logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować przetwornicę DC-AC 12V na 230V 1200W? Pytania o schemat i komponenty

cristof_w 16 Sty 2007 20:22 2097 8
REKLAMA
  • #1 3450625
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam Was.
    DO tej pory bawiłem się przetwornicami DC - DC i AC -DC, zatem mam już troszkę doświadczenia i wiedzy, nie jestem laikiem, mimo to mam parę pytań do Was gdzyż mierzę się teraz ze zbudowaniem na własne potrzeby przetwornicy DC -AC.
    Parametry:
    wejście 12 V, akumulator
    wyjście 230V , 50Hz, moc...chciałbym mieć z 5 Amperasów, zatem około 1200 Watów chciałbym uzyskać.

Przedstawiam poniżej schemat i, jak zawsze pytanka.

Używam tranzystorów MOSFET (na duże prądy, o małej RDSon). Czy dobrze je umieściłem na schemacie? Chodzi mnie o położeni Dren Żródło względem siebie.
    Na wejścia muszę zapodać naprzemian sygnały o częstotliwości 50Hz. Jaka powinna być amplituda tych sygnałów?

Dalej...np. transformator 230/2x9V będzie dobry? Ktoś nawijał sam uzwojenia? Trafo na duże prądy są potwornie drogie a ja mam mozliwość nawinięcia uzwojenia, tylko nie znam się na obliczeniu przekładni. czy jest to trudne?
    Czy ten uproszczony schemat jest wogóle poprawny?
    Czy na wyjściu uzyskam rzeczywiscie sinusoidę czy coś sinusoidopodobne? Jeżeli tak to co trzeba jeszcze zrobić?
    Noi ostatnie, najważniejsze pytanie. Jaki scalak polecacie, czego użyć do wygenerowania sygnału o odpowiedniej amplitudzie i częstotliwości 50Hz? Timer 555? A może uC i jakiś driverek? Chociaż wolałbym uC niestosować.
    Proszę o odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
    P.S
    Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?Jeżeli o czymś zapomniałem. Nad ograniczeniem prądowym i zabezpieczeniami pomyślę dopiero w dalszej fazie projektowania układu.
    Załączniki:
    • Jak zbudować przetwornicę DC-AC 12V na 230V 1200W? Pytania o schemat i komponenty Schemat.JPG (40.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3450765
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Poszukaj sobie jakiś gotowych projektów i zrób na razie przetwornicę 300W. Według twoich wypowiedzi jesteś laikiem i jeszcze dużo nauki przed tobą.
  • REKLAMA
  • #3 3450911
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Porywasz się Kolego na głęboką wodę, gdyż jak widać masz bardzo małe doświadczenie w tego typu projektach. Pozatym takich przetwornic obecnie nie opłaca się budować samemu - spójrz na ceny fabrycznych urządzeń na Allegro...
  • REKLAMA
  • #4 3451227
    cristof_w
    Poziom 17  
    Mam doświadczenie w DC - DC i AC - DC, ale DC - AC nie...I jak w tamtych przypadkach mam sporo materiałów tak w tym akurat jak na lekarstwo. Znalazłem dwa schematy i je analizuję.
    Co do kosztów...podstawowy koszt myślę, że nie jest taki straszny, dwa tranzystory, scalak rezystory, kondensatory...trafo jest okrutnie drogie, ale może da radę nawinąć :)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 3452137
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6162
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: Zasilanie układów elektronicznych
  • #6 3454089
    cristof_w
    Poziom 17  
    Ktoś może coś poradzić w tym temacie?
    Byłbym wdzięczny.
    Pozdrawiam.
  • #7 3454297
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    witam
    zalezy co kolega chce zasilac ta przetwornica, bo jak jakies urzadzonko typu telewizor to wystarczy prostokat :D
  • #8 3454548
    cristof_w
    Poziom 17  
    Witam.
    Telewizorek napewno, jeżeli wystarczy prostokąt to ok. Ale np. przydałoby się podłączyć jaką wiertarę czy piłę...
    A czy ten mój obrazowy, podstawowy, nierozbudowany schemat jest dobry?
    Tak ma to wyglądać?
    Pozdrawiam.
  • #9 3458761
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    witam
    no wiertarke czy telewizor mozna bezproblemu zasilic [ z tego co wiem to , /ale to niejest pewne/, nie mozna zasilac lodowki zamrazarki]

tu podaje link do sprawdzonej przetwornicy opublikowanej w EdW
    http://www.edw.com.pl/pdf/k18/60_12.pdf

ps: by zwiekszyc moc dajemy mocniejsze tranzystorki i wiekszy trafo [ mozna nawinac, tylko zeby nawijac to trzeba miec o tym pojecie, bo zle nawiniete trafo bedzie sie bardiej grzac, bedzie miec mniejsza sparwnosc.]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy DC-AC o parametrach 12 V wejścia i 230 V, 50 Hz wyjścia, z mocą około 1200 W (5 A). Autor posiada doświadczenie w przetwornicach DC-DC i AC-DC, lecz nie w DC-AC, i prosi o ocenę schematu oraz dobór komponentów, w tym tranzystorów MOSFET o niskim RDSon oraz transformatora 230 V/2x9 V. Poruszono kwestie prawidłowego położenia dren-źródło w tranzystorach, amplitudy sygnału sterującego (50 Hz), oraz trudności i kosztów związanych z nawijaniem transformatora o odpowiedniej przekładni i mocy. Wskazano, że transformator na duże prądy jest kosztowny, a samodzielne nawijanie wymaga wiedzy, by uniknąć przegrzewania i niskiej sprawności. Zasugerowano rozpoczęcie od mniejszej mocy (np. 300 W) oraz rozważenie gotowych projektów. Podkreślono, że prostokątny przebieg wyjściowy może wystarczyć do zasilania urządzeń takich jak telewizor czy wiertarka, ale nie lodówki czy zamrażarki. Podano link do sprawdzonego schematu przetwornicy z Elektroniki dla Wszystkich (EdW), gdzie można znaleźć szczegółowe informacje i wskazówki dotyczące zwiększania mocy przez zastosowanie mocniejszych tranzystorów i większego transformatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA