logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat dalmierza z czerwonym wyświetlaczem - opinie i sugestie

berti1985 07 Wrz 2003 21:48 3463 13
REKLAMA
  • #1 319744
    berti1985
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    tylko że właśnie potrzebuje schematu do tego , najlepiej by to było gdyby wyświetlacz był ten czerwony by był łatwo widoczny , mam tez schemat z elektrody dalmnierza ultradźwiękowego , co o tym sądzić
    Dzięki

Bartek
  • REKLAMA
  • #2 635786
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    szukam schematu dalmierza laserowego do 100m.....gdyby ktos mial....
  • REKLAMA
  • #4 641700
    Sentinel18
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    no wlasnie nie wiem:-( ale wydaje mi sie ze raczej nie......i nie za bardzo wiem jak to dziala......bo chyba wiazka laserowa nie powraca do jakiegos odbiornika..tylko jakos sie chyba zmienia podczas spotkania przeszkody i ta zmiana jest mierzona.....ale jak to dziala???:-(
  • #5 642191
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4228
    Może na zasadzie pomiaru czasu? Tylko że czas dla 100m to 2/3 mikrosekundy...

Żeby to zmierzyć musisz mieć naprawdę szybką elektronikę. Fotodioda, jaką
    można kupić w sklepie, rozmyje impuls w czasie do 30-50ns (jak kupisz jedną
    z najlepszych) - to da błąd pomiaru jakieś 5-10m...

Do tego laser musiałby dawać krótkie impulsy - też może to nie być łatwe,
    przypuszczam że z diody laserowej może się nie dać, w książce Arkadiusza
    Piekary "Nowe oblicze optyki" jest opis, jak uzyskano impulsy pikosekundowe
    (naprawdę około 100ps - kilka centymetrów), i nie było to łatwe.
    Ale obecnie w labolatoriach uzyskuje się impulsy poniżej pikosekundy (0.3mm).

Albo można mierzyć kąty - jak uzyskasz dokładność do kilku sekund kątowych,
    to zmierzysz 100m z dokładnością lepszą od 1m. Tylko tego "na oko" nie da się
    wyregulować, bo oko nie widzi kątów mniejszych od minuty.

Dalmierz laserowy to nie jest urządzenie do zrobienia przez amatora,
    do tego dobrze byłoby najpierw skończyć studia z fizyki ze specjalizacją optyki.
  • #6 642285
    berti1985
    Poziom 19  
    WITAM
    a czy macie coś może aby po obrotach śruby pokazywało w jedną i drugą stronę przesunięcie nakrętki na śrubie..Bo chodzi mi o pomiar podnoszenia i opuszczania piły traka taśmowego. Jeden obrót powoduje ruch o 0,5 cm. A chodzi mi zeby pokazywał co 1mm. A długość śruby to 1,5m.
    Prosze o odpowiedź
  • #7 642393
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Może jakiś czujnik magnetyczny? Rdzeń ferromagnetyczny przesuwany wewnątrz cewki.
    Tylko 1.5m to trochę dużo - trudno byłoby wykonać taką cewkę, raczej zrobić przekładnię
    zmniejszającą przesunięcie do kilku centymetrów...
    Czy to przesunięcie łączy się obrotem jakiegoś ramienia? Wtedy można by wykrywać
    zmiany kąta (dwie cewki z grubsza prostopadłe, jedna się obraca, jak przez jedną płynie
    prąd zmienny, to w drugiej pojawia się napięcie proporcjonalne do cosinusa kąta).
  • #8 642447
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam

Proponuje zaglądnąć na strone OMRONA czujki Z4M-W i Z4W-V25R

Pozdrawiam-powodzenia :D
  • REKLAMA
  • #9 642458
    berti1985
    Poziom 19  
    No więc tak . są dwie śruby w pionie połączeone 1 na 1 ze sobą . Do jednej podączony jest silnik z przekłanią 1/2. Na obu śrubach jest po jednej nakrętce , do których przymocowany jest mechanizm z piłą. Jeden obórt tej śruby powoduje ruch o 0,5 cm. Chodzi mi o to aby to urządzenie było elektroniczną linijką , które było by mi pomocne do odmierznia grubości desek i eby była tam funkcja reset.Tak z dł tej śruby to moe przesadziłem ale ma napewno więcej ni 1 metr.
    Czekam na wasze pomysły.
    Pozdr
    Bartek
  • REKLAMA
  • #10 669696
    Sławek P.
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Cześć

Najprościej jest zastosować enkoder (przetwornik obrotowo-impulsowy).
    Dobrać taki z odpowiiednią ilością impulsów na obrót i do tego licznik.

Pozdrowienia Sławek.
  • #11 680918
    vetrieska
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Najprosciej zmierzyc ilosc obrotow silnika montujac przy nim np tarcze z wycieciami i czujnik optyczny lub czujnik magnetyczny jak w abs-ie. Taki uklad przy silniku bedzie mniej narazony na uszkodzenia niz cos przy srubie. A ze sprzezenie obrotow silnika i przesuwu nakretki na srubie jest geometryczne (poslizgow nie ma) to wskazania beda dokladne (chyba ze jest naped przekladnia pasowa). Do tego jakis uklad sterujacy i mozna zrobic wyswietlanie aktualnej grubosci ciecia i preselekcje do ustawiania pily na zadana grubosc.
  • #12 681501
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jeśli sprzężenie jest przez koła zębate, to zrobić licznik zębów.
    Tylko muszą być dwa czujniki przesunięte o 1/4 zęba - żeby wykryć kierunek ruchu.
    A czujniki pewnie najłatwiej - pod względem zapewnienia dużej stabilności i trwałości -
    będzie zrobić optyczne, na zasadzie zasłaniania wiązki światła modulowanego z LED-a.
  • #13 691632
    berti1985
    Poziom 19  
    A czy macie może jakiś schemacik do tego? Bo ja nie mam tak dużej wiedzy aby to zrobić. Myślałem o czujniku halotronowym i kole żębatym.
    Odpowiadam na popprzedni post. Silnik ze śrubami połączony jest przekładnią zębatą 1/2 . Z dużej przekładni która jest na śrubie jest wyprowadzone miejsce do przykręcenia zębatki np do zliczania impulsów.
    W razie czego to pytajcie i prosze o waszą pomoc.
    Z góry dzięki
    Bartek
  • #14 692797
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Nie wiem, jak jest z czułością takiego hallotronu - wiem o stosowaniu takich sposobów,
    że daje się zmienne pole magnetyczne, i zmienny prąd przepuszczony przez hallotron,
    a na jego wyjściu dostaje się napięcie które jest iloczynem pola magnetycznego i prądu,
    więc jeśli oba mają częstotliwość f (tylko wtedy muszą być przesunięte w fazie o ćwierć
    okresu), to na wyjściu dostaje się 2f (a oprócz tego f, bo układ nie jest zrównoważony).

Być może to jest w stanie sensownie działać jeśli zmienne jest tylko pole magnetyczne
    (przez hallotron płynie prąd stały, a on daje napięcie zmienne).
    Przy stałym polu magnetycznym raczej nie - napięcie Halla bywa mniejsze od napięć
    pochodzących z niezrównoważenia hallotronu, trzeba by to dokładnie regulować,
    a mogłoby się rozregulować przy zmianie temperatury.

Żeby rozpoznać kierunek obrotu, trzeba rozróżnić przynajmniej 3 stany:
    - ząb blisko jednego czujnika
    - ząb blisko drugiego czujnika
    - ząb daleko od obu czujników
    i oba stany "ząb blisko" powinny ze sobą sąsiadować.

Pytania: ile zębów może przechodzić obok układu czujników w czasie 1 sekundy?
    czy masz jakieś dane dostępnego hallotronu (jakie napięcie przy jakim prądzie i polu)?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu elektronicznego dalmierza z czerwonym wyświetlaczem, który byłby łatwo widoczny. Poruszono temat dalmierzy laserowych do 100 m, wskazując na trudności techniczne związane z pomiarem czasu przelotu impulsu laserowego oraz koniecznością stosowania szybkiej elektroniki i precyzyjnej optyki. Wskazano, że amatorska budowa takiego urządzenia jest skomplikowana. Autor dodatkowo opisuje potrzebę pomiaru przesunięcia nakrętki na śrubie w maszynie do cięcia drewna, gdzie jeden obrót śruby powoduje ruch o 0,5 cm, a wymagana jest rozdzielczość 1 mm oraz funkcja resetu. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie enkoderów obrotowo-impulsowych, czujników magnetycznych (np. hallotronów) oraz optycznych czujników z tarczą z wycięciami. Dyskutowano o sposobach wykrywania kierunku ruchu za pomocą dwóch czujników przesuniętych o 1/4 zęba. Wspomniano o problemach z czułością hallotronów i konieczności stosowania modulacji prądu i pola magnetycznego. Zaproponowano także wykorzystanie gotowych czujników OMRON Z4M-W i Z4W-V25R. Całość wskazuje na potrzebę zastosowania precyzyjnych czujników i układów licznikowych do realizacji elektronicznej linijki do pomiaru przesunięć mechanicznych w maszynie.
REKLAMA