logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Termet TermaQ G-19-01 - płomyczek zapala się, ale świeczka nie działa

fbz 17 Sty 2007 11:17 13591 19
REKLAMA
  • #1 3452752
    fbz
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam serdecznie!
    Junkers ma swoje lata (6 lat) i do tego czasu nic sie z nim nie dzialo. Dopiero ostatnio probojac odpalic go napotkalem na pewien problem:
    Przekrecajac pokretlo piezoelektryka zapala płomyczek, ale świeczka nie zapala się. Co może być tego powodem?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 3453377
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Czy masz na myśli płomyczek to iskra?
  • #3 3453862
    fbz
    Poziom 13  
    waldekel napisał:
    Czy masz na myśli płomyczek to iskra?

iskra z piezoelektryka jest, zapala ona minimalna ilosc gazu, dzieki ktorej jest ten plomyczek, rozgrzewajacy elektrody... i to jest jak najbardziej normalne zachowanie tego Termetu, aczkolwiek ten palacy plomyczek nic nie daje bo nie jest otwierany doplyw gazu przez co nie moge normalnie rozpalic junkersa. Mam nadzieje ze teraz to bardziej zrozumiale
  • #4 3454044
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Zacznij od demontażu i wyczyszczenia palnika.Wyczyść z nagaru termoparę.
  • REKLAMA
  • #5 3454195
    fbz
    Poziom 13  
    pozwolę sobie użyć zdjęcia, które już było umieszczane na forum, tego samego modelu junkersa.
    Junkers Termet TermaQ G-19-01 - płomyczek zapala się, ale świeczka nie działa
    (na czerwono moje)

jesli tak to tam czyscilem dysze i termopare (zlałem gorącą wodą), i dodatkowo termoparę z osadu drobnym papierem sciernym.

wszystko bez rezultatu. jakies pomysly?
  • #6 3454377
    waldekel
    Poziom 28  
    Przyczyny:
    - Brak właściwego ogrzewania termopary (odpada wyczyściłeś termoparę, a płomyk skierowany właściwie na termoparę i ją ogrzewa)
    - Brak właściwego połączenia elektrycznego termopary na drodze do elektrozaworu. Po drodze jest czujnik temperatury nagrzewnicy i czujnik ciągu.
    - Uszkodzenie czujników, termopary, elektrozaworu.
    Ja stawiam na brak właściego połączenia elektrycznego w obwodzie termopara elektrozawór
  • #7 3454465
    fbz
    Poziom 13  
    moje spostrzezenia:
    -zwarte nogi czujnikow - nic nie daje - nadal nie odpala, poza tym bez zwierania na mierniku i tak mam przejscie na nich caly czas

-obwod: termopara, czujniki, ktory konczy sie nakretka wkrecana w (nie wiem jak to sie nazywa) wykazuje sie wzrostem napiecia przy ogrzewaniu termopary - wynikaloby ze termopara jak i obwod (swoja droga szeregowy, nie?) jest ok

dodatkowe spostrzezenia:
    junkers mial ostatnio tendencje do samoczynnego gaszenia sie - dotychczas myslalem ze to z powodu silnych wiatrow jakie ostatnio mialy miejsce - moze to na cos wskazuje i cos podpowie ?
  • #8 3454521
    waldekel
    Poziom 28  
    Po zapaleniu palnika i puszczeniu pokrętła palnik pali czy gaśnie?
  • #9 3454554
    fbz
    Poziom 13  
    pisze az tak niezrozumiale? calosc rozchodzi sie wlasnie o to ze po puszczeniu pokretla palnik (czy jak to zwał) _gaśnie_
  • #10 3454601
    waldekel
    Poziom 28  
    Teraz wszystko jasne.
    Usterki musisz szukać uparcie wg wcześniejszych wskazań.
    Jeśli termopara i czujniki sprawne, to pozostaje jakość połączeń i elektrozawór.
  • #11 3454684
    fbz
    Poziom 13  
    znow posluze sie zdjeciem Junkers Termet TermaQ G-19-01 - płomyczek zapala się, ale świeczka nie działa
    ten elektrozawor jest we wskazanym czerwona strzalka miejscu? jesli nie to gdzie

inna sprawa to jak sie do tego dobrac zeby to czyscic ? (obojetnie czy dobrze mysle ze to to, czy nie)

jakos polaczen wydaje sie byc dobra, czyscilem tez miejsce gdzie konczy sie obwod (na rysunku na niebiesko) (gdzie jest przykrecany taka zakretka)

to jak?
  • REKLAMA
  • #12 3454780
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 727
    Odpowiedz jeszcze raz albo jak możesz zrób zdjęcie.
    Czy termopara jest mocno do czerwoności rozgrzewana?
    Czy płomyk świeczki jest mocny czy taki "leniwy"?
  • REKLAMA
  • #13 3454912
    fbz
    Poziom 13  
    termopara nie rozgrzewa sie do do czerwonosci, płomyk jest hhmm no ja bym go bardziej leniwym nazwal ale wydaje mi sie ze taki zawsze byl

inna sprawa ze kolo tej galki ktora sie go startuje (jest na zdjeciu taka szarawa) jest takie zlotawe cos z jakas regulacja (jest zaznaczone + i - ), zwiekszanie i zmniejszanie nic nie daje. (tzn plomyk pali sie tak jak sie palil caly czas)
  • #14 3455074
    DonRomano
    Poziom 34  
    Dyszę świeczki wyczyściłeś?
    Ma malutki otwór w środku, musi być czysty a świeczka musi być konkretna i dobrze ogrzewać termoparę.
  • #15 3455126
    fbz
    Poziom 13  
    DonRomano napisał:
    Dyszę świeczki wyczyściłeś?
    Ma malutki otwór w środku, musi być czysty a świeczka musi być konkretna i dobrze ogrzewać termoparę.
    no kurde czyscilem ją igłą, zlewałem wrzątkiem. druga sprawa czy termopara musi sie ogrzewac do czerwonosci? jesli tak, a tak nie jest - jak zasymulowac prawidlowa sytuacje zeby sprawdzic czy to tego powod? ogrzewac jakims zewnetrznym zrodlem?

btw ogrzana termopara miala gdzies z 170mV o ile sie nie myle teraz z podziałką na mierniku bo chwilowo go nie mam przy sobie

pzdr
  • #16 3455176
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jeżeli termopara jest prawidłowo podgrzewana to będzie czerwona.
    Jeżeji masz taką możliwość to ją ogrzej z zewnętrznego źródła.
    Przestrzegam jednak, że zaczynasz zabawę przy gazie a nie masz w tym zakresie żadnego doświadczenia.
    Wiem, że i tak to będziesz robił nadal , ale przynajmniej uważaj i posprawdzaj potem szczelnośc.
    Ja na początek wymieniłbym termoparę, ale Ty musiałbyś ją zakupić a nie ma pewności czy to właśnie ona jest powodem.
  • #17 3455231
    fbz
    Poziom 13  
    dzieki za porade, przyjrze się temu jeszcze jutro, ale mam wrazenie ze wszystko wyglada tak jak wygladalo przed tym zanim sie problemy zaczely, i ze ona sie nie robila czerwona hhmm. no ale do tego czasu zanim bede cos robil przemysle cala sprawe. jeszcze jutro napisze co i jak

ps. jak pisalem wczesniej ogrzana termopara miala gdzies z 170mV o ile sie nie myle teraz z podziałką na mierniku bo chwilowo go nie mam przy sobie, to dobra wartosc ?

pzdr
  • #18 12994064
    kilerfosa
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Podepnę sie do tematu :

Posiadam idalnie taki sam ogrzewacz jak w temacie.

Mam problem z regulacją płomyka - jest na tyle mały ze delikatny przeciąg go gasi .
    Regulacja śrubką regulacyjną nie przynosi efektu. Jest w tej chwili wykręcona prawie na max a płomyk nadal mały.

Czy płomyk podtrzymujący ma jakiś filtr gazu który może byc przytkany ?

Proszę o pomoc .
  • #19 12994226
    waldekel
    Poziom 28  
    Może być przytkana dysza palnika dyżurnego, (podtrzymującego)
  • #20 12998061
    kilerfosa
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Dysza wyczyszczona .. (nawet ją wygotowałem) efekt taki sam :/

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podgrzewacza gazowego Junkers Termet TermaQ G-19-01, który po 6 latach użytkowania przestał prawidłowo działać. Płomyczek zapala się iskrowo dzięki piezoelektrykowi, jednak świeczka nie utrzymuje płomienia i gaśnie po puszczeniu pokrętła. Przyczyną może być niewłaściwe ogrzewanie termopary, uszkodzenie lub złe połączenia elektryczne w obwodzie termopara-elektrozawór, bądź awaria czujników temperatury i ciągu. Czyszczenie palnika, dyszy świeczki oraz termopary nie przyniosło poprawy. Termopara nie rozgrzewa się do czerwoności, a płomyk świeczki jest słaby, co może wskazywać na niewystarczające podgrzewanie termopary. Wartość napięcia termopary mierzona na mierniku wynosi około 170 mV, co jest w granicach normy. Zalecane jest sprawdzenie jakości połączeń elektrycznych oraz ewentualna wymiana termopary. Dodatkowo, w późniejszej dyskusji pojawił się problem z regulacją płomyka podtrzymującego, który jest zbyt mały i gaśnie przy przeciągu, mimo czyszczenia i wygotowania dyszy palnika podtrzymującego. Możliwe przyczyny to zatkana dysza lub problemy z elektrozaworem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA