logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat szerokopasmowego wzmacniacza antenowego do dwóch TV - śnieżenie sygnału

Dominik55511 02 Gru 2007 17:14 3670 13
REKLAMA
  • #1 4544081
    Dominik55511
    Poziom 11  
    Witam
    Szukam schematu szerokopasmowego wzmacniacza antenowego. Bo mam podłączone 2 telewizory i ten na dłuższym odcinku kabla mocno mi śnieży. Jeżeli ktoś by posiadał taki schemat był bym wdzięczny za przesłanie schematu.

Tytuł zmieniłem - regulamin p.11. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4544737
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witaj.
    Najlepiej kup gotowy wzmacniacz w jakimś sklepie i zamontuj najbliżej anteny , następnie daj rozgałęzienie.
  • #3 4545449
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Powyższe rozwiązanie nie musi być właściwe, jeśli na pierwszym TV jest odpowiedni poziom sygnału.
    Natomiast pojedyncze wzmacniacze (czyli z jednym wejściem i jednym wyjściem) do zamontowania tuż za rozgałęźnikiem można dostać bez problemu. Wzmocnienie zależne od długości przewodu - 10-20dB.
    Samodzielnie się takich wzmacniaczy praktycznie nie wykonuje.
  • REKLAMA
  • #4 4545452
    luk1980
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Napisz czy chcesz rozgałęźić kablówkę czy antene typu siatkowa?
  • #5 4545512
    Dominik55511
    Poziom 11  
    Sygnał z kablówki mam za słaby.
  • #6 4545569
    luk1980
    Poziom 22  
    Dlaczego uważasz że masz słaby sygnał? czy było mierzone miernikiem jeżeli tak to podaj wartość.Jeżeli pierwszy telewizor gra ok a 2 śnieży to moze być to wina albo źle zarobionych złącz F albo fatalnego rozgałeźnika wystrzegać się rozgałeźników o nazwie ADAL itp.używać rozgałeźników z homologacja.Dobry rozgałeźnik 1/2 ma 3,5dB np:TRATEC do 4dB np firmy DIOTECH spadku na każdym z wyjsć
  • REKLAMA
  • #7 4545635
    Dominik55511
    Poziom 11  
    Uważam że to jest tłumienie kabla. Bo nawet robiłem coś takiego ze łączyłem te kable bezpośrednio z sobą bez rozgałęźników i był tylko jeden telewizor który nadal śnieży na tym długim kablu.
  • #8 4545678
    luk1980
    Poziom 22  
    Posprawdzaj złącza czy stykają dokładnie masy na wtyczce do telewizora i złączu typu F . Czy kabel jest nowy?Jakiej długości jest ten kabel ? Posprawdzać czy nie został zgnieciony np: panelami podłogowymi listwami progowymi itp. Czy nie został załamany? Czy wszystkie programy śnieżą? Czy występują jakieś białe kropki ułożone ukośnie ?

Pisz staranniej - np. brak spacji po znakach przestankowych. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #9 4676178
    giera2
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Mam podobny problem tylko że mi śnieży TV na niektórych kanałach,
    Moje połączenie wygląda następująco:
    Główne gniazdo kablówki przelotowe gdzie znajdują się wyjścia na TV i R i z niego jestem podpięty (bez rozgałęźnika, bezpośrednio) przewodem o długości ok. 11m na końcu którego znajduje się także gniazdo z wyjściem na TV i R
    A oprócz tego obraz się pogarsza jeśli do gniazda podłączę rozgałęźnik na 2 TV (jeden do komputera a drugi do TV) rozgałęźnik jest w metalowej obudowie z napisem 2 WAY SPLITTER 0-1000MHz
    Jest jakiś sposób na poprawę jakości obrazu?
  • #10 4679009
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witaj "giera2"
    Cytat:
    Mam podobny problem tylko że mi śnieży TV na niektórych kanałach,
    Moje połączenie wygląda następująco:

Z tego wnioskuję , że rozgałęźnik zastosowany przez Ciebie nie spełnia wymogów dopasowania linii .

Przy prawidłowym dopasowaniu wszystkie programy powinny odbierać niemal jednakowo , czyli albo wszystkie są dobre , albo wszystkie w jednakowym stopniu są zaśnieżone .

Teraz na długości 11 m nie powinien występować tak duży spodek sygnału , żeby była konieczność stosowania wzmacniacza .

Rozgałęźnik sygnału najlepiej umieść przed pierwszym gniazdem .
  • #12 4680716
    Henry_p
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czy zastosowany przez ciebie kabel antenowy ma odpowiednie parametry, kiepskie kable przepuszczają niskie częstotliwości a ze wzrostem częstotliwości tłumią sygnał nawet do kilku dB na metr.
  • #14 4690596
    Henry_p
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Sprawdź dokładnie czy kabel ma przejście i czy niema zwarcia pomiędzy żyłą i ekranem. Miałem przypadek, że kabel antenowy o złych parametrach przepuszczał w miarę sygnał na kanałach 1 do 12 to jest do 200MHz, natomiast tłumił sygnały powyżej 21 kanału to jest od 500MHz w górę.
    Co do kabla to może być np. RG 6 TSV,
    Przed całą operacją przebudowy twojej instalacji antenowej zapoznaj się z materiałem zamieszczonym na podanych poniżej stronach
    http://forum.mediaswiat.pl/printview.php?t=1377&start=0&sid=99b1717c551c480768f767e65182c1bc
    http://www.elpiobis.pl/product_info.php/pName/antena-tv-asr860p25
    http://www.elpiobis.pl/index.php/cName/kable?osCsid=6cdf38211e330555ae9b7c902a3c6a40
    Zobacz tabelę która potwierdza to co pisałem wcześniej o tłumieniu sygnału wraz ze wzrostem częstotliwości.
    Następnie udaj się do sklepu zajmującego się techniką satelitarną przed zakupem wypytaj sprzedawcę i zakup potrzebne tobie akcesoria np: kabel antenowy ekranowany pojedynczo lub podwójnie jeżeli występują silne zakłócenia, złączki, odgałęźniki (rozwidlacz) do 2GHz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy śnieżenia sygnału telewizyjnego na dłuższym kablu antenowym podłączonym do dwóch telewizorów. Przyczyną może być tłumienie sygnału w kablu, niewłaściwe złącza typu F, złej jakości lub niehomologowane rozgałęźniki, a także brak odpowiedniego wzmacniacza szerokopasmowego. Zaleca się montaż gotowego wzmacniacza szerokopasmowego blisko anteny przed rozgałęźnikiem, aby wyrównać poziom sygnału do obu odbiorników. Wzmacniacze z jednym wejściem i wyjściem o wzmocnieniu 10-20 dB są dostępne w sprzedaży i rzadko wykonywane samodzielnie. Należy sprawdzić parametry kabla antenowego (np. RG6 TSV), jego stan techniczny (brak uszkodzeń, zwarć, zgnieceń) oraz jakość rozgałęźników (np. unikać ADAL, stosować homologowane jak TRATEC lub DIOTECH o tłumieniu 3,5-4 dB). Długość kabla około 11 m nie powinna powodować dużych strat sygnału, więc problem może wynikać z niedopasowania instalacji. Wskazane jest użycie ekranowanego kabla o dobrych parametrach i prawidłowe wykonanie połączeń, aby uniknąć śnieżenia obrazu na drugim telewizorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA