logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedwzmacniacz + wzmacniacz + instalacja na 4 TV - prośba o

Janes 17 Sty 2007 18:17 2265 3
REKLAMA
  • #1 3454267
    Janes
    Poziom 2  
    Witam
    Mam taki problem
    Próbowałem wczoraj rozprowadzić instalację TV na 4 telewizory (dotąd był jeden).
    Stan istniejący wyglądał tak;
    antena szerokopasmowa - siatkowa (przy czym nie ma przy niej stalowej siatki) z przedwzmacniaczem zasilanym poprzez kabel antenowy (zasilacz z regulacja napięcia 2-12V 100mA.
    w okolicy teoretycznie znajdują się następujące nadajniki;
    Konin oddalone ok 20 km w kierunku północny zachód
    - TVN k40/moc nadajnika średnia, 1kW/H/D ul. 11 Listopada

Konin Żółwieniec oddalone ok 34 km w kierunku północny zachód (ze wskazaniem na północ)
    - TVP1 k22/moc nadajnika duża, 50kW/H/D,
    - TVP2 k34/moc nadajnika duża, 50kW/H/D
    - TVP3 k30/, 20kW/H/D
    - Polsat k58/ moc nadajnika duża/H/D

Mikstat - ok. 73 km w kierunku południowy zachód
    - TVP1 k51/duża, 100kW/H/D,
    TVP2 k37/duża, 100kW/H/D,
    TV4 k48/duża, 50kW 80km/H/K

Łódż - ok 85km w kierunku półudniowy wschód
    -TVP 2 k32/duża/H
    Polsat k49/100kW/H
    TVN k21/średnia, 1kW/H/D
    TV4 k56/10kW 30km/H
    TVP3 k43/50kW/H

Antena skierowana jest na Konin (przez to niej więcej plecami skierowana jest na Łódź) Władysławów lezy właściwie na linii Konin Łodź
    W telewizorze odbiera sie 1, 2, 3 z Łodzi, Polsat, TVN, TV4 - odbiór jest zadowalający. 3 z Poznania odbierana jest gorzej niż kiepsko.
    Co chyba ważne kabel antenowy jest dość stary i chyba kiepski (nie ma prawie oplotu)
    Chciałem to rozprowadzić na 4 telewizory w tym celu kupiłem;
    - kabel antenowy (1,50zł za metr - juz pod kątem ewentualnej tv sat w przyszłości, kabel z gęstym oplotem),
    - Wzmacniacz antenowy wewnętrzny z zasilaczem AWS-244 (zgodnie z opisem wzmocnienie wynosi 21dB, zakres regulacji 0-16dB) - posiada on jedno wejście i 4 wyjścia.
    - 4 gniazda końcowe TV-SAT
    Wczoraj rozprowadziłem kable do 3 telewizorów - w tym do jednego wykorzystałem istniejący kabel (ten kiepski) na niezajętym wyjściu ze wzmacniacza zakręciłem rezystor 75ohm. Wszystko poskręcałem. Na starym kablu nie zakładałem gniazda (na szczęście) - podpiąłem tam zasilacz. Zasilanie dochodziło do wzmacniacza ponieważ świeciła się na nim kontrolka.
    Po uruchomieniu instalacji okazało sie że obraz znacząco się pogorszył.
    Odbierałem 1, 2, 3 z łodzi, polsat, TVN ale wszystko śnieżyło i to sporo. Wogóle nie odbierałem TV4
    jak spiąłem ze sobą stare kable (odcinek od anteny i odcinek do jednego z telewizorów) to problem zniknął i na tym telewizorze było wszystko OK.
    No i teraz mam problem, z którym nie bardzo wiem co zrobić :(
    Aha wiem juz że nie ma możliwości doprowadzenia zasilania do wzmacniacza za pośrednictwem gniazda TV-SAT (robi się zwarcie - i tak faktycznie jest - stwierdzone organoleptycznie ;) ) Musze zastosować separator który wepnę przed gniazdem (nie mam możliwości doprowadzenia zasilania bezpośrednio do wzmacniacza - został umieszczony w hermetycznej puszce na zewnątrz budynku)
    Może ktoś pomoże ...
  • REKLAMA
  • #2 3455706
    pgibson
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
    Jeżeli zostawiłeś wzmacniacz w antenie szerokopasmowej to bez zasilania on nie ruszy i właśnie taki będzie objaw jaki jest. Jeśli wzmacniacz nie ma możliwości przeniesienia napięcia stałego (współpracy z innymi wzmacniaczami) w stronę anteny, można spróbować wykręcić wzmacniacz z anteny i zastąpić go symetryzatorem do anteny szerokopasmowej, powinno pomóc. Jeżeli sygnał będzie za słaby to konieczny byłby drugi separator,żeby wysłać napięcie do wzmacniacza na górę a odseparować się od wejścia wamacniacza, chociaż prościej byłoby zastosować odpowiedni wzmacniacz, który podałby napięcie do "siatki".
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3457099
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

NArysuj schemat Twojwj instalacji, zaznacz wszystkie urządzenia, długości przewodów.

PZdr
  • #4 3468964
    Janes
    Poziom 2  
    Dzięki za podpowiedzi :) Wystarczyło zastąpić przedwzmacniacz, symetryzatorem. Byłem święcie przekonany, że wzmacniacz, który mam przepuszcza napięcie do anteny (tak jak jego "słabsza" wersja) okazało się, że jednak nie miałem racji. Teraz jest ok (oczywiście w miarę, ale na chwile obecną wystarczy - ze względów finansowych)
    Pozdrawiam
    ps. instalacja nie jest duża kabel od anteny do wzmacniacza to ok. 4m, a do telewizorów , 8m, 10m, 8m i 6m
REKLAMA