logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do mierzenia siły uderzenia? Wybór czujnika ciśnienia

lukiz1 18 Sty 2007 19:44 5689 20
REKLAMA
  • #1 3458917
    lukiz1
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć.
    Mam taki problem, oglądałem pewien program gdzie było urządzenie, które mierzyło siłę uderzenia i pomyślałem, że może mi się uda cos takiego wykombinować. Wydaj mi się, że trzeba było by:
    1. Użyć czujnika ciśnienia (tylko, jakiego)
    2. Zrobić szczelną tarcze do uderzeń i zamieścić tam czujnik
    3. Napisać odpowiedni program odczytujący dane na komputerze

Piszcie wasze propozycje,instrukcje, itp.
    Mam nadzieje, że pomożecie.
    Z góry dziękuje.:)
  • REKLAMA
  • #2 3459560
    noel79
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    mozesz tez spróbować z tensometrem
  • #3 3462028
    lukiz1
    Poziom 11  
    Trochę poczytałem o tensometrach bo do tej pory nie znałem tego i jak to bym mógł wykorzystać,podłączyć, wogóle jak to wygląda bo nie znalazłem zadnej fotografi.
    Gdzie można to kupić w zwykłym sklepie elektrycznym??
  • REKLAMA
  • #4 3462167
    matador123
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    Poguglaj w stronę wag elektronicznych ;-) .

Pozdrawiam.
  • #5 3462253
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    W tym przypadku rozwiązanie może być tylko jedno - akcelerometr. Mały czujniczek, który zamieszczony np. w worku treningowym zmierzy jego przyśpieszenie gdy w niego uderzysz.
    Akcelerometry są różne: jedno i wieloośowe tzn. mierzą przyśpieszenie w kilku płaszczyznach. Ten z którym ja miałem do czynienia był jednoośowy - zasilanie +5V a wyjście 0- ok.5V proporcjonalnie do przyśpieszenia. trzeba dorobić układ z mikrokontrolerem i pozamiatane.
    Poza tym znając przyśpieszenie w określonym czasie i masę obiektu korzystając z odpowiednich wzorów będziesz mógł obliczyć przyłożoną siłę.
  • #6 3464375
    lukiz1
    Poziom 11  
    Gdzie można kupić ten czujnik akcelerometr, w zwykłym sklepie elektronicznym czy w jakiś specjalnych sklepach i ile około może kosztować?
  • REKLAMA
  • #8 3464565
    lukiz1
    Poziom 11  
    Zamierzam spróbować zrobić, ale dopiero na feriach się za to zabiorę, czyli za tydzień. Mam nadzieje, że mogę liczyć na waszą pomoc w budowie a zwłaszcza z napisaniem programu do niego.
    Jeżcie takie pytanie jak lepiej pokombinować by wyświetlało się na wyświetlaczu LCD czy napisać program i podłączyć do komputera, by wyświetlało wyniki.
  • #9 3468749
    ctk24
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    A może testy zacząć od bardziej "prymitywnego", np: mechanicznego.
    Jakiś wachacz bezwładnościowy na potencjometrze podłączonym do jakiegoś wskaźnika.
  • #10 3468823
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    był taki wątek już kiedyś poruszany - może jakiś pomysł będzie przydatny...
  • #11 3469665
    submariner
    Poziom 32  
    Ocena: 268
    zdecydowanie akcelerometr ale w zakresie do ok 100G takie udary to az tyle a czasem i wiecej , Analod Devices to produkuje
  • #12 3471548
    Mje3sław
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Ale uderzenia czego?
    Jakaś masa zamocowana na sprężynach albo zwisająca i dajesz dwa czujniki foto - mierzysz czas pomiędzy zasłonięciem pierwszego i drugiego - de facto mierzysz prędkość, ale jest ona proporcjonalna do przyłożonej siły. Tak samo jest mierzona siła uderzenia w klawisze w instrumentach midi.
  • REKLAMA
  • #13 3472939
    tatanka
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    a moze zalozyc na osi silniczek pradu stalego :?:
  • #14 3474146
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Spróbuj z czujnikiem przeciążenia stosowanym do odpalania poduszek powietrznych
  • #15 3478882
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    wydaje mi się, że akcelerometr będzie najkorzystniejszym rozwiązaniem..
    raz, że dokładność może być nie najgorsza, dwa, że najmniej problemów z montażem...
  • #16 3480042
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Dwa dość proste rozwiązania: magnes (dobry byłby neodymowy, ale zakazano sprzedaży) umieszczony
    w cewce i zamocowany do czegoś w miarę ciężkiego, w co się uderza - uzyskuje prędkość proporcjonalną
    do "siły" uderzenia (a dokładniej do przekazanego pędu - iloczynu siły i czasu) i wytwarza w cewce napięcie
    proporcjonalne do prędkości; i blaszki piezo - wytwarzają napięcie pod wpływem siły.
    Na pierwszym wysoki wynik uzyska bokser wagi ciężkiej, na drugim karateka, który potrafi rozbijać cegły.
  • #17 3586379
    lukiz1
    Poziom 11  
    A może ktoś już robił coś takiego, niech się podzieli informacjami.
    Dajcie jak macie jakieś przykładowe schematy,jak mniej więcej to ma wyglądać.To ma służyć do mierzenia siły uderzeń rękami i kopnięć nogami.
    Liczę na waszą pomocz. Z góry dziękuje.
  • #18 3595018
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Rozwiązanie z czujnikiem akcelerometrycznym opisane jest na łamach EdW, znalazłem w swoich zasobach ale zapomniałem zapisać rocznik, jutro podam i ewentualnie mogę zrobić skany.
    Jedyny problem, że wynik obrazowany jest w postaci zapalania diod LED - im uderzenie silniejsze tym więcej diod się zapali.
    Trzeba by przerobić tak by wynik prezentował się w postaci wartości liczbowej.
  • #19 3595501
    lukiz1
    Poziom 11  
    Był bym wdzięczny za napisanie rocznika, a tym bardziej za skany. A jeżeli chodzi o przerobienie układu to się coś wykombinuje.
  • #20 3595539
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    _jta_ napisał:
    Dwa dość proste rozwiązania: magnes (dobry byłby neodymowy, ale zakazano sprzedaży)

Ani posiadanie ani handlowanie magnesami nie jest nijak zabronione. Pewnie masz na myśli to, że pewien portal aukcyjny zaliczył je do przedmiotów zabronionych na swoich aukcjach.
  • #21 3599818
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Dokładnie. I może to dotyczyć nie tylko jednego portalu - przecież nie zrobili tego zakazu dla przyjemności,
    tylko przypuszczalnie ktoś wywierał na nich naciski, i można przypuszczać, że na innych też. Ale może nie
    doprowadzili do zamknięcia, czy zmiany tematyki stron, które handlowały głównie takimi magnesami?

W każdym razie ograniczenie możliwości sprzedaży tych magnesów przez Internet utrudnia ich kupno.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy urządzenia do pomiaru siły uderzenia, z naciskiem na wybór odpowiedniego czujnika. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie tensometrów, akcelerometrów oraz czujników ciśnienia. Tensometry są sugerowane jako element pomiarowy, często wykorzystywany w wagach elektronicznych. Akcelerometry, szczególnie jedno- lub wieloosiowe, umożliwiają pomiar przyspieszenia uderzenia, co po uwzględnieniu masy pozwala obliczyć siłę. Wskazano, że akcelerometry o zakresie do około 100G, produkowane m.in. przez Analog Devices, są odpowiednie do pomiarów silnych uderzeń. Alternatywnie proponowano czujniki przeciążenia stosowane w systemach poduszek powietrznych oraz czujniki piezoelektryczne generujące napięcie pod wpływem siły. Rozważano także rozwiązania mechaniczne, takie jak bezwładnościowe wahacze z potencjometrem. W kwestii interfejsu pomiarowego dyskutowano o wyświetlaczach LCD oraz programach komputerowych do odczytu i wizualizacji danych. Podano przykładowe źródło zakupu akcelerometrów (http://www.seguro.home.pl/sklep/?podkat=67). Wspomniano o istniejących projektach z EdW, gdzie wyniki prezentowane są za pomocą diod LED, z możliwością modyfikacji do wyświetlania wartości liczbowych. Poruszono również temat ograniczeń w sprzedaży magnesów neodymowych, które mogłyby być użyteczne w niektórych rozwiązaniach pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA