Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers Termet TermaQ G-19-01

fbz 17 Jan 2007 11:17 13147 19
  • #1
    fbz
    Level 13  
    Witam serdecznie!
    Junkers ma swoje lata (6 lat) i do tego czasu nic sie z nim nie dzialo. Dopiero ostatnio probojac odpalic go napotkalem na pewien problem:
    Przekrecajac pokretlo piezoelektryka zapala płomyczek, ale świeczka nie zapala się. Co może być tego powodem?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :)
  • #2
    waldekel
    Level 28  
    Czy masz na myśli płomyczek to iskra?
  • #3
    fbz
    Level 13  
    waldekel wrote:
    Czy masz na myśli płomyczek to iskra?

    iskra z piezoelektryka jest, zapala ona minimalna ilosc gazu, dzieki ktorej jest ten plomyczek, rozgrzewajacy elektrody... i to jest jak najbardziej normalne zachowanie tego Termetu, aczkolwiek ten palacy plomyczek nic nie daje bo nie jest otwierany doplyw gazu przez co nie moge normalnie rozpalic junkersa. Mam nadzieje ze teraz to bardziej zrozumiale
  • #4
    zbyszeks0
    Home appliances specialist
    Zacznij od demontażu i wyczyszczenia palnika.Wyczyść z nagaru termoparę.
  • #5
    fbz
    Level 13  
    pozwolę sobie użyć zdjęcia, które już było umieszczane na forum, tego samego modelu junkersa.
    Junkers Termet TermaQ G-19-01
    (na czerwono moje)

    jesli tak to tam czyscilem dysze i termopare (zlałem gorącą wodą), i dodatkowo termoparę z osadu drobnym papierem sciernym.

    wszystko bez rezultatu. jakies pomysly?
  • #6
    waldekel
    Level 28  
    Przyczyny:
    - Brak właściwego ogrzewania termopary (odpada wyczyściłeś termoparę, a płomyk skierowany właściwie na termoparę i ją ogrzewa)
    - Brak właściwego połączenia elektrycznego termopary na drodze do elektrozaworu. Po drodze jest czujnik temperatury nagrzewnicy i czujnik ciągu.
    - Uszkodzenie czujników, termopary, elektrozaworu.
    Ja stawiam na brak właściego połączenia elektrycznego w obwodzie termopara elektrozawór
  • #7
    fbz
    Level 13  
    moje spostrzezenia:
    -zwarte nogi czujnikow - nic nie daje - nadal nie odpala, poza tym bez zwierania na mierniku i tak mam przejscie na nich caly czas

    -obwod: termopara, czujniki, ktory konczy sie nakretka wkrecana w (nie wiem jak to sie nazywa) wykazuje sie wzrostem napiecia przy ogrzewaniu termopary - wynikaloby ze termopara jak i obwod (swoja droga szeregowy, nie?) jest ok

    dodatkowe spostrzezenia:
    junkers mial ostatnio tendencje do samoczynnego gaszenia sie - dotychczas myslalem ze to z powodu silnych wiatrow jakie ostatnio mialy miejsce - moze to na cos wskazuje i cos podpowie ?
  • #8
    waldekel
    Level 28  
    Po zapaleniu palnika i puszczeniu pokrętła palnik pali czy gaśnie?
  • #9
    fbz
    Level 13  
    pisze az tak niezrozumiale? calosc rozchodzi sie wlasnie o to ze po puszczeniu pokretla palnik (czy jak to zwał) _gaśnie_
  • #10
    waldekel
    Level 28  
    Teraz wszystko jasne.
    Usterki musisz szukać uparcie wg wcześniejszych wskazań.
    Jeśli termopara i czujniki sprawne, to pozostaje jakość połączeń i elektrozawór.
  • #11
    fbz
    Level 13  
    znow posluze sie zdjeciem Junkers Termet TermaQ G-19-01
    ten elektrozawor jest we wskazanym czerwona strzalka miejscu? jesli nie to gdzie

    inna sprawa to jak sie do tego dobrac zeby to czyscic ? (obojetnie czy dobrze mysle ze to to, czy nie)

    jakos polaczen wydaje sie byc dobra, czyscilem tez miejsce gdzie konczy sie obwod (na rysunku na niebiesko) (gdzie jest przykrecany taka zakretka)

    to jak?
  • #12
    DonRomano
    Level 33  
    Odpowiedz jeszcze raz albo jak możesz zrób zdjęcie.
    Czy termopara jest mocno do czerwoności rozgrzewana?
    Czy płomyk świeczki jest mocny czy taki "leniwy"?
  • #13
    fbz
    Level 13  
    termopara nie rozgrzewa sie do do czerwonosci, płomyk jest hhmm no ja bym go bardziej leniwym nazwal ale wydaje mi sie ze taki zawsze byl

    inna sprawa ze kolo tej galki ktora sie go startuje (jest na zdjeciu taka szarawa) jest takie zlotawe cos z jakas regulacja (jest zaznaczone + i - ), zwiekszanie i zmniejszanie nic nie daje. (tzn plomyk pali sie tak jak sie palil caly czas)
  • #14
    DonRomano
    Level 33  
    Dyszę świeczki wyczyściłeś?
    Ma malutki otwór w środku, musi być czysty a świeczka musi być konkretna i dobrze ogrzewać termoparę.
  • #15
    fbz
    Level 13  
    DonRomano wrote:
    Dyszę świeczki wyczyściłeś?
    Ma malutki otwór w środku, musi być czysty a świeczka musi być konkretna i dobrze ogrzewać termoparę.
    no kurde czyscilem ją igłą, zlewałem wrzątkiem. druga sprawa czy termopara musi sie ogrzewac do czerwonosci? jesli tak, a tak nie jest - jak zasymulowac prawidlowa sytuacje zeby sprawdzic czy to tego powod? ogrzewac jakims zewnetrznym zrodlem?

    btw ogrzana termopara miala gdzies z 170mV o ile sie nie myle teraz z podziałką na mierniku bo chwilowo go nie mam przy sobie

    pzdr
  • #16
    DonRomano
    Level 33  
    Jeżeli termopara jest prawidłowo podgrzewana to będzie czerwona.
    Jeżeji masz taką możliwość to ją ogrzej z zewnętrznego źródła.
    Przestrzegam jednak, że zaczynasz zabawę przy gazie a nie masz w tym zakresie żadnego doświadczenia.
    Wiem, że i tak to będziesz robił nadal , ale przynajmniej uważaj i posprawdzaj potem szczelnośc.
    Ja na początek wymieniłbym termoparę, ale Ty musiałbyś ją zakupić a nie ma pewności czy to właśnie ona jest powodem.
  • #17
    fbz
    Level 13  
    dzieki za porade, przyjrze się temu jeszcze jutro, ale mam wrazenie ze wszystko wyglada tak jak wygladalo przed tym zanim sie problemy zaczely, i ze ona sie nie robila czerwona hhmm. no ale do tego czasu zanim bede cos robil przemysle cala sprawe. jeszcze jutro napisze co i jak

    ps. jak pisalem wczesniej ogrzana termopara miala gdzies z 170mV o ile sie nie myle teraz z podziałką na mierniku bo chwilowo go nie mam przy sobie, to dobra wartosc ?

    pzdr
  • #18
    kilerfosa
    Level 13  
    Podepnę sie do tematu :

    Posiadam idalnie taki sam ogrzewacz jak w temacie.

    Mam problem z regulacją płomyka - jest na tyle mały ze delikatny przeciąg go gasi .
    Regulacja śrubką regulacyjną nie przynosi efektu. Jest w tej chwili wykręcona prawie na max a płomyk nadal mały.

    Czy płomyk podtrzymujący ma jakiś filtr gazu który może byc przytkany ?

    Proszę o pomoc .
  • #19
    waldekel
    Level 28  
    Może być przytkana dysza palnika dyżurnego, (podtrzymującego)
  • #20
    kilerfosa
    Level 13  
    Dysza wyczyszczona .. (nawet ją wygotowałem) efekt taki sam :/