Witam
Mam taki problem
Próbowałem wczoraj rozprowadzić instalację TV na 4 telewizory (dotąd był jeden).
Stan istniejący wyglądał tak;
antena szerokopasmowa - siatkowa (przy czym nie ma przy niej stalowej siatki) z przedwzmacniaczem zasilanym poprzez kabel antenowy (zasilacz z regulacja napięcia 2-12V 100mA.
w okolicy teoretycznie znajdują się następujące nadajniki;
Konin oddalone ok 20 km w kierunku północny zachód
- TVN k40/moc nadajnika średnia, 1kW/H/D ul. 11 Listopada
Konin Żółwieniec oddalone ok 34 km w kierunku północny zachód (ze wskazaniem na północ)
- TVP1 k22/moc nadajnika duża, 50kW/H/D,
- TVP2 k34/moc nadajnika duża, 50kW/H/D
- TVP3 k30/, 20kW/H/D
- Polsat k58/ moc nadajnika duża/H/D
Mikstat - ok. 73 km w kierunku południowy zachód
- TVP1 k51/duża, 100kW/H/D,
TVP2 k37/duża, 100kW/H/D,
TV4 k48/duża, 50kW 80km/H/K
Łódż - ok 85km w kierunku półudniowy wschód
-TVP 2 k32/duża/H
Polsat k49/100kW/H
TVN k21/średnia, 1kW/H/D
TV4 k56/10kW 30km/H
TVP3 k43/50kW/H
Antena skierowana jest na Konin (przez to niej więcej plecami skierowana jest na Łódź) Władysławów lezy właściwie na linii Konin Łodź
W telewizorze odbiera sie 1, 2, 3 z Łodzi, Polsat, TVN, TV4 - odbiór jest zadowalający. 3 z Poznania odbierana jest gorzej niż kiepsko.
Co chyba ważne kabel antenowy jest dość stary i chyba kiepski (nie ma prawie oplotu)
Chciałem to rozprowadzić na 4 telewizory w tym celu kupiłem;
- kabel antenowy (1,50zł za metr - juz pod kątem ewentualnej tv sat w przyszłości, kabel z gęstym oplotem),
- Wzmacniacz antenowy wewnętrzny z zasilaczem AWS-244 (zgodnie z opisem wzmocnienie wynosi 21dB, zakres regulacji 0-16dB) - posiada on jedno wejście i 4 wyjścia.
- 4 gniazda końcowe TV-SAT
Wczoraj rozprowadziłem kable do 3 telewizorów - w tym do jednego wykorzystałem istniejący kabel (ten kiepski) na niezajętym wyjściu ze wzmacniacza zakręciłem rezystor 75ohm. Wszystko poskręcałem. Na starym kablu nie zakładałem gniazda (na szczęście) - podpiąłem tam zasilacz. Zasilanie dochodziło do wzmacniacza ponieważ świeciła się na nim kontrolka.
Po uruchomieniu instalacji okazało sie że obraz znacząco się pogorszył.
Odbierałem 1, 2, 3 z łodzi, polsat, TVN ale wszystko śnieżyło i to sporo. Wogóle nie odbierałem TV4
jak spiąłem ze sobą stare kable (odcinek od anteny i odcinek do jednego z telewizorów) to problem zniknął i na tym telewizorze było wszystko OK.
No i teraz mam problem, z którym nie bardzo wiem co zrobić
Aha wiem juz że nie ma możliwości doprowadzenia zasilania do wzmacniacza za pośrednictwem gniazda TV-SAT (robi się zwarcie - i tak faktycznie jest - stwierdzone organoleptycznie
) Musze zastosować separator który wepnę przed gniazdem (nie mam możliwości doprowadzenia zasilania bezpośrednio do wzmacniacza - został umieszczony w hermetycznej puszce na zewnątrz budynku)
Może ktoś pomoże ...
Mam taki problem
Próbowałem wczoraj rozprowadzić instalację TV na 4 telewizory (dotąd był jeden).
Stan istniejący wyglądał tak;
antena szerokopasmowa - siatkowa (przy czym nie ma przy niej stalowej siatki) z przedwzmacniaczem zasilanym poprzez kabel antenowy (zasilacz z regulacja napięcia 2-12V 100mA.
w okolicy teoretycznie znajdują się następujące nadajniki;
Konin oddalone ok 20 km w kierunku północny zachód
- TVN k40/moc nadajnika średnia, 1kW/H/D ul. 11 Listopada
Konin Żółwieniec oddalone ok 34 km w kierunku północny zachód (ze wskazaniem na północ)
- TVP1 k22/moc nadajnika duża, 50kW/H/D,
- TVP2 k34/moc nadajnika duża, 50kW/H/D
- TVP3 k30/, 20kW/H/D
- Polsat k58/ moc nadajnika duża/H/D
Mikstat - ok. 73 km w kierunku południowy zachód
- TVP1 k51/duża, 100kW/H/D,
TVP2 k37/duża, 100kW/H/D,
TV4 k48/duża, 50kW 80km/H/K
Łódż - ok 85km w kierunku półudniowy wschód
-TVP 2 k32/duża/H
Polsat k49/100kW/H
TVN k21/średnia, 1kW/H/D
TV4 k56/10kW 30km/H
TVP3 k43/50kW/H
Antena skierowana jest na Konin (przez to niej więcej plecami skierowana jest na Łódź) Władysławów lezy właściwie na linii Konin Łodź
W telewizorze odbiera sie 1, 2, 3 z Łodzi, Polsat, TVN, TV4 - odbiór jest zadowalający. 3 z Poznania odbierana jest gorzej niż kiepsko.
Co chyba ważne kabel antenowy jest dość stary i chyba kiepski (nie ma prawie oplotu)
Chciałem to rozprowadzić na 4 telewizory w tym celu kupiłem;
- kabel antenowy (1,50zł za metr - juz pod kątem ewentualnej tv sat w przyszłości, kabel z gęstym oplotem),
- Wzmacniacz antenowy wewnętrzny z zasilaczem AWS-244 (zgodnie z opisem wzmocnienie wynosi 21dB, zakres regulacji 0-16dB) - posiada on jedno wejście i 4 wyjścia.
- 4 gniazda końcowe TV-SAT
Wczoraj rozprowadziłem kable do 3 telewizorów - w tym do jednego wykorzystałem istniejący kabel (ten kiepski) na niezajętym wyjściu ze wzmacniacza zakręciłem rezystor 75ohm. Wszystko poskręcałem. Na starym kablu nie zakładałem gniazda (na szczęście) - podpiąłem tam zasilacz. Zasilanie dochodziło do wzmacniacza ponieważ świeciła się na nim kontrolka.
Po uruchomieniu instalacji okazało sie że obraz znacząco się pogorszył.
Odbierałem 1, 2, 3 z łodzi, polsat, TVN ale wszystko śnieżyło i to sporo. Wogóle nie odbierałem TV4
jak spiąłem ze sobą stare kable (odcinek od anteny i odcinek do jednego z telewizorów) to problem zniknął i na tym telewizorze było wszystko OK.
No i teraz mam problem, z którym nie bardzo wiem co zrobić
Aha wiem juz że nie ma możliwości doprowadzenia zasilania do wzmacniacza za pośrednictwem gniazda TV-SAT (robi się zwarcie - i tak faktycznie jest - stwierdzone organoleptycznie
Może ktoś pomoże ...