdzielnia, Wspólnota Mieszkaniowa, Kamienicznik czy też Ubidigi. Dopóki coś jest moje to Ty możesz tylko na to popatrzeć .

Zauważ, że antena CB czy krótkofalarska to trochę co innego anieżeli RTV.
    medicb napisał:
    Jeżeli mineło 30 dni od daty wystąpienia z pismem do spółdzielni a ty nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi masz prawo wejść na dach i montować antenę w taki sposób aby nie naruszyć jego konstrukcji. Mam nadzieję że teraz kolega sp8gsc cos ci dopowie.

Nie rozumiem Twego jadu. Nie byłbym taki pewny z tym wchodzeniem na dach. Jak tak twierdzisz to podaj mi podstawę prawną !!!! Co do spółdzielni to polecam Ci lekturę w postaci ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych. A jak już ją przeczytasz to się pewnie dowiesz że będąc lokatorem to jesteś jedynie członkiem spółdzielni, a Twoje mieszkanie nie należy do Ciebie to majątek osoby prawnej będącej Spółdzielnią Mieszkaniową. Jeśli posiadasz spółdzielcze mieszkanie własnościowe to się dowiesz, że posiadasz jedynie ograniczone prawo rzeczowe w postaci spółdzielczego prawa do lokalu mieszkalnego, więc choć masz prawo nim dysponować to tak naprawdę nie jest one Twoje. Są to podstawowe zasady prawa spóldzielczego.
  • #9 3474182
    sp8gsc
    Poziom 26  
    medicb napisał:

... Jeżeli mineło 30 dni od daty wystąpienia z pismem do spółdzielni a ty nie otrzymałeś żadnej odpowiedzi masz prawo wejść na dach i montować antenę w taki sposób aby nie naruszyć jego konstrukcji. Mam nadzieję że teraz kolega sp8gsc cos ci dopowie.

Dokladnie o to chodzilo. Ja wiem ze wiekszosc pism skierowanych do wspolnot mieszkancow , spoldzieli itp z "prosba o zezwolenie na zaistalowanie anteny" konczy sie tym, ze albo nie otrzymuje sie odpowiedzi wcale albo otrzymuje sie odmowe uzasadniona tym, ze moze ulec uszkodzeniu dach i moga wystapic zaklocenia. (czyli jakies niczym nie uzasadnione domniemania)
    Zapewnianianie o tym ze wszelkie ewntualne uszkodzenia dachu zastana zaprawione na koszt instalujacegi anten prawie nigdy nie wplywa na zmiane decyzji. Z wiekszoscia wlascicieli dachow w ogole nie ma zadnej rozmowy - nie i koniec.
    Oczywiste jest ze montowaie anteny na dachu jest najlepsze i nikt tego nie odradza, ale sa problemy i moim zdaniem najlepiej probowac obejsc je wlasnie w ten sposob. Kazdy moze jednak zrobic jak sam chce.
  • REKLAMA
  • #10 3476847
    ubidigi
    Poziom 15  
    Co w dalej nie zmienia problemu, bo jeśli powiedzą nie, to nie. A jak nic nie odpowiedzą to też nie masz prawa nic zakładać.
    Jasne, że wystąpienie z pismem zatytułowanym "ustalenie warunkow na zainstalowanie anteny" ma zupełnie inny wydźwięk psychologiczny aniżeli pismo o tytule: "prosba o zezwolenie na zainstalowanie anteny".
    Mnie pomimo moim zdaniem dobrze sporządzonego wniosku o ustalenie warunków, łącznie z projektami oraz zobowiązaniem do ubezpieczenia anten (OC) spóldzielnia odpowiedziała krótko NIE. Co zresztą nie przeszkodziło w postawieniu anten na dachu. Spóldzielnie mam 50 m od domu i każdy pracownik łącznie z prezesem wręcz się obija o nie. Póki co stoją ale może kiedyś nastać ten dzień że każą je zdjąć.
  • #11 3476881
    dj.janek
    Poziom 13  
    Czyli ubidigi mam rozumiec ,że mam sporzadzic takie pismo do spółdzielni i jesli nawet nie odpowiedza to i tak mam antenke postawić?
    A druga sprawa ja mieszkam na 1 piętrze blok jest 4 piętrowy co z długością kabla jesli antenka bedzie na dachu- czy to nie będzie tłumić? sygnału
  • #12 3476962
    7grafii
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    Witam!
    Moja rada:Daj sobie spokój z tym dachem!
    Sam powiedziałes,że masz fajnego sąsiada na czwartym piętrze-dogadaj się z nim.Przedłóż maszt o te dwa metry i efekt ten sam jakby stała na dachu.
    Przerabiałem ten temat juz kilka razy i uwiez nie warto...
    A co do tłumienia to poprostu załóż dobry przewód np;RG 213.
    Pozdrawiam!
  • #13 3477485
    ubidigi
    Poziom 15  
    dj.janek napisał:
    Czyli ubidigi mam rozumiec ,że mam sporzadzic takie pismo do spółdzielni i jesli nawet nie odpowiedza to i tak mam antenke postawić?

Niestety nie. Jeśli powiedzą nie lub wcale nie odpowiedzą to nie masz prawa tam nic zakładać.
    Ja postawiłem na własną odpowiedzialność bez zgody spółdzielni. Mogą kazać mi to zdjąć, liczę się z tym. Chciałem to ubezpieczyć, ale ubezpieczyciel powiedział że nie zrobi mi tego jesli mam ją bez zgody właściciela czyli spółdzielni. Jak na razie (odpukać) nic z tym się nie dzieje, regularnie sprawdzan i konserwuję, dach też był remontowany a Prezes codziennie rano jak stawia samochód to widzi ją. Mam dach dwuspadzisty, więc wszystko widać jak na dłoni.
  • #14 3477538
    dj.janek
    Poziom 13  
    7grafii rozmawiałem z sasiadem. Wstępnie sie zgodził ale ma jednak jakieś dziwne przekonanie ,ze jeśli zostanie zamieszczona antenka na maszcie i poręczy to :" będą występoać drgania, tłucznie sie barirki lub całej konstrukcji" niewspomne juz o obawie przed piorunem-
    ponizej zamieszczam fotke balkony na 4 piętrze. Jak najlepiej i gdzie w tym wypadku ja zamontować? Tak jak pisał sp8gsc " Najlepiej maszt ustawic w rogu balkonu, a nie montowac na poreczy - wysokosc masztu musi byc taka, zeby cala antena byla ponad dachem".Dodam jeszcze,ze jest to ostatnia klatka w bloku i w odległości około 2 -3 m poprowadzony jest piorunochron. Czy on coś w tym wypadku pomoze czy musi być osobna instalacja?
  • REKLAMA
  • #15 3477779
    7grafii
    Poziom 16  
    Ocena: 74
    Podzielam zdanie kolegi:Antene najlepiej zamontować w narozniku balkonu.Ja tak miałem przez 8lat,antena Spectrum 2000 i 5metrowa rura o przekroju 4,5cm i mój balkon wytrzymał..
    A co do piorunochronu,to niestety musisz zrobić oddzielną instalacjęi ewentualnie połączyć masz anteny z istniejącą juz na bloku instalacją.
  • #16 3479299
    Renegat_pol
    Poziom 21  
    Ocena: 42
    dj.janek napisał:
    7grafii rozmawiałem z sasiadem. Wstępnie sie zgodził ale ma jednak jakieś dziwne przekonanie ,ze jeśli zostanie zamieszczona antenka na maszcie i poręczy to :" będą występoać drgania, tłucznie sie barirki lub całej konstrukcji" niewspomne juz o obawie przed piorunem-
    ponizej zamieszczam fotke balkony na 4 piętrze. Jak najlepiej i gdzie w tym wypadku ja zamontować? Tak jak pisał sp8gsc " Najlepiej maszt ustawic w rogu balkonu, a nie montowac na poreczy - wysokosc masztu musi byc taka, zeby cala antena byla ponad dachem".Dodam jeszcze,ze jest to ostatnia klatka w bloku i w odległości około 2 -3 m poprowadzony jest piorunochron. Czy on coś w tym wypadku pomoze czy musi być osobna instalacja?

Zajrzyj do mojego załącznika. Tam masz wszystko opisane.
  • #17 3479440
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    ubidigi napisał:
    dj.janek napisał:

Niestety nie. Jeśli powiedzą nie lub wcale nie odpowiedzą to nie masz prawa tam nic zakładać.
    Ja postawiłem na własną odpowiedzialność bez zgody spółdzielni. Mogą kazać mi to zdjąć, liczę się z tym. Chciałem to ubezpieczyć, ale ubezpieczyciel powiedział że nie zrobi mi tego jesli mam ją bez zgody właściciela czyli spółdzielni. Jak na razie (odpukać) nic z tym się nie dzieje, regularnie sprawdzan i konserwuję, dach też był remontowany a Prezes codziennie rano jak stawia samochód to widzi ją. Mam dach dwuspadzisty, więc wszystko widać jak na dłoni.

powiedz mi dlaczego tak uważasz? i jeszcze odradzasz innym choć sam masz....? Niech kolega napisze pismo jeżeli dostanie negatywa to się odwołuje, mamy taką instytucje jak PZK która pomaga ciągle wszystkich radiowcą w walce ze spółdzielniami... Wkońcu płaci za dach to kawałek tego dachu równiez jest jego...
    A co do braku odpowiedzi z spółdzielni to można zamontować antene wystarczy napisać to w tym wniosku " w przypadku braku odpowiedzi z państwa strony, zakładam że odpowiedz jest pozytywna"

PS. 14 lat mieszkałem na piątkowie w Poznaniu, to niedosyć że na moim wieżowcu ma działalność klub krótkofalowców (SP3PSM), to jeszcze mój ojciec dostał pozwolenie na antene CB...
  • #18 3482613
    sp8gsc
    Poziom 26  
    ubidigi napisał:
    Co w dalej nie zmienia problemu, bo jeśli powiedzą nie, to nie. A jak nic nie odpowiedzą to też nie masz prawa nic zakładać.

Obawiam sie, że bardzo ją zmienia.
    Jeśli na prosbę "o zezwolenie na zainstalowanie anteny" otrzymasz odpowiedź negatywna, to rzeczywiście wtedy stawiasz bezprawnie. (nie "na własna odpowiedzialnośc").
    Jeśli jednak na pismo "o ustalenie warunków zainstalowania" nie otrzymasz żadnej odpowiedzi, to jest zupełnie inna sytuacja. Zauważ ze właściciel dachu zostal POINFORMOWANY o zamiarze postawienia anteny. Skoro nie zareagował to należy domniemywac ze sie ZGADZA :!:- nie wynaczył przecież żadnych warunków. Wystarczy ze spełnisz warunki bezpieczeństwa oraz oczywiście ewentualnie wymagania nadzoru budowlanego, ktory musisz powiadomic o zamiarze postawienia anteny o ile wysokosc masztu przekracza 3m.
    PS. w przypadku ustalenia przez wlasciciela jakichkolwiek warunkow nalezy natychmiast wystapic do niego z pismem o podanie podstawy prawnej żądania spełnienia tych warunków. Oczywiscie z klauzula, że w przypadku braku odpowiedzi uważasz ustalone warunki za bezprawne (albo bezprawnie ustalone), a wiec nie masz obowiazku ich spelnic.
    gimof napisał:
    ....wystarczy napisać to w tym wniosku " w przypadku braku odpowiedzi z państwa strony, zakładam że odpowiedz jest pozytywna" ...
    Moga napisac, ze nie wyrazaja zgody i co wtedy?..., albo uzaleznic ja od zebrania zgody od wszystkich lokatorów albo wyznaczyc inne jeszcze bardziej bzdurne warunki. Moj sposob jest lepszy. Bardzo trudno bedzie wlascicielowi zabronic postawienia anteny, bo nikt go nie pyta czy sie zgadza tylko jakie moze wyznaczyc warunki, a tego to raczej nikt nie wie - hi. Zanim znajdzie to minie termin (1 miesiac) i "pies pogrzebany". Mozna stawiac
  • #19 3482675
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Jezeli mieszkanie jest wlasnosciowe, to posiadasz "udzialy" w powierzchiach uzytkowanych przez wszystkich lokatorow: Kawalek dachu jest tez Twoj.

Poza tym czas odpowiedzi na takie pismo spoldzielnia/wlasciciel/zarzadca budynku ma okreslony czas. Jezeli nie dostaniesz jakiejkolwiek odpowiedzi, oznacza to, ze jest ona domyslnie POZYTYWNA i mozesz stawiac antene.

Na szczescie swoje pozwolenia zalatwialem w 1990 roku. Wtedy nie bylo problemow, bo CB radio praktycznie nie istnialo.
    Z CB wyroslem i teraz na maszcie mam kilka anten na rozne pasma.

Zawsze warto jest sprobowac. Nie kazdy kladzie klody pod nogi.
  • #20 3498990
    dj.janek
    Poziom 13  
    Dziekuje Wszystkim, którzy wypowiedzieli się na tym forum w tym temacie. postanawiam zamknac ten temat Rozumiem wszystko teraz. Pozostaje mi napisać pisemko i zobaczyc co bedzie sie działo. Pozdrawiam. :D :D

Podsumowanie tematu

✨ Montaż anteny CB na dachu bloku mieszkalnego wymaga uzyskania zgody właściciela dachu, którym zwykle jest spółdzielnia mieszkaniowa lub wspólnota. Zaleca się złożenie pisma o "ustalenie warunków na zainstalowanie anteny" z projektem i zobowiązaniem do spełnienia wymogów technicznych oraz bezpieczeństwa. Brak odpowiedzi w ustawowym terminie (około 30 dni) może być traktowany jako zgoda domniemana, co pozwala na montaż anteny pod warunkiem spełnienia wymagań. Odmowa musi być uzasadniona i oparta na podstawie prawnej. Montaż bez zgody jest ryzykowny i może skutkować nakazem demontażu. Alternatywnie można zamontować maszt na balkonie sąsiada z wyższego piętra, co bywa prostszym rozwiązaniem. Długość kabla antenowego ma znaczenie dla tłumienia sygnału; zaleca się stosowanie przewodów niskostratnych, np. RG-213. Antena powinna być zamontowana tak, aby cała konstrukcja wystawała ponad dach, a maszt stabilny, najlepiej w narożniku balkonu. W przypadku instalacji piorunochronu konieczne jest wykonanie osobnej instalacji uziemiającej antenę, którą można połączyć z istniejącym systemem budynku. Przykładowym modelem anteny używanej na balkonie jest Spectrum 2000 z masztem o średnicy 4,5 cm i długości 5 m. W dyskusji podkreślono znaczenie znajomości prawa spółdzielczego oraz przepisów budowlanych dotyczących instalacji anten, a także konieczność zachowania bezpieczeństwa i estetyki konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA