logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciemny ekran. Panasonic, TX-28DK20P, EURO-4H CHASSIS

shrek31 18 Sty 2007 16:56 3655 9
REKLAMA
  • #1 3458184
    shrek31
    Poziom 11  
    Witam , nabyłem trzyletniego Panasonika z drobną usterką ( zielony ekran, widoczne linie powrotów ) . Usterke udało się usunąć , uszkodzony był tranzystor w mudule cyfrowym , telewizor wystartował i bylo wszystko ok tyle że od czasu do czasu znika obraz tzn ekran całkowicie ciemny , głos jest odbiornik reaguje na pilota . Początkowo obraz znikał chwile po włączeniu i po niedługim czasie powracał i działał cały dzień . Po pewnym czasie sytuacja powtarzała się częściej aż wkońcu dłużej jest ciemny niż jasny . Wysokie napięcie jest , kineskop żarzy poprawiłem podejżane luty i nic . Jeśli ktoś spotkał się z takim problemem to proszę o pomoc . Pozdrawiam shrek31
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3458299
    euro2L
    Poziom 41  
    Ocena: 569
    Sprawdz emisje kineskopu lub podnieś żażenia na czas próby
    Jakjie napiecie na działach RGB w momencie jak jest ciemny / sądze że pełne ok 200V/ ale zobacz i zmierz napiecie siatki
  • #3 3458520
    shrek31
    Poziom 11  
    TO prawda napięcia RGB przy ciemnym ekranie po 190V , jasnym 131 - 136

Dodano po 3 [minuty]:

W tej chwili cały czas działa , obraz super czekam aż się wyłączy. Widać bez tylnej pokrywy mu lepiej .

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Zamontowałem pokrywę i przestał działać . Przewracam go jeszcze raz na brzuch i poprawiam luty , dam znać o wynikach pracy pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 3459472
    jareks11
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam. Masz uszkodzony kineskop na 100 %. I nic z tym nie zrobisz lutując płytę. A szkoda, bo to ładny telewizor. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3459641
    Andie
    Poziom 22  
    Ocena: 19
    jareks11 napisał:
    Witam. Masz uszkodzony kineskop na 100 %. I nic z tym nie zrobisz lutując płytę. A szkoda, bo to ładny telewizor. Powodzenia.

Skąd aż taka stuprocentowa pewność? Ja jednak stawiałbym na jakiś półprzewodnik, lub ... lutowanie płyty :)
    pzdr
    Andie
  • Pomocny post
    #6 3460066
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Przelutuj okolice układu odchylania pionowego -chyba IC451(LA7845N).
  • #7 3461187
    shrek31
    Poziom 11  
    Jeszcze działam , przelutowałem układ i okolice IC 451 ( u mnie LA 7876) praktycznie to by trzeba było chyba cała płytę przelutowac , takie luty ostatni raz widziałem w radzieckim oscyloskopie !!!! Pozdrawiam i do roboty .
  • #8 3463555
    shrek31
    Poziom 11  
    witam , odbiornik pracuje od pięciu godzin z paroma krutkimi przerwami lecz z niedokręconą pokrywą tylną , jak tylko zamkne obraz znika . Wszystko wygląda tak jakby był gdzies zimny lut , najbardziej kusi przy module cyfrowym " TNP8EF007 " złącze F1 / E70 . Wymontowałem moduł poprawiłem luty , przelutowalem takze gniazdo tego modułu na płycie głuwnej ,zmontowałem i niby jest ok ale jednak czasem znika . Obraz pojawia sie jak poruszam ten moduł , ma ktos pomysł co jeszcze można poprawić by było ok . Telewizor fajny ale ciągle otwarta tylna pokrywa , pomocy . Pozdrawiam shrek

Dodano po 4 [minuty]:

shrek31 napisał:
    Jeszcze działam , przelutowałem układ i okolice IC 451 ( u mnie LA 7876) praktycznie to by trzeba było chyba cała płytę przelutowac , takie luty ostatni raz widziałem w radzieckim oscyloskopie !!!! Pozdrawiam i do roboty .

Przelutowałem i bez zmian dalej obraz znika . Coś kusi w czasie poruszania modulu cyfrowego .
  • REKLAMA
  • #9 3463612
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Popatrz jeszcze zasilacz- strona wtórna.
  • #10 3464890
    shrek31
    Poziom 11  
    Diękuje wszystkim za zainteresowanie moim problemem , odpuszczam sobie i zostawiam tak jak jest . Dziś zamknąłem pokrywę tylną telewizora i odpukac działa , dzieciaki od rana oglądają bajki na " duzym ekranie " hihi , są zadowolone to najważniejsze . Zamykam ten temat i pozdrawiam wszystkich .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Panasonic TX-28DK20P z ciemnym ekranem, gdzie obraz znika mimo obecności dźwięku i reakcji na pilota. Początkowo usunięto usterkę zielonego ekranu spowodowaną uszkodzonym tranzystorem w module cyfrowym (TNP8EF007). Obraz znikał sporadycznie, a następnie coraz częściej, mimo obecności wysokiego napięcia i poprawnego żarzenia kineskopu. Pomiar napięć RGB wykazał różnice między stanem jasnym (131-136 V) a ciemnym (ok. 190 V). Podejrzewano zimne luty, zwłaszcza przy module cyfrowym i układzie odchylania pionowego (IC451, LA7845N/LA7876), które zostały przelutowane. Pomimo poprawy, problem częściowo się utrzymywał, a obraz znikał po zamknięciu tylnej pokrywy. Sugerowano również sprawdzenie zasilacza po stronie wtórnej. Ostatecznie telewizor działa poprawnie po zamknięciu obudowy, choć problem zanikającego obrazu nie został całkowicie wyeliminowany.
REKLAMA