logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie odkształcenia piezoelementu (buzzer) generują najsilniejszy sygnał mikrofonu?

czarutek 17 Sty 2007 14:05 2326 14
REKLAMA
  • #1 3453287
    czarutek
    Poziom 34  
    Ocena: 86
    Taki piezoelement:

Jakie odkształcenia piezoelementu (buzzer) generują najsilniejszy sygnał mikrofonu?

może służyć zarówno jako jakiś tam głośnik, jak i mikrofon.
    Czy ktoś może wie, przy zastosowaniu jako "mikrofon", jakiego typu/kierunku odkształcenia dają najsilniejsze sygnały?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3453653
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Niestety tylko strzelam

Stawiałbym na sciskanie (czyli na robienie go jeszcze bardziej płaskiego.
    Wszystkie zginania nie mogłyby go rozciągnąć bo elektrody wątłe, ale lokalnie by się sciskał.

Z drugiej strony jednak, z praktyki nawet, wiem że odkształcenie przy podaniu napięcia (dawaliśmy do 80V) miało charakter wybrzuszenia (robił wycinek sfery).
  • #3 3457456
    czarutek
    Poziom 34  
    Czyli najlepiej byłoby go powiedzmy położyć na tulei i odkształcać centralnymi naciskami po osi tulei?
  • #4 3460488
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Chyba tak go projektowali. Ale może być też rozrzut w zależności od producenta, zastosowania etc.
    Proponuję zakup/zdobycie kilku conajmniej sztuk z jednej serii (niestety bardzo są kruche) i przetestowanie jednego w zakresie powiedzmy +/-50V no i obserwacja zmian kształtu.
    Po pęknięciu na napyleniu widać tylko drobną rysę, ale dynamika odkształceń maleje drastycznie. Zmienia się też charakter odkształcenia.
  • REKLAMA
  • #5 3460513
    czarutek
    Poziom 34  
    Ja tu walczę właściwie w odwrotną stronę. On ma służyć jako czujnik/przetwornik takiego włącznika, co to reaguje na stuknięcie w obudowę urządzenia. Coś z grubsza takiego, jak jest w niektórych alarmach samochodowych...
    I niestety, cały czas to stuknięcie musi być zbyt mocne, a sam blok wzmacniający impuls ma już i tak wzmocnienie szalone. Mam wyraźne wrażenie, że muszę mechanicznie wstrzelić się w rezonans, czy coś w tym stylu...
    No nic, walczę dalej, dzięki!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3460525
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    a zeby tak dac jakas sprezynke gietka kolo niej kawalek drucika i pry drganiach by sie wlaczalo albo sprezynke a na okolo kawalek rurki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3460546
    czarutek
    Poziom 34  
    Właśnie ze sprężynką i nawet z ciężarkiem na jej końcu (jak właśnie w alarmach) jest tak sobie. Kombinuję teraz raczej tak, że buzzer brzegiem jest solidnie przymocowany do obudowy urządzenia (belka wagi łazienkowej), a z drugiej strony jest tak samo, ale zamiast sprężynki sztywny płaskowniczek z ciężarkiem na końcu. Wieczorem się okaże...
  • #8 3464004
    czarutek
    Poziom 34  
    puszak napisał:
    a zeby tak dac jakas sprezynke gietka kolo niej kawalek drucika i pry drganiach by sie wlaczalo albo sprezynke a na okolo kawalek rurki
    pozdrawiam

Aj dopiero teraz Cię zrozumiałem. Niestety, tupnięcie w szalę wagi wywołuje znikome jej drgania, więc szczelina między takimi stykami musiałaby być niewykonalnie mała... W dodatku, jak to w łazience, wszelkie styki zaraz by zaśniedziały...
  • #9 3464008
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    jak juz się bawie ok 20 lat z elektronika nigdzie nie spotkałem buzzera który byłby wykorzystywany jako mikrofon...
  • #10 3464013
    czarutek
    Poziom 34  
    No wiesz Mistrzu, jak każdy powinien dostrzec, ja użyłem cudzysłowu...
  • #11 3466307
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    ja sam buzer uzywalem jako mikrofon do kompa :D tyle ze jakos slabiutka a i trzeba do niego niemal krzyczec zeby jako tako bylo slychac ale jak sie go stuka to slychac to w glosnikach
  • #12 3467976
    czarutek
    Poziom 34  
    Zrobiłem tak - odgiąłem na jakieś 10° kawałek krążka w imadle i tym kawałkiem przykleiłem przetwornik kropelką do belki wagi. Do drugiej strony przetwornika przylutowałem kawałek drutu, a na jego końcu zrobiłem cynową pecynę... I działa perfekt! Niemalże wystarczy pomyśleć, a już się włącza... :D
  • #13 12477597
    mati5145
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Kiedyś w zestawie elektronika miałem buzzer i można było go użyć jako mikrofon. Miał naprawdę bardzo dobrą czułość.
  • #14 21718137
    efekt
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Wiem że to historia ale trafiłem na switche zrobione na buzerach może komuś się przyda.
    Załączniki:
    • Jakie odkształcenia piezoelementu (buzzer) generują najsilniejszy sygnał mikrofonu? IMG_20251010_175245.jpg (2.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie odkształcenia piezoelementu (buzzer) generują najsilniejszy sygnał mikrofonu? IMG_20251010_175154.jpg (2.07 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie odkształcenia piezoelementu (buzzer) generują najsilniejszy sygnał mikrofonu? IMG_20251010_175144.jpg (3.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 21718454
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4234
    Oglądałem kiedyś notę katalogową CERAD-u - oni produkowali układ z dwóch sklejonych warstw, z których jedna pod wpływem prostopadłego pola elektrycznego zwiększała średnicę, druga zmniejszała przy tym samym kierunku pola - a sklejone wyginały się. Czyli taka blaszka dawała napięcie, gdy wyginała się na skutek nacisku na środek, a na brzegu była podparta. Tańsza wersja może mieć prostszą konstrukcję: krążek ceramiki naklejony na blachę, podanie napięcia zmienia średnicę ceramiki, a blachy nie, więc całość się wygina.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy piezoelementu/buzzera używanego jako mikrofon lub czujnik stuknięcia. Wskazano, że najsilniejszy sygnał daje odkształcenie związane ze ściskaniem i wyginaniem krążka, szczególnie gdy element pracuje jako wybrzuszający się dysk lub jest naciskany centralnie przy podparciu na brzegu. Zwrócono uwagę na kruchość piezoelementów, spadek dynamiki po pęknięciu oraz możliwy rozrzut parametrów między producentami. W praktycznym zastosowaniu jako czujnik włącznika udało się uzyskać bardzo dobrą czułość po mechanicznym zamocowaniu przetwornika do belki i dołączeniu sztywnego elementu z ciężarkiem, co pozwoliło wykorzystać drgania i rezonans konstrukcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA